logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka CZ340 - brak chłodzenia w górnej komorze, podejrzenie termostatu

vipkg 04 Sty 2005 22:07 4477 14
REKLAMA
  • #1 1110280
    vipkg
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jako że to mój pierwszy post chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów.
    Dodam te, że nie jestem fachowcem w dziedzinie AGD, więc moje nazewnictwo poszczególnych elementów będzie ograniczone do tego co wyczytałem w innych postach za co z gory przepraszam.

Problem polega na braku chłodzenia w gornej komorze-chłodziarki, zas zamrażarka funkconuje poprawnie. Wg moich domysłów to coś z termostatem i już piszę dlaczego tak myślę.

Otóż po załączeniu go z poz 0 na inną załącza się sprężarka, lodówka pracuje i zaczyna chłodzić. Trwa to przez pewien czas i uwaga, kiedy po schłodzeniu kiedy sprężarka się samoczynnie wyłączy ponbownie już się nie załącza wcale. Termometr pokojowy pozostawiony w lodówce po kilku godzinach wskazuje nawet do +15°.

Proszę o wskazówki gdzie mogę szukać usterki i jak ją wyeliminować i jak mogę sprawdzić czy termostat działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1110839
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Wyglada to na typową awarię termostatu chlodziarki. Zeby sie upewnic czy to wina termostatu podlacz sprezarke "na krotko" i jesli porzadnie schlodzi to sprawa jasna i prosta. Wymiana nie jest skomplikowana i nie wymaga duzej wiedzy i skomplikowanych narzedzi.
  • #3 1111514
    vipkg
    Poziom 2  
    W takim razie moje domysły by się zgadzały. Jak wrócę do domu to sprawdzę. Mam jeszcze pytanko ile średnio kosztują termostaty.
    Na moim były oznaczenia 3.5 -8.3 18.0.

dziekuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam!

edit:
    Podłączyłem sprężarkę na "krótko" pomijając termostat i faktycznie chłodziarka w tej chwili pracuje bez przerwy. Wygląda na to, że winę ponosi termostat.

aha. i jeszcze jedno. czy termostat jest połączony na stałe z kapilarą?
    No i jak się zabrać do jego wymiany.
  • Pomocny post
    #4 1112568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1112664
    vipkg
    Poziom 2  
    Bleble napisał:
    Termostat jest połączony na stałe z kapilarą
    Zdemontować kupić taki sam i zamontować
    Pozdrawiam

dziękuje bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy drugi koniec kapilary wychodzi na zewnątrz? Lodówki jeszcze nie odsuwałem bo mam drugą sprawną a kapilara "znika" mi za płyta w komorze chłodziarki i chcę wiedzieć czy konieczne jest dostanie się do tyłu lodówki.

dziękuję obu panom za pomoc i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1114044
    elektryk2000
    Musisz odsunac lodowke bo kapilara jest wprowadzona z tylu w specjalna palastikowa rurke ktora prowadzi do plyty parownika. Montujac nowy termostat wprowadz kapilare do oporu bo w przeciwnym razie moze sie nie wylaczac.
    Termostaty w sklepie kosztuja okolo 30zl.

Pozdrawiam
  • #7 1115637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 1124519
    vipkg
    Poziom 2  
    Na początku podziękowania dla was wszystkich za pomoc.Co najważniejsze moja lodówka już działa, a na dodatek naprawy dokonałem sam dzięki wam i kosztowało mnie to zaledwie 40zł-koszt termostatu.
    Diagnoza była prawidłowa.

Teraz maluteńkie sprostowanie co do opisywanego problemu, a mianowicie wymiany termostatu na nowy. Może ułatwi to komuś w przyszłości jego wymianę. Otóż w tym modelu (Polar CZ340) wymiana termostatu jest banalnie prosta i wcale nie trzeba się dobierać do tyłu lodówki, co mnie osobiście niezmiernie ucieszyło! Kapilara jest "podpięta" w komorze chłodziarki blaszaną zapinką do płyty chłodzącej!

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
  • #9 1755724
    16misiek90
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Ja natomiast mam odwrotny problem. Termostat pracuje poprawnie, ale agregat nie zaskakuje. Tzn. włącza się na ułamek sekundy i zaraz przestaje pracować. To ten sam typ chłodziarki, zamrażarka pracuje poprawnie, ale górna część niestety. Może jakieś sugestie od czego zacząć ?? Wygląda mi to na to jakby jakieś zabezpieczenie w agregacie odłączało zasilanie. Termostat jest cały czas w stanie włączonym (zwarcie na stykach) a agragat co pewien czas jakby próbował się włączyć i nie może. :(
  • REKLAMA
  • #10 1755759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1756161
    elektryk2000
    16misiek90 napisał:
    Witam.
    Ja natomiast mam odwrotny problem. Termostat pracuje poprawnie, ale agregat nie zaskakuje. Tzn. włącza się na ułamek sekundy i zaraz przestaje pracować. To ten sam typ chłodziarki, zamrażarka pracuje poprawnie, ale górna część niestety. Może jakieś sugestie od czego zacząć ?? Wygląda mi to na to jakby jakieś zabezpieczenie w agregacie odłączało zasilanie. Termostat jest cały czas w stanie włączonym (zwarcie na stykach) a agragat co pewien czas jakby próbował się włączyć i nie może. :(

Masz niesamowitego pecha. Dosłownie.
    Sprężarka w chłodziarce pada niezmiernie rzadko!
    Jeżeli nie masz sprężarki Danfoss to możesz zająć się wyłącznikiem termicznym które jest na zewnątrz. W Danfoss'ie jest wewnątrz i jeżeli tylko ono padło (w co wątpię) nic nie zrobisz.
    Prawdopodobnie przyczyną jest pobieranie dużo większego prądu niż znamionowy.

Tak jak pisałem, jest szansa że padł "termik" ale to rzadka sprawa. Sam miałem może ze dwa razy przypadek że pękł bimetal i taki objaw przy sprawnej sprężarce. Ale to jakieś dwa razy na setki lodówek...

Napisz najpierw jaki typ sprężarki masz w chlodziarce.
  • #12 1756499
    ge1739
    Poziom 13  
    proponuje wymienic termik w kompresor sam to robile troche to zajmuje czas ale jaka satysfakcja trzeba poprostu rozciac kompresor wymienic termik oczywscie oczyscic z wiorow mogly sie dosta do srodka i zaspawac spowrotem i uzupelnic olej i bedzie dziala powodzenia
  • #13 1757447
    16misiek90
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    No niestety , podłączyłem sprężarkę na krótko i długo nie pochodziłą. Pozostaje wymiana,. Mam już namiary na nową ok 150 zł, ciekawe ile biorą za wymianę i napełnienie? Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc.
  • #14 1757898
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Nową za 150,-? Jesteś pewny, że ma dokładnie takie parametry jak oryginalna? Nie kupuj sam sprężarki, bo jej już ani nie zwrocisz, ani nie zareklamujesz. To sprawa chłodnika. Oczywiście za to pobierze odpowiednią prowizję, ale Ty wtedy nic nie ryzykujesz i masz gwarancję.
  • #15 1759220
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Dokladnie sluchaj sie przedmowcy, niekupuj sam bo beda problemy z reklamacja.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku chłodzenia w górnej komorze chłodziarko-zamrażarki Polar CZ340, podczas gdy zamrażarka działała poprawnie. Przyczyną okazał się uszkodzony termostat, co potwierdzono poprzez bezpośrednie podłączenie sprężarki, która wtedy pracowała bez przerwy. Termostat jest na stałe połączony z kapilarą, która w tym modelu jest przymocowana do płyty chłodzącej w komorze chłodziarki, co ułatwia wymianę bez konieczności dostępu do tyłu urządzenia. Koszt nowego termostatu wynosi około 30-40 zł. W dalszej części dyskusji pojawił się inny problem z tym samym modelem, gdzie sprężarka w chłodziarce nie uruchamiała się prawidłowo, co mogło wskazywać na uszkodzenie sprężarki lub termicznego wyłącznika (termika). Zalecano sprawdzenie sprężarki pomijając sterownik oraz ewentualną wymianę termika, a także zwrócenie uwagi na oryginalność części przy zakupie nowej sprężarki, aby uniknąć problemów z gwarancją i reklamacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA