logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3500418AS - wolna praca po aktualizacji firmware z CC37 do CC49, co robić?

siwy101 12 Kwi 2012 21:46 1737 3
REKLAMA
  • #1 10787713
    siwy101
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem z dyskiem, który mam od około 1,5 roku. Jak dotąd nie miałem z nim problemów, był cichy, szybki i wydajny. Jednak zachciało mi się wykonac upgrade firmware (z cc37 na cc49). Nie zgrywając danych, nagrałem więc ISO bootowalne ze strony seagate i upgrade przeszedł bez problemu. Jednak po włączeniu kompa okazało się że dysk cały czas się kręci, przez co bardzo wolno wszystko chodzi, udało mi się jednak zgrać dane, zrobiłem długi skan hdtune, wszędzie zielono, więc soformatowałem/zerowałem dysk, jednak bez skutku. Robiłem nawet downgrade do cc38 (z tego co pamiętam) bo taki tylko znalazłem, nic to nie dało. Zrobiłem więc upgrade do cc49 i to samo cały czas. Dysk tak jakby nieustannie kręci się w stanie bezczynności jednak, np po włączeniu benchmarka w hdtune po paru sekundach działa normalnie i pokazuje średni transfer na poziomie 94MB/s :| Dołączam odczyt SMART i benchmark HDtune. Dysk zachowuje się tak od samego biosu, nie jest on dyskiem systemowym, drugi dysk (systemowy WD 750GB, zachowuje sie bez zarzutu)

Konfiguracja kompa:

Asrock n68c-s3-ucc + Athlon x2 255, 2GB RAM DDRIII, Radeon HD4850, Zasilacz CHIEFTEC GPS-350EB-101

Instrukcja zamieszczania obrazków:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • REKLAMA
  • #2 10787869
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 176
    Wykres z HDTune wyglada dobrze. Zwroc uwaga na to, ze stan SMART jest ZLY wiec czas pomyslec o nowym dysku.

Co masz na mysli mowiac, ze dysk sie 'caly czas kreci'? To chyba dobrze, bo jak bedzie stal to nic z neigo nie odczytasz/zapiszesz.

Jesli chodzi Ci o to, ze sie nie wylacza po pewnym czasie to narzedzie typu HDPARM powinno zalatwic sprawe.
  • REKLAMA
  • #3 10787882
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    HDD jest uszkodzony, na gwarancję (jeśli ma, do sprawdzenia na stronie Seagate).
  • #4 10787949
    siwy101
    Poziom 11  
    Dysk tak jakby cały czas coś czytał, a na dysku nic nie ma, żadnych partycji, same zera - dosłownie... Mam juz nowy dysk, ale ten chciałbym jednak zatrzymać do jakiś gier lub filmów (zbednych danych, które mogę stracić), bo jest on nie ukrywajmy szybkim dyskiem. Dysk jest niby sprawny, nie ma bad sektorów teoretycznie (HDDregenerator - tylko skan;) )

A konkretnie co mogę zrobić narzędziem HDPARM?

Dysk jest już po okresie gwarancyjnym

Z góry dziękuję za pomoc

ST3500418AS - wolna praca po aktualizacji firmware z CC37 do CC49, co robić?
REKLAMA