logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 6010 - Jak wgrać oprogramowanie przez DSX Flasher i DSX Edit?

Cinmar2168 05 Sty 2005 22:06 2769 8
REKLAMA
  • #1 1113162
    Cinmar2168
    Poziom 11  
    philips 6010 ściągnęłam i wgrałam dsx flashera i dsx edit nie chce mi niczego wgrać. Prosze pomóżcie!!!! robię to pierwszy raz więc napiszcie dokładnie jak to zrobić! Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #3 1113733
    Cinmar2168
    Poziom 11  
    Niewiele mi to pomogło 6 godzin spędziłam przy tym i nic nie zdziałałam. Jak to zrobić krok po kroku. Wgrywać to z kartą w slocie czy bez? Programy mam ściągnięte tylko w jaki sposób to wszystko powgrywać? Prosiłabym o odpisanie!!!! Jeszcze nie śpię jeśli możecie pomóżcie!!!
  • REKLAMA
  • #4 1113787
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 216
    Sprawdź czy czyta ci dsxflasher 100% z epromu ... jeśli tak to i po przeczytaniu w/w linków nic nie skumałeś to poproś kogoś o pomoc .....
    Jeśli ci nie czyta to:
    1. W XP i 98 wgraj łatkę na rs232(com) dla dos. ( blokada wielodostępu do rs - wiele firm sprzętowych ma to na upload'ach np. ftp.elzab.com.pl)
    2. Sprawdź kabel
    3. Wyłącz wszystkie programy w windzie ( antywirusowe itp wszystko )
    4. Sprawdź czy masz włączony com.
    5. Jeśli kupiłeś dekoder po okazyjnej cenie to może go ktoś właśnie dlatego sprzedał.
  • REKLAMA
  • #5 1114118
    ksz74
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie napisałeś czy jest komunikacja kompa z tunerem po rs232.
    Po podłączeniu tunera do rs ma pisać " wyłącz odbiornik z sieci i naciśnij połącz" wysyła loadera i pisze "włącz odbiornik do sieci" Jeżeli używasz DSX FLASHER to na wyświetlaczu pisze FLASH. Jeżeli tuner się nie komunikuje, a port RS dobrze ustawiony, kabel 1:1 , flasher dobrze skonfigurowany, to najprawdopodobniej uszkodzony układ na płycie głównej tunera MAX 232.
    Może się uszkodzić jeżeli podpinasz tuner do kompa przy włączonym zasilaniu. Zasada jest taka że najpierw podpina się com , a pożniej kabel zasilający.
  • #6 1114358
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Koledzy dali ci wszystko, trzeba było to sobie wydrukować i robić powoli.
    Każdy tak zaczynał.
    Problemy można mieć z powodu kompa, to już dostałeś podpowiedź.
    Czasem trzba nowy soft sciągnąć, bo nie wszystkie działają poprawnie.
    Czy karta jest czy nie nie ma znaczenia.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 5785648
    ericsson8
    Poziom 12  
    ehhhh tutaj tez temat praktycznie umarł a linki nie działają czy jest jakiś ratunek ?? do 6010? chodzi mi o to czy moge cos z nim zrobic? mam oryginalne oprogramowanie z cyfry
  • #8 5785711
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Witam ponownie,wgraj oprogramowanie edukacyjne i po kłopocie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgrywaniem oprogramowania do tunera Philips 6010 za pomocą narzędzi DSX Flasher i DSX Edit. Użytkownik ma trudności z poprawnym wykonaniem procesu i prosi o szczegółową instrukcję krok po kroku. W odpowiedziach wskazano na konieczność sprawdzenia komunikacji przez port RS232, poprawności kabla, konfiguracji portu COM oraz wyłączenia programów mogących blokować dostęp do portu. Podkreślono, że tuner powinien być podłączany do komputera przy wyłączonym zasilaniu, a następnie zasilanie należy włączyć po nawiązaniu połączenia. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu MAX232 na płycie głównej tunera, co uniemożliwia komunikację. Podano linki do instrukcji wgrywania listy kanałów, oprogramowania EMU oraz aktualizacji kluczy, choć część linków jest już nieaktualna. Zaproponowano użycie oprogramowania edukacyjnego lub multiloadera dostępnego na stronie sat-elita.info jako alternatywę. Zwrócono uwagę, że obecność karty w slocie nie ma znaczenia dla procesu wgrywania oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA