logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu operacyjnego do domowego NAS-a z funkcją multimediów i FTP

carnivore_23 08 Kwi 2012 13:23 2671 7
REKLAMA
  • #1 10771007
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witajcie.
    Zamierzam zbudować sobie domowego NAS-a. Chciałbym go wykorzystywac do:

-oglądania filmów po HDMI na telewizorze.
    - ściąganie plików z sieci (.torrent) i magnet linków
    - wystawienia serwera FTP
    - udostępniania udziałów sieciowych w obrębie sieci wewnętrznej.

Może ktoś z was odpalał takie urządzenie dla siebie. Interesowałoby mnie jakiego systemu operacyjnego używanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10771628
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Niezgodne sie z Tobą kolego. Płyta intela z Atomem , kostka ramu ,obudowa i dysk. Co wiecej potrzeba ?:) Poza tym mam zyxela NSA-210. Nie obsługuje magnet linków. Żaden z NAS-ów które są na rynku nie obsługuje magnet linków. Dlatego postanowiłem zmontować takie rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #5 10771681
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Znam freenasa. Nie wspiera magnet linków.
  • REKLAMA
  • #6 10771723
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    http://www.transmissionbt.com/download/ - na samym dole są jakieś NASy, obsługują magnet, ale taki Atom na pewno ma większe możliwości niż jakikolwiek NAS. Co do systemu to dowolny linux zarządzany zdalnie przez ssh webmina czy vnc. Martwi mnie to hdmi bo tutaj musisz mieć coś z w miarę aktualną obsługą video więc odpada debian, osobiście używam sabayon + grafa nvidia i wszystko śmiga, atomy mają grafikę intela i będą przygody. Najlepszy byłby atom + najtańsza grafika nvidii do odtwarzania sprzętowego video. Zostaje tylko problem systemu , do pracy jako HTPC masz dedykowane systemy jak i aplikacje w postaci nakładki na system, xbmc, GeeXboX, albo możesz po prostu używać vlc czy mplayera
  • #8 10771758
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Są płyty od razu z hdmi np Intel d2700dc. Transsmision próbowałem oddalić na tym zyxelu co mam właśnie przez ssh i ffp stick. No nic może jakieś ubuntu odpale i na tym będę wszystko konfigurował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru systemu operacyjnego do domowego NAS-a, który ma obsługiwać multimedia, pobieranie plików przez torrent oraz serwer FTP. Wskazują na potrzebę posiadania sprzętu z HDMI, co ogranicza wybór systemów. Proponowane rozwiązania obejmują użycie systemów Linux, takich jak Sabayon, oraz aplikacji do odtwarzania multimediów, jak XBMC, GeeXboX, VLC czy MPlayer. Użytkownicy zauważają, że niektóre NAS-y, takie jak Zyxel NSA-210, nie obsługują magnet linków, co skłania do budowy własnego rozwiązania. Wspomniano również o płytach głównych z HDMI, takich jak Intel D2700DC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA