logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy regeneracja płyt CD-R pomoże w odczycie uszkodzonych danych?

andrzejlisek 06 Lis 2008 23:18 1034 3
REKLAMA
  • #1 5710266
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    Niektóre z moich płyt CD-R nie chcą się czytać. Sprawdzałem w dwóch lub trzech różnych napędach. Te same płyty jeszcze jakiś czas temu chodziły elegancko.

W niektórych przypadkach zdarzyło się, że nie można było wyświetlić zawartości. W większości przypadków "trudnych płyt" tylko niektóre pliki były nie do odczytania. Wtedy, kiedy napęd próbuje coś odczytać to jego dioda świeci się cały czas.

Płyty nie mają jakiś dużych zarysować, można dostrzec niewielkie zarysowania oglądając płytę pod światło, czasem zdarzy się jakiś mały odcisk palca, ale płyty z odciskami sie czytały bez problemów. Wszystkie płyty przechowuję w pudełkach.

Na Allegro niektórzy sprzedawcy oferują usługi regeneracji płyt CD i DVD. Z tego, co słyszałem, taka regeneracja polega na oszlifowaniu płyty, co ma usunąć wszystkie zarysowania.

Czy w moim przypadku jest sens korzystać z usług regeneracji płyt?

Oprócz tego bardzo często, jak napęd "męczy się" z odczytem trudnej plyty, to Windows bardzo spowalnia, haczy się, czasem wręcz zawiesza się. Jak się wyjmie płytkę z napędu, to praca Windows wraca do normy. Czym jest wtedy spowodowane to utrudnienie pracy systemu?
  • REKLAMA
  • #2 5710327
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Tu jest problem nie z rysami, z którymi napędy sobie spokojnie radzą a uszkodzeniem wewnętrznej warstwy informacyjnej (barwnik) lub uszkodzeniem strony obijającej - strona opisowa płyty = dziadowskie płyty
  • REKLAMA
  • #3 5749550
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    W takim razie, jakie napędy polecacie do odczytu "trudnych" płyt?

Ja w starym komputerze mam nagrywarkę CD firmy Teak.

W obecnym komputerze posiadałem napęd będący czytnikiem CD i DVD, a nagrywający tylko CD-R/RW firmy Toshiba, obecnie posiadam nagrywarkę DVD firmy Lite-On.

Przez moje ręce przechodziły takie płyty, których fragmentów (pewnych plików) nie mógł odczytać ani Toshiba, ani Lite-On, natomiast Teak odczytywała taką płytę, długo sie męcząc, ale nieraz udawało sie prawidłowo przegrać wszystkie pliki na dysk.

Jak to jest, że stary napęd lepiej sobie radzi z "trudnymi" płytami (ale nie zawierające głębokich zarysowań), a nowy gorzej, mimo, że wszystkie 3 napędy są liczących sie producentów?
  • #4 5750442
    Vader124
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Problem z odczytywaniem płyt : Nie tylko wady warstwy odblaskowej czy barwnika. Może mieć znaczenia rownież prędkość z jaka płyta została wypalona. Wypalanie polega na fizycznym wytopieniu cyfrowego "wzorku" w warstwie plastyku. Im szybciej to sie obywa tym wieksze prawdopodobienstwo błędów. dodając do tego to, co teoretycznie sie nie zdarza ale praktyka pokazuje inaczej, czyli fizyczne zmiany zachodzące w strukturze nosnika otrzymujemy efekt taki że plyta staje sie nie czytelna.

Problem starych czytników: Kazdy czytnik ma uklad korekcji blędów odczytywanego nośnika. Praktyka pokazuje , że ukldy stosowane w starych napedach byly solidniejsze i dlatego te stare napedy czytaja wiecej płyt.
    Problem zwalniania systemu: System operacyjny wykonyje polecenia, ktore otrzymuje od aplikacji. Polcenia te są przekazywane procesorowi. Jeżeli jakaś aplikacja wydaje polecenie odczytania nośnika, którego odczytać nie można, to aby je wykonać system operacyjny angażuje w to coraz więcej zasobów procesora (nadaje wyższy priorytet) aż do wykonania tego polecenia. Można to prawdzić poprzez ctrl+alt+delete/ zakładka wydajność.
REKLAMA