Witam, w podstawie magnesowej miałem 1) kabel RG58 u/c cabletech który miał rzadki oplot chyba aluminiowy (nie dał się lutować) folię aluminiową oraz izolację żyły gorącej ze spienionego PE (biała miękka pianka). Białe napisy na izolacji zewnętrznej pcv.
Wymieniłem na 2) kabel dawany na pierwszy montaż do sirio, z oplotem gęstym miedzianym, bez foli, żyła gorąca w izolacji PE twardej (prawie przezroczysta) niebieskie napisy.
Kable RG58 w identycznej długości i w tym pierwszym żeby uzyskać najniższe wskazanie SWR musiałem wysunąć promiennik prawie na maximum, natomiast przy drugim kablu musiałem promiennik obniżyć do minimum, całkowicie schowany w cewce.
Umiejscowienie anteny w obu przypadkach dokładnie w tym samym miejscu dachu.
Różnica ustawienia promiennika miedzy pierwszym a drugim kablem około 2,5 cm.
To w końcu który jest lepszy?? Jak antena pracuje z dłuższym promiennikiem czy krótszym?? N obu SWR 1-1.2 20-1,05 40-1,2.
Wymieniłem na 2) kabel dawany na pierwszy montaż do sirio, z oplotem gęstym miedzianym, bez foli, żyła gorąca w izolacji PE twardej (prawie przezroczysta) niebieskie napisy.
Kable RG58 w identycznej długości i w tym pierwszym żeby uzyskać najniższe wskazanie SWR musiałem wysunąć promiennik prawie na maximum, natomiast przy drugim kablu musiałem promiennik obniżyć do minimum, całkowicie schowany w cewce.
Umiejscowienie anteny w obu przypadkach dokładnie w tym samym miejscu dachu.
Różnica ustawienia promiennika miedzy pierwszym a drugim kablem około 2,5 cm.
To w końcu który jest lepszy?? Jak antena pracuje z dłuższym promiennikiem czy krótszym?? N obu SWR 1-1.2 20-1,05 40-1,2.