logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór szkoły: Technikum informatyczne czy Liceum Humanistyczne?

Albatroz 16 Kwi 2012 23:27 3618 8
REKLAMA
  • #1 10802741
    Albatroz
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam
    Na wstępie chciałbym przeprosić, za zamieszczanie kolejnego tematu, który z tego co zdążyłem zauważyć, będzie synonimem wielu innych, które znalazłem na tym forum. Mimo wszystko postanowiłem zapytać o rzecz, która dosłownie, spędza sen z powiek. Jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum, którą lada chwila kończę. Z ocenami stoję wcale nie najlepiej, gdyż szkoła do której uczęszczam, trzyma wysoki poziom. W Innym gimnazjum w tym mieście wiem, że dobre oceny dostaje się dosłownie za nic, także nie wiem jak moje osiągnięcia wypadają na tle kraju. Z przedmiotów humanistycznych piszę mniej więcej wszystko na 70% a więc na ocenę dostateczną - 3. Z historii również mam 3, chociaż uważam ten przedmiot za bardzo ciekawy i w drugiej klasie gimnazjum udało mi się nawet przejść do drugiego etapu w konkursie rejonowym tj. woj. mazowieckie, ale mniejsza o to. Nie interesuje mnie praca w żadnej dziedzinie humanistycznej gdyż nie jestem zbytnio śmiały żeby przemawiać, wolę wszystko powoli i w spokoju napisać. Z matematyki nie czuję się najlepiej, jednak wiem, że gdybym się bardziej przyłożył, spokojnie miałbym 4. Lepsza sprawa jest jednak z tym, że bardzo lubię informatykę. Wszystko co związane z xp nie jest mi obce, instaluje programy na prawo i lewo, czasami w wolnych chwilach lubię napisać jakąś dosówkę w devie, znam na wylot wszystkie popularne programy graficzne i bez żadnych problemów je obsługuję, zainstalowałem Ubuntu na wcześniej podzielonej partycji, a więc i od niedawna i Linux nie jest mi obcy. Mam własną stronę internetową, html znam prawie na pamięć - tak, wiem, że to żadne osiągnięcie. Nie używam żadnych antywirów, pożeraczy ramu, gdyż samemu szybciej kasuje się wirusy... Modyfikuję softy w telefonach, zdejmuję sim locki patchami, odblokowuje nawigacje i takie tam jeszcze pierdołki... Dodam, że nie lubię grać w żadne gry, kiedyś tak, teraz szkoda mi na to czasu, chociaż czasem lubię jakąś rozebrać na części pierwsze i złożyć po swojemu... Stąd moje pytanie, czy iść do liceum o ile wogóle mnie przyjmą, czy do technikum informatycznego. Zależy mi na maturze, na studiach, żeby znaleźć jakiś porządny fach. Zwracam się do Was z prośbą, może jakoś mi pomożecie wybrać? :) Z góry jeszcze chciałem przeprosić za wszelkie niedociągnięcia, może i błędy, ale piszę z małego JAV-owskiego telefonu, gdy wejdę do komputera, niezwłocznie poprawię. Pozdrawiam Serdecznie :)
  • REKLAMA
  • #2 10802829
    willardan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem powinieneś wybrać technikum, nauczysz się czegoś praktycznego, będziesz miał więcej czasu na ostateczną decyzję a jeśli będziesz chciał wybrać studia niezwiązane z dotychczasowym kierunkiem kształcenia, droga wolna.
    Po nadzwyczajnie dobrym składniowo i językowo jak na obecnego gimnazjalistę poście wnioskuję, że mógłbyś także rozważyć studia prawnicze w dalszej przyszłości. Z przemawianiem to niekiedy nie ma zbyt wiele wspólnego, zdecydowanie bardziej liczy się precyzja wypowiedzi, nienaganne pisanie i płynność wywodów. Z tym że to nie jest humanistyczny fach - źle zinterpretujesz przepis/w nielogiczny sposób i leżysz, tracisz prawo do wykonywania zawodu poprzez odpowiedzialność dyscyplinarną; przy dobrych wiatrach kilkusettysięczne ubezpieczenie OC pokryje Twoje szkody. Gdzie tu humanistyka?
    O matematykę chyba nie ma się co bać, to jest jak najbardziej do przejścia.
    Jeżeli bierzesz pod uwagę przyszłe perspektywy w zawodzie informatycznym, to tak czy inaczej technikum da Ci lepsze przygotowanie zawodowe.
    To oczywiście tylko moja opinia.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 10803319
    Manif
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli i tak chcesz zdać maturę i iść na studia, to idź do liceum ogólnokształcącego (nie humanistycznego!). Licea są nastawione na dalsze kontynuowanie nauki i z reguły lepiej przygotowują z przedmiotów podstawowych (matematyka, fizyka, czy też j. polski) - wadą jest natomiast to, że nie nauczysz się na nich niczego praktycznego i w razie przerwania nauki zostaniesz bez zawodu. Dodatkowo dasz sobie jeszcze 3 lata na przemyślenia odnośnie przyszłości - technikum praktycznie zamyka drogę do rozsądnej uczelni z kierunków humanistycznych. No i przemyśl jeszcze jak z tą matmą / fizyką, bo o ile w technikum faktycznie można jakoś pociągnąć na "trójach", to idąc do dobrej uczelni technicznej (na kierunek informatyczny jak mniemam) będziesz musiał sprostać matematyce na dość wysokim poziomie - więc wykorzystaj tę wiedzę już teraz i poświęć jej dodatkowe kilka godzin w tygodniu choćby we własnym zakresie!
  • #4 10803899
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    A ja bym go posłał do technikum.
    Zobaczy jak będzie mu szło i albo go zainteresuje i pójdzie na studia. Albo nie i pójdzie na humaniste a papier zawsze warto mieć. Po humaniście większe prawdopodobieństwo kasy z biedronki. A że chłopak niezdecydowany będzie miał więcej czasu na zastanowienie.

Ewentualnie teraz są licea profilowane z informatyki. I często do infy są lepsze niż niskiej klasy technikum.

Z tym się tylko nie zgodzę :
    "gdyż samemu szybciej kasuje się wirusy" Chyba złe oprogramowanie.. bo wirusa usunąć nie jest wcale łatwo. Zwłaszcza jak ci pol windowsa zje zanim go zauważysz.
  • REKLAMA
  • #5 10804661
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Tia i kolejny "technik informatyk" co nie wie do czego pamięć operacyjna służy lub nie odróżnia DDR od GDDR, a potem tytułem wymachuje na lewo i prawo robiąc prawdziwym technikom niedźwiedzią przysługę.
    Albatroz napisał:
    Nie używam żadnych antywirów, pożeraczy ramu, gdyż samemu szybciej kasuje się wirusy... M
    Yhm...

Z Twoimi zainteresowaniami to chyba bardziej elektronik, ale szczerze powiedziawszy to z marną znajomością matematyki będziesz się męczył zarówno na elektronice (fizyka i matematyka) jak i na informatyce (programowanie, matematyka).
    homman napisał:
    Ewentualnie teraz są licea profilowane z informatyki. I często do infy są lepsze niż niskiej klasy technikum.
    Tia... 10 godzin specjalistycznych, podzielonych konkretnie na kategorie przedmiotów zawodowych + rok dłużej + praktyki zawodowe i pokaż, które z liceów będzie w stanie przerobić chociaż połowę wszystkich tych zagadnień. Nie słyszałem jeszcze o tak beznadziejnym technikum informatycznym, by liceum o profilu informatycznym lub z rozszerzoną informatyką dawało lepszą "bazę". Nauczyciele w takim technikum musieliby mieć podejście typowo "licealne" i sami w sobie być beznadziejnymi wykładowcami. Znam za to jedno właśnie renomowane liceum z rozszerzoną informatyką - fajne strony w HTML klepali, programy biurowe też opanowali, a gdzie sieci, programowanie, sprawy sprzętowe? Brak.
  • REKLAMA
  • #6 10804673
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Dlatego wszędzie radzę jak widzisz technikum. Ale kilku maniaków liceum się tu znajdzie.

I jeśli chodzi o programowanie tak jak napisałem znam licea gdzie lepiej tego uczą.

Ja tak jak proponowałem wybrał bym technikum i zobaczył bym czy naprawdę lubię infę. Bo każdemu może sie odwidzieć.
  • #7 10804983
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Oczywiście ze liceum byle nie humanistyczne, taki zawód jak jest po większości techników dzisiaj to jest zawód tylko z nazwy.

I tak większość ludzi robi dziś coś zupełnie innego niż ma wyuczone kwalifikacje.
    Nie ma różnicy czy telemarketer czy przedstawiciel handlowy to technik mechanik technik elektronik czy ktoś po liceum.
    A jak ktoś ma predyspozycje i chęci i potrafi się sam za siebie zabrać to sam nauczy się 100 razy tyle co w szkole.
    Jak studia to tylko liceum. A jak ktoś jest głąb to w ogóle szkoda czasu na szkolę marnować. Im wcześniej wyrobi się pewne odruchy na przykład obsługi kielni tym lepiej.

A jeśli chodzi o programowanie to nie znam szkoły średniej gdzie tego potrafią dobrze nauczyć. A jak się komuś wydaje ze od chodzenia do szkoły zostanie programistą i będzie zarabiał 6,8 albo i 15 koła to niech lepiej się dziś w główkę puknie bo za 4 lub 5 lat będzie trochę późno.

Liceum ma jeszcze jeden plus po liceum ludzie idą w rożne miejsca i nagle gdzie się nie kompie ma się znajomych. A przy znalezieniu pracy nawet jeśli nie znajomości to dużą role dziś odgrywa informacja.
  • #8 10806963
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    To co umiem jako technik nauczylam sie sama bawiac sie elektronika i komputerami. Ale mimo to uwazam ze lepiej jest isc do technikum niz do liceum. Raz ze ma sie i mature i papier z zawodem, dwa ze jak sie dobrze zakrecisz i spodobasz nauczycielom to mozesz uzyskac dostep do szkolnych pracowni i przyrzadow pomiarowych ktore tam sa na zasadzie - chce przetestowac moje urzadzenie. Mi to bardzo ulatwilo zycie i nauke np techniki mikroprocesorowej.
  • #9 10808151
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Alana napisał:
    Alana
    Young Lady
    Alana napisał:
    serwis PC, sieci LAN, elektronika hobby
    Wyjdź za mnie!

W technikum spotkasz na pewno osoby, które będą miały podobne zainteresowania do Ciebie, może czegoś się od nich nauczysz? Razem można zrobić więcej. W liceum raczej ciężko o takie osoby - w liceach z zasady są teoretycy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między technikum informatycznym a liceum humanistycznym. Uczestnicy debatowali na temat korzyści płynących z obu ścieżek edukacyjnych. Technikum oferuje praktyczne umiejętności oraz możliwość uzyskania zawodu, co może być korzystne w przypadku niezdecydowania co do przyszłej kariery. Z kolei liceum ogólnokształcące, szczególnie niehumanistyczne, lepiej przygotowuje do matury i studiów, ale nie zapewnia praktycznych umiejętności. Wskazano również na znaczenie matematyki i fizyki w kontekście przyszłych studiów technicznych. Uczestnicy podkreślali, że technikum może być lepszym wyborem dla osób z zainteresowaniami technicznymi, a także że samodzielna nauka i praktyka mogą przynieść lepsze rezultaty niż formalna edukacja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA