logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taka świetlówka nada się do produkcji płytki PCB metodą UV?

aby1 08 Kwi 2012 02:38 2677 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10770064
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Ja z pozytywnym skutkiem naświetlałem halogenem z castorami oraz taką lampą do utwardzania lakieru do paznokci. Trzeba tylko dobrać czas do lampy, szyby, folii, płytek, dla halogenu to było np kilka minut.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10770208
    Djuke
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Szczerze to średnio - po pierwsze ma 85cm - taką dużą naświetlarkę planujesz zbudować ? Po drugie większość energii jest emitowana w długości fali 420nm. Lepiej kupić lampę ( lampy bo trzeba równomiernie naświetlać powierzchnię) krótszą i niższym spektrum UV.
  • REKLAMA
  • #4 10770386
    aby1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Djuke mógłbyś podać jakiś przykład, najlepiej z ebaya bo ja mieszkam na wyspach i tu chciałbym coś zakupić

Dodano po 8 [minuty]:

zamówiłem z polski świetlówki UV a przysłali mi Osram L 6w/640, z opisu wynika że to zwykłe świetlówki. Czy się mylę?
  • Pomocny post
    #5 10772064
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Tak, to jest zwykła świetlówka.
    Podziwiam Twój upór. W innym wątku podałem Ci (jako przykład), że dobra jest świetlówka TL 6W/10 ACTINIC BL /10 6W. Ja zakupiłem takie w sklepie wysyłkowym (szybki czas realizacji) - http://www.techlamps.pl/index.php/id_415_mode_proddet.html
    Możesz tam poszukać innych, większych, takich jakie Ci są potrzebne.
  • REKLAMA
  • #7 10772219
    aby1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dziękować!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania świetlówek UV do produkcji płytek PCB. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując, że halogeny oraz lampy do utwardzania lakieru do paznokci mogą być skuteczne, ale kluczowe jest dobranie odpowiedniego czasu naświetlania. Zwrócono uwagę na długość fali emitowanej przez lampy, sugerując, że lepsze efekty można osiągnąć przy użyciu lamp o krótszym spektrum UV. Użytkownik zapytał o konkretne modele dostępne na eBay, a w odpowiedzi polecono świetlówki TL 6W/10 ACTINIC BL oraz Philips Cleo Compact Sunbed Tubes. Wskazano również na potrzebę użycia statecznika do zasilania lamp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA