logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw Media-Tech MT3316 TORNADA PRO DB - brak basu, przepalony element przy radiatorze

Prison_ 06 Kwi 2012 00:19 1099 6
REKLAMA
  • #1 10762267
    Prison_
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jako, że po licznych poszukiwaniach nie znalazłem niczego co mogłoby mi pomóc, stworzyłem konto i postanowiłem opisać problem.
    Na wstępie zaznaczam, że mimo zamiłowania do elektroniki jestem dość "zielony".
    Wracając do tematu, otóż posiadam zestaw Media-Tech MT3316 TORNADA PRO DB Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany, a po pewnym dochodzeniu dowiedziałem się, że są bliźniaczym produktem firmy Seamark rodem z Chin, a dokładniej modelu Jadun (T808-a).
    Pewnego pięknego dnia coś pstryknęło, puknęło i poleciał dym, wpierw trochę to "olałem" ale po krótkim czasie zdałem sobie sprawę, że nie ma basu (czyt. subwoofer nie pracuje). Wsio posprawdzałem i stwierdziłem, że jest on sprawny, a wina leży po stronie "stacji głównej".
    Rozkręciłem to i jedyne co zauważyłem na oko(nie posiadam innych przyrządów nad mały zestaw śrubokrętów ;) ) to przepalony "dynks" (wybaczcie nieznajomość fachowej nomenklatury) przy radiatorze (patrz zdjęcie).

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pytanie do was:
    Co dalej z tym robić, zależy mi na naprawie, a dodatkowo na zrobieniu tego "po kosztach". Niestety moje umiejętności są ograniczone, tu więc proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

@Edit
    Jeszcze trochę poszperałem i ten dowiedziałem się, że ten "dynks" nosi nazwę UTC2030 i da się to wymienić, a na dodatek jest nie drogie.
    Wnioskuję, że gdy to zrobię będzie wszystko ok, czyż nie ?
  • REKLAMA
  • #2 10762387
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    UTC2030 to zdaje się o samo co TDA2030 czyli wzmacniacz audio. Wymień i zobacz czy działa. Koszt niewielki więc nie stracisz wiele. Jest szansa że będzie działać.
  • REKLAMA
  • #3 10768496
    Prison_
    Poziom 9  
    Dobra, zakupiłem, wylutowałem stary, wsadziłem nowy lecz zauważyłem uszkodzenie w płytce (a nawet dwa) [patrz zdjęcie]
    Co z tym robić ?
    Po podłączeniu słychać irytujące "buczenie" głośnika, co jak mniemam wynika z ów uszkodzenia (albo się mylę)
    Jakieś propozycje ?

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10781036
    Prison_
    Poziom 9  
    No i niestety, wstawiłem (nawet jeden podwójny) ale nie pomogło, dalej słychać "buczenie". Druciki wstawione dobrze bo sprawdzałem z drugiej strony stykając i też nic nie zmieniło.
    Pewnie dobrze by było gdybym miernik posiadał, ale niestety.
    Gdzieś na subwoofer musi przebijać prąd tylko gdzie i jak ....

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 10781190
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Do napędzania subwoofera jest wzmacniacz mostkowy składający z dwóch układów UTC2030 (TDA2030), tj IC7 oraz IC8. Trzeba wymienić jeszcze układ oznaczony na płycie jako IC8 (ten pierwszy od prawej na pierwszym zdjęciu) aby wzmacniacz pracował prawidłowo.
  • #7 10784898
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Prison_ napisał:
    Pewnie dobrze by było gdybym miernik posiadał, ale niestety.

Miernik? Nieźle...
    Przepraszam, a te "spoiwa" to nagrzanym śrubokrętem robione?

Ogółem sytuacja wygląda gorzej niż źle.

Bez jakiegokolwiek przyrządu pomiarowego i bez zdolności sensownego odczytywania wykonanego pomiaru, to tak jak gdyby kolega szanowny chciał oglądać pierścienie Saturna okiem nieuzbrojonym. Poważnie. Niepotrzebnie można się łudzić nadzieją na wykonanie samemu naprawy, a tak naprawdę widzę finisz zakończony fiaskiem i ogólnym jeszcze większym bigosem.

p.s.

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji.

&

W działach "Audio Serwis" oraz "Audio Początkujący" obowiązują następujące zasady:

1. Główny dział "Audio Serwis" przeznaczony jest dla osób mających już pewne doświadczenie w zakresie napraw sprzętu audio.
    1.1. Posty z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw urządzeń audio będą przenoszone do subforum "Audio Początkujący".
    1.2. W dziale "Audio Początkujący" wymagane jest minimum wiedzy z zakresu elektroniki w tym: znajomość nazewnictwa elementów, obsługi podstawowych przyrządów pomiarowych oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi.
    1.3 W obydwu wyżej wymienionych działach, należy przedstawić efekty wstępnych oględzin sprzętu - pomiary kluczowych napięć oraz elementów.
    Posty nie spełniające tych wymagań mogą zostać usunięte z forum.

Niestety, temat nadaje się tylko do kosza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw Media-Tech MT3316 TORNADA PRO DB, który przestał działać po zauważeniu dymu i braku basu z subwoofera. Po rozkręceniu urządzenia zidentyfikowano uszkodzenie elementu przy radiatorze. Po wymianie uszkodzonego układu UTC2030 (TDA2030) na nowy, użytkownik zauważył dodatkowe uszkodzenia na płytce, co prowadziło do irytującego buczenia głośnika. Użytkownicy sugerowali dalsze wymiany komponentów oraz użycie drutu do naprawy, jednak brak miernika i doświadczenia w naprawach audio utrudniał dalsze działania. Wskazano również na konieczność wymiany drugiego układu UTC2030, aby przywrócić prawidłowe działanie wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA