logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać dane z płyty CD z uszkodzoną warstwą aluminium?

_DooM 05 Sty 2005 08:55 2184 14
REKLAMA
  • #1 1111177
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    jak w temacie mialem ryske (od strony napisow) na pewnym cd i dostalo sie powietrze i zaczelo utleniac aluminium i kicha oderwal sie maly platek i teraz nie czyta plyty macie drodzy userzy jakis sposob zeby odczytac zawartorc tego cd

tak przy okazji jak usunac rysy z cdka pomysl Cyraxa
    nic prostrzego pocieramy rysy mydlem i pozniej ladnie polerujemy od srodka na zewnatrz prostopadle do sciezek i cieszymy sie dzialajacym cd plyty po "naprawie" testowana na cdkach creativ'a 32x
    asusie 40x i nagrywarce asusa 52x32x52 i przez kumpla na jego lgku 40x
  • REKLAMA
  • #2 1111246
    dagbar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam.
    Jest tylko jedna rada - płytke możesz wywalić do kosza.
  • #3 1111267
    jacek1956
    Poziom 11  
    Nie używać pod żadnym pozorem tej płytki ponieważ frgmentów aluminium będzie coraz więcej i mogą dostać się w bardzo niebezpieczne miejsca.
  • #4 1111326
    Rafalma
    Poziom 11  
    kiedyś znajomy mówił mi o programie odczytującym uszkodzone CDROMy.Odczytuje to co się da i basta.Jeżeli zależy ci na utraconych danych to poszukaj w sieci o odzyskiwaniu danych. Spróbuję się dowiedzieć nazwy programu.

Rafał.
  • REKLAMA
  • #5 1111528
    p@vlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jezeli szukasz takowego programu napisz na priv :)
  • REKLAMA
  • #6 1113845
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Odzyskanie tych danych które były w miejscu tej dziury jest fizycznienie możliwe!! To tak jakbyś uciął kilka metrów kasety magnetofonowej i saplił :D.. żaden program tu nie pomoże!
  • #7 1113863
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Jeżeli masz problemy z wystartowaniem tej płyty to możesz spróbować zamalować odpryski flamastrem i wtedy spróbować - 100% danych to raczej nie odczytasz ale zawsze coś można skopiować na dysk o ile to tobie wystarczy . Ta metoda nie zawsze skutkuje przy większych ubytkach lakieru.
  • #8 1114491
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak kolega wyżej, moze pomóc, potem trzeba mnieć jakiś programik, np Total copy, i ustawić na jak najmiejsze kopiowanie, czyli 50KB na sec, bo jak wiadomo, czym wolniej czyta, tym dokładniej, i pamietahj ze porysowanie od strony napisów jest gorsze do odczytu, niz spód, spróbuj skopiować płyte w nero , umnie pomogło.
  • REKLAMA
  • #9 1115074
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    zwalnianie odczytu pewnie nic nie pomoze :(
    sprobuj nakleic na ta dziure kawalek bialej kartki albo alu
    kiedys to mi zadzialalo z plytka audio cdr
    (nie przyklejaj na klej tylko przymocuj tasma klejaca przezroczysta)
  • #10 1115482
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Te zabiegi to chyba tylko poto żeby płytke zabezpieczyć przed dalszymi zniszczeniami.. bo jak wyżej czytasz 100% danych nie odzyskasz na 100%
  • #11 1116827
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Włodi napisał:
    Te zabiegi to chyba tylko poto żeby płytke zabezpieczyć przed dalszymi zniszczeniami.. bo jak wyżej czytasz 100% danych nie odzyskasz na 100%

Jeśli spośród całego dysku potrzebujesz raptem kilka plików a dana płytka nie startuje to jest szansa na to , że możesz wydobyć to najważniejsze dla ciebie. Oczywiście jeśli to cdr z jakąś grą to szanse marne, a jak zbieranina plików np ze zdjeciami, plikami txt/ word/mp3 bądż softami to jeszcze warto powojować.
  • #12 1116841
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    jedyne z wszystkich twoich wyjsc to jest odnalesc swoj program na internecie a co do twojego dysku to sie nadaje na smieci lub bigos na winie
    dodaj co sie nawine
  • #13 1125011
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    heh ze znalezieniem danych bedzie proble gdyz jest to plyta z backupem danych z mego dysku i sa mi teraz potrzebne niewiem pokombinuje tak jak mi doradziliscie zobacze czy cos to da
  • #14 1125116
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie wazne czy przykleisz kartke na klej czy tasmą...jak zrobisz to tasmą to na 1000% oderwiesz reszte aluminium......

na to nie ma rady..
    być moze ci pomoże jedynie srebrny marker bo ta warstwa koniecznie musi odbijac swiatlo

ale to raczej watpliwa sprawa i radze wyrzucic te plyte bo nic z tym nie zrobisz...

wolniej nie znaczy ze dokladniej - gdyby tak bylo to nigdy by nie powstaly napedy x52........
  • #15 1126241
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Do odzyskiwania danych z CD używam BadCopy. Jest on w miare dobry.
    Co do odzyskania to nie ma szans. Jeśli jest to backup plików (pewnie obraz dysku ma sie rozumieć) to płytke wywalić można. Jeśli jest inaczej to rób to co piszą. Najlepszym sposobem na uchronienie CD przed takimi uszkodzeniami jest samoprzylepny papier. Chyba 40 groszy za kartke o ile sobie dobrze przypominam. Taka płyta ma mniejszą szansę na uszkodzenie folii, lecz trzeba być ostrożnym przy naklejaniu. Koledze z klasy rozwaliło nową płytkę na której było takie coś naklejone - nie równo naklejone. Zrobiła mu sie fałda. Zgrywał na DVD z maxymalna predkością i poszło - napęd przeżył. Tłumaczył mi ze to pewnie przez to. Podobno tak już jest, że jak są żle wyprofilowane płyty, to drgania mogą rozchrzanić CD'ka.

Co do prędkości to zgrywa się z najmniejsza możliwą prędkoscią ponieważ przy dużej prędkości płyta będzie się coraz bardziej uszkadzać. Ja zgrywałem uszkodzone płyty na moim starym SAMSUNG'u CD-Master SC-148 i chodził bardzo wolno (zwolniłem go Nero'em) podczas zgrywania, lecz nie przestawał czytać. Niestety jedna płyta doprowadziła go do nieładnego stanu (siebie zresztą też), ponoewaz Explorer siadł i nero też się wyłączył - nie wiem czemu... Mimo mojej interwencji nadal nie czyta płyt... Kijowy ze mnie elektryk...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic177863.html#1057562

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie warstwy aluminium na płycie CD, zwłaszcza od strony nadruku, prowadzi do utleniania i odpadania fragmentów, co uniemożliwia pełny odczyt danych. Fizyczne ubytki w warstwie odbijającej światło są nie do naprawienia i powodują trwałą utratę danych z tych miejsc. Próby mechanicznego zabezpieczenia uszkodzonego obszaru, np. naklejenie kawałka papieru lub folii aluminiowej taśmą klejącą, są ryzykowne i mogą pogorszyć stan płyty. Zamalowanie ubytku srebrnym markerem może czasem poprawić odbicie światła, ale nie gwarantuje skuteczności. Zaleca się wolne kopiowanie danych za pomocą programów do odzyskiwania, takich jak BadCopy czy Total Copy, ustawiając niską prędkość odczytu (np. 50 KB/s), co zwiększa szanse na odzyskanie części plików. Uszkodzenia od strony nadruku są trudniejsze do odczytu niż od strony spodu. W przypadku backupów obrazów dysków z fizycznymi ubytkami danych odzyskanie pełnej zawartości jest praktycznie niemożliwe. Najlepszą ochroną przed uszkodzeniami warstwy aluminium jest stosowanie samoprzylepnego papieru zabezpieczającego płytę. W dyskusji wspomniano napędy i nagrywarki CD różnych marek i modeli, na których testowano odczyt uszkodzonych płyt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA