logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa różne dekodery do jednej anteny satelitarnej – spadek sygnału?

kubujek 07 Kwi 2012 19:51 5971 8
REKLAMA
  • #1 10768750
    kubujek
    Poziom 9  
    Jestem nowy na forum, wiec nie wiem czy napisalem w dobrym dziale, jesli nie to prosze o przekierowanie. Chcem podlaczyc drugi dekoder do anteny satelitarnej, dekoder jest z calkiem innej firmy niz ten co jest juz podlaczony i moje pytanko, czy po rozdzieleniu sygnalu na 2, sygnal bedzie slabszy o polowe czy nie ma to róznicy? Mojim zdaniem rozdzieli sie napiecie na pol wiec i sygnal, ale w dekoderach sa wzmacniacze sygnalu tylko nie wiem czy da rade, czekam na wasze odpiwedzi. :)
  • REKLAMA
  • #2 10768764
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 265
    Po rozdzieleniu dekodery będą pracowały tylko w tej samej polaryzacji.

Konieczna jest zmiana konwertera na twin lub qwatro.
  • REKLAMA
  • #4 10769424
    kubujek
    Poziom 9  
    ok, przeczytalem ale nie do konca rozumiem jednej rzeczy, mam satelite z Cyfry+ czyli nie moge podlaczyc drugiej satelity nawet na konwerterze twin? Tak sie składa ze znalazlem w domu konwerter twin firmy MAXIMUM czyli dobry, jak sprawdzic czy jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #5 10769477
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Jak najbardziej, możesz. Konwerter TWIN uniezależnia dwa dekodery (tunery) od siebie, pod warunkiem, że oba korzystają z tej samej orbity, czyli popularnego satelity HotBird 13°. Każdy z tunerów musi posiadać odrębne podłączenie do konwertera w postaci osobnego kabla, lub specjalnego układu zwielokrotniającego. Ten ostatni stosuje się tylko w sytuacjach, gdy nie ma już żadnej możliwości fizycznego poprowadzenia dodatkowego przewodu od anteny do odbiornika.
  • REKLAMA
  • #6 10769503
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Żeby sprawdzić czy ten konwerter jest sprawny zamontuj go w miejsce starego, podłącz przewód antenowy pod jedno gniazdo apotem pod drugie, powinieneś mieć odbiór na obydwu :)
  • #7 10769706
    kubujek
    Poziom 9  
    kreslarz napisał:
    Jak najbardziej, możesz. Konwerter TWIN uniezależnia dwa dekodery (tunery) od siebie, pod warunkiem, że oba korzystają z tej samej orbity, czyli popularnego satelity HotBird 13°. Każdy z tunerów musi posiadać odrębne podłączenie do konwertera w postaci osobnego kabla, lub specjalnego układu zwielokrotniającego. Ten ostatni stosuje się tylko w sytuacjach, gdy nie ma już żadnej możliwości fizycznego poprowadzenia dodatkowego przewodu od anteny do odbiornika.

mieszkam na parterze i troche klopotliwe jest ciagniecie przewodu z dachu, mozesz cos wiecej powiedziec o tym ukladzie zwielokratniajacym? jak to sie nazywa profesjonalnie i jakie sa tego wady?
  • #8 10769797
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Podstawowa wada to cena.
    Urządzenie to Link występuje też pod innymi nazwami. Działa przy odległości od anteny do tunera około 40m pod warunkiem zastosowania dobrego kabla SAT.
  • #9 10774037
    kubujek
    Poziom 9  
    dzieki za podpowiedzi, zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Rozdzielenie sygnału satelitarnego na dwa dekodery wymaga zastosowania konwertera typu twin lub quatro, aby oba dekodery mogły działać niezależnie, korzystając z tej samej polaryzacji. Użytkownik posiada konwerter twin firmy MAXIMUM i pyta o jego sprawność oraz o możliwość podłączenia drugiego dekodera do systemu Cyfry+. Aby sprawdzić sprawność konwertera, należy zamontować go w miejsce starego i podłączyć przewody antenowe do obu gniazd. Alternatywnie, można zastosować układ zwieloktniający, który pozwala na podłączenie dwóch tunerów bez konieczności prowadzenia dodatkowego kabla, jednak wiąże się to z wyższymi kosztami i ograniczeniami odległościowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA