logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E156G nie łączy się z Play Online mimo rejestracji w sieci

jakokruger 03 Kwi 2012 22:19 7022 17
REKLAMA
  • #1 10754270
    jakokruger
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    mam problem z połączeniem (modem huawei e156g) w play online, są środki na karcie, w sekcji sieć-tryb rejestracji widzi różne sieci w tym play (2g)(3G) i się rejestruje, ale nie chce mnie połączyć, nie wiem o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 10755927
    jakokruger
    Poziom 9  
    ok, tak myślę zrobić, ale jako nowicjusz nie za bardzo wiem o co pytać, tym bardziej, że modem jest od multimedia, ja zdjąłem simlocka za pomocą HUAWEI MODEM Code Writer. exe, wprowadziłem firmware E156G Update_11.608.08.81.00.B409. exe oraz zmieniłem dashboard (Play_Online_Dashboard. exe), wszystko wg. wskazówek z forum, u innych śmiga a u mnie łączy z WCMDA PLAY i tyle, że mogę wysyłać smsy, czy je odbierać, ale z siecią nie łączy, czy to może być wina modemu? a może mam doinstalować jeszcze jakieś stery?

Dodano po 2 [minuty]:

ok, tak myślę zrobić, ale jako nowicjusz nie za bardzo wiem o co pytać, tym bardziej, że modem jest od multimedia, ja zdjąłem simlocka za pomocą HUAWEI MODEM Code Writer. exe, wprowadziłem firmware E156G Update_11.608.08.81.00.B409. exe oraz zmieniłem dashboard (Play_Online_Dashboard. exe), wszystko wg. wskazówek z forum, u innych śmiga a u mnie łączy z WCMDA PLAY i tyle, że mogę wysyłać smsy, czy je odbierać, ale z siecią nie łączy, czy to może być wina modemu? a może mam doinstalować jeszcze jakieś stery?
  • #3 10763853
    jakokruger
    Poziom 9  
    wie ktoś co mam zrobić ze swoim problemem, bo dalej nie mogę korzystać z modemu?
  • REKLAMA
  • #4 10769470
    jakokruger
    Poziom 9  
    tak to wygląda
    Załączniki:
    • Huawei E156G nie łączy się z Play Online mimo rejestracji w sieci Bez tytułu.jpg (138.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 10773220
    jakokruger
    Poziom 9  
    dzięki za podpowiedź, zacząłem już korzystać (od przedwczoraj) z top_netinfo, czytałem instrukcje ze strony, którą polecasz, ale na razie stoję w miejscu, ze względu na to, że nie mogę przejść pierwszych kroków>ustawienia połączenia, pojawia się komunikat na czerwono "błąd nie znaleziono modemu w systemie" i dalsze kroki jak "wybierz-edytuj nowe połączenie " + "dodaj" itp. kończą się komunikatem "nowe połączenie nie zostało stworzone"... przyznam, że zacząłem czytać na temat komend AT, ale to dopiero początki
    dziwi mnie tylko to, że modem łączy się z operatorami (rejestruje) mogę wykonywać połączenia głosowe, wysyłac-odbierać sms-y, ale z netem mnie nie łączy, może viscie brakuje jakiś sterowników do prawidłowego (pełnego) funkcjonowania modemu w systemie? mam zainstalowane obecnie Windows_Driver_for_3_09_00_00, może są nie właściwe albo nowsze? przyznam, że nie sprawdzałem jeszcze tego modemu na innych kompach czy systemach, proszę o poradę? z góry dzięki
    Załączniki:
    • Huawei E156G nie łączy się z Play Online mimo rejestracji w sieci Bez tytułu.jpg (185.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Huawei E156G nie łączy się z Play Online mimo rejestracji w sieci Bez tytułu.jpg (185.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Huawei E156G nie łączy się z Play Online mimo rejestracji w sieci Bez tytułu1.jpg (184.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 10773585
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Sprawdź menedżer urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników i sprawdź Usługi związane z konfiguracją sieci,telefonia,połączeń jak pamiętam (3lata temu) coś tam zmieniałem.
    Jak używasz TNI inny program do łączenia musi być wyłączony nawet ikonki ukrytej nie może być.
  • #8 10775821
    jakokruger
    Poziom 9  
    dzięki za odpowiedź, sytuacja wygląda jak na załączonym obrazku, oczywiście przy korzystaniu z top_netinfo mam powyłączane inne aplikacje (tzn. play online) i wyłączam też kartę do wifi wbudowaną w mojego laptopa, interesuje mnie sytuacja w której, po zmianie pewnych ustawień w top_netinfo w menedżerze urządzeń w sekcji Karty sieciowe pojawiła się kolejna karta, z tym, że nie była opisana jako np. huwawei tylko jakoś inaczej, nie pamiętam dokładnie jak, a która właśnie była oznaczona wykrzyknikiem i pojawił się komunikat windowsa o nie możności prawidłowego uruchomienia sterownika, jak diagnozowałem problem pojawił się z kolei komunikat o prawidłowej wersji sterownika ale jednocześnie o błędzie przy jego uruchomianiu, wyłączyłem/ włączyłem to urządzenie, próbowałem aktualizować sterownik, ale to nie przynosiło żadnych efektów, potem odinstalowałem sterownik tego urządzenia, ono zniknęło z menedzera i od tamtej pory nie mogę dojść jak je ponownie uruchomić (w top_netinfo), gdyż nie za bardzo pamiętam jak włączyłem/ doprowadziłem do jego pojawienia w menedżerze, stąd moje pytanie- czy przy prawidłowej pracy modemu w menedżerze w sekcji karty sieciowe powinna pojawić się karta modemu?
    proszę też o porady dotyczące komend AT...

Dodano po 15 [minuty]:

a może przyczyną błędu są sterowniki innych kart sieciowych, które mam zainstalowane na systemie np. do edimax wirlless, REALTEK USB Wireless LAN Driver, czy aplikacja zawarta w systemie do mojej toshiby ConfigFree?

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam, ale nie wiem dokładnie jak załączać obrazki, raz się pojawiają innym razem nie...
  • REKLAMA
  • #9 10775943
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Komendy znajdziesz w temacie o programie TNI albo tam użyj opcji szukaj .
    Warto by było sprawdzić ten modem na innym systemie by dowiedzieć się co jest winne system czy modem.
    I coś ...http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/Dashboardy+Huawei/16.xx
  • #10 10775960
    jakokruger
    Poziom 9  
    OKI
  • #11 10779461
    jakokruger
    Poziom 9  
    byłem dziś w salonie play'a popytać na temat moich problemów z modemem, widziałem tam w sprzedaży identiko modemy, ale najciekawsze jest to, że pani poinformowała mnie, że "zwykła" karta z telefonu NIE będzie działać w modemie, owszem neta w telefonie będę miał (i rzeczywiście MAM) ale do modemu pasują TYLKO karty przeznaczone do PLAY ONLINE?? (?) czy aby na pewno? po jej minie widziałem, że nie jest o tym do końca przekonana co mówi, zapytałem więc, czy istnieje taka możliwość, że przyniosę swój modem i sprawdzimy go w salonie, niestety nie ma takiej możliwości, gdyby był oryginalny (tzn. zakupiony w salonie) mogła by go ewentualnie wysłać do serwisu do sprawdzenia, a w przypadku gdy jest (jak to ona określiła przerobiony, dla przypomnienia modem był od multimedia, ja zdjąłem simlocka, zmieniłem firware i dashboard na play online i dograłem serowniki pod vistę) nic nie może zrobić, a przecież wystarczyłoby włożyć "prawidłową" kartę, i sprawdzić w jej lapku, cóż zabrakło odrobinę życzliwości i pomocy dla klienta, trudno będę temat drążył dalej, aż dojdę co jest nie tak i tą wiedzą podzielę się z innymi
    PYTANIE: czy rzeczywiście niezbędna jest karta przeznaczona do neta i tylko taka? proszę szanowne forum o odpowiedź, z góry dziękuję

Dodano po 20 [minuty]:

serdeczne dzięki witoj za linki, na pewno się przydadzą
  • #13 10779979
    jakokruger
    Poziom 9  
    albo znaleźć kogoś kto ma taką kartę, w sumie nie musi być nawet z play'a, mam przecież zdjętego simlock'a, gadałem o tym z kolegą i potwierdzał wersję pani z salonu, ale póki sam nie sprawdzę nie biorę tego za pewnik
  • #14 11129056
    pit455
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    jakokruger napisał:

PYTANIE: czy rzeczywiście niezbędna jest karta przeznaczona do neta i tylko taka? proszę szanowne forum o odpowiedź, z góry dziękuję

Nie, ja wkładałem swoją kartę z telefonu i net śmigał bez żadnych problemów.
  • #15 11173848
    mind72
    Poziom 10  
    Ja wkładam do modemu kartę z T-mobile i też się łączy z netem.
  • #16 11202229
    maad222
    Poziom 9  
    pani ma rację (na 99,99%) - korzystałem z modemów T-mobile, orange , i play online - wszystkie wymagały tzw. karty 3G - cena gołego startera jest niewielka , a wystarczy żeby sprawdzić . Prawdopodobnie przy odpowiednim skonfigurowaniu używając zwykłej karty można połączyć się tak jak zwykłym telefonem (bez programu play online) ale wtedy będzie to naprawdę drogie połączenie ;)
  • #17 12625076
    korgpa500
    Poziom 2  
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem nie łączy z internetem ,wysyła i odbiera sms ,ale po podłączeniu do tabletu internet jest modem jest z play karta orange ,zdjety simlok -choć bez zdejmowania na tablecie internet był na pc z vista 64 nie.Mam dokładnie ten sam problem opisany na początku.Może jest jakiś sposób na rozwiązanie problemu ?
    Proszę o odpowiedź ?
  • #18 12639739
    korgpa500
    Poziom 2  
    Witam !
    Znalazłem rozwiązanie problemu z połączeniem pomógł reset usług systemu windows vista 64 do domyślnych ,problem z wykrywaniem modemu wyłączyłem przez komendy at w programie top_netinfo wszystko -opcja włączony jest tylko modem
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z modemem Huawei E156G, który nie łączy się z internetem w sieci Play Online, mimo że karta SIM jest aktywna i modem rejestruje się w sieci. Po zainstalowaniu odpowiedniego firmware i dashboardu, modem wysyła i odbiera SMS-y, ale nie nawiązuje połączenia internetowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie menedżera urządzeń pod kątem błędów sterowników oraz wyłączenie innych aplikacji do łączenia. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące kompatybilności kart SIM, ponieważ niektóre osoby potwierdzają, że ich karty z innych operatorów działają. Inny użytkownik znalazł rozwiązanie, resetując usługi systemu Windows Vista do domyślnych ustawień i używając komend AT w programie Top Net Info.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA