Chcę zmierzyć rezystancję styków wyłącznika. Do tego celu służą dedykowane urządzenia. Ich cena jest jednak powalająca - powyżej 10 tys. zł. Pomiar polega na przepuszczeniu przez styki wyłącznika 100A prądu stałego i zmierzeniu spadku napięcia na stykach. Chciałbym ten pomiar wykonać za pomocą dwóch multimetrów posiadających komunikację przez USB. Chciałem do tego celu kupić multimetry SANWA i przystawkę cęgową oraz oprogramowanie Pc Link Plus które obsługuje do czterech multimetrów. Problem tylko w tym, że nie mają na składzie Pc Link Plusa - dostawa dopiero w maju. Chciałem ten pomiar wykonać w ten sposób, ponieważ wymuszenie stabilnego prądu 100A może być trudne, a spadek napięcia na stykach też może pływać, chociażby z powodu nagrzewania się styków. Pomiar i rejestracja wartości napięcia i prądu w tych samych punktach czasowych ułatwiłoby pomiar. Myślałem o kupnie Fluke 123 z oprogramowaniem, ale wychodzi to drożej niż kupno dwóch multimetrów.
Prosiłbym kolegów o pomoc przy doborze multimetrów i oprogramowania zdolnego obsłużyc dwa multimetry jednocześnie.
Mam jeszcze jeden problem. Chcę określić jednoczesność zamykania i otwierania styków wyłącznika. Wymyśliłem sobie ten pomiar w następujący sposób: do każdego ze styków podłączam rezystancję o różnej wartości. Drugie bieguny styków zwieram. Do całości podłączam np. baterię 4,5V i wykonuję pomiar prądu. W momencie załączenia prąd będzie się zmieniał, ponieważ kolejno dołączane będą równolegle rezystory. Proszę o pomoc w doborze do tego celu multimetru który byłby w stanie wychwycić te zmiany w czasie. Niejednoczesność powinna wynosić 1-2 mS, więc częstotliwość rejestracji wartości prądu też powinna być odpowiednia.
W obu wypadkach nie muszą to być multimetry przenośne, mogą być laboratoryjne. Idealnym rozwiązaniem byłby multimetr dwukanałowy, ale skopometry fluke są za drogie. Widziałem na rynku tanie skopometry chińskie, ale nie jestem pewien czy dostanę do nich świadectwo kalibracji czy też sprawdzenia.
Proszę bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o pomoc w moim problemie.
Prosiłbym kolegów o pomoc przy doborze multimetrów i oprogramowania zdolnego obsłużyc dwa multimetry jednocześnie.
Mam jeszcze jeden problem. Chcę określić jednoczesność zamykania i otwierania styków wyłącznika. Wymyśliłem sobie ten pomiar w następujący sposób: do każdego ze styków podłączam rezystancję o różnej wartości. Drugie bieguny styków zwieram. Do całości podłączam np. baterię 4,5V i wykonuję pomiar prądu. W momencie załączenia prąd będzie się zmieniał, ponieważ kolejno dołączane będą równolegle rezystory. Proszę o pomoc w doborze do tego celu multimetru który byłby w stanie wychwycić te zmiany w czasie. Niejednoczesność powinna wynosić 1-2 mS, więc częstotliwość rejestracji wartości prądu też powinna być odpowiednia.
W obu wypadkach nie muszą to być multimetry przenośne, mogą być laboratoryjne. Idealnym rozwiązaniem byłby multimetr dwukanałowy, ale skopometry fluke są za drogie. Widziałem na rynku tanie skopometry chińskie, ale nie jestem pewien czy dostanę do nich świadectwo kalibracji czy też sprawdzenia.
Proszę bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o pomoc w moim problemie.