logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy UC3845 nadaje się do przetwornicy BOOST 12V/300V 100mA?

Electix 19 Kwi 2012 17:37 4042 6
REKLAMA
  • #1 10812047
    Electix
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie.

Zabieram się do budowy przetwornicy typu Boost 12V/300V. Chciałbym na wyjściu osiągnąć prąd 100mA, napięcie nie musi być bardzo dokładnie stabilizowane.

Ze wstępnych obliczeń wychodzi coś takiego:
    Czy UC3845 nadaje się do przetwornicy BOOST 12V/300V 100mA?

Wybrałem dławik o indukcyjności 150µH/3A

Czy zastosowanie do realizacji tego projektu, układu UC3845 jest dobrym pomysłem?

Jeżeli tak, to na co powinienem zwrócić uwagę, dobierające elementy tworzące układ?

Jeżeli nie, to jaki układ do realizacji tego zadania możecie mi doradzić, ewentualnie czy zadanie jakie postawiłem sobie w tym projekcie jest realne?

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 10813537
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Całość jest złym pomysłem. To się robi na flybacku a nie na step-up (boost).
  • REKLAMA
  • #3 10813697
    Electix
    Poziom 21  
    Czy przeciwwskazaniem do tej konstrukcji jest różnica napięć pomiędzy stronami pierwotną i wtórną?

Chciałem jak najbardziej uprościć układ...
  • REKLAMA
  • #4 10813794
    -RoMan-
    Poziom 42  
    To jest nieoptymalne rozwiązanie, generujące mnóstwo zakłóceń. Podaj zastosowanie - byc może znajdzie się jakieś rozwiązanie niemal równie proste a skuteczniejsze.
  • REKLAMA
  • #5 10813850
    Electix
    Poziom 21  
    Próbuję zbudować przetwornicę do zasilania ksenonowej lampy wyładowczej IFK120.

Układów na rozwiązanie zasilania tej 300V lampy z 12V akumulatora w sieci jest dużo, ale jakoś nie przekonują mnie konstrukcje oparte o NE555 i zwykły transformator sieciowy. :| Postanowiłem zatem skonstruować przetwornicę sam. A przy okazji, nauczyć się czegoś więcej.

Do tej pory zbudowałem kilka przetwornic na układach z serii SIMPLE SWITCHER i działały świetnie, ale układy te były typu buck i były oparte na aplikacjach z DS, więc to żadna sztuka... :)
  • #6 10814512
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Zajrzałeś do spisu treści tego działu? Masz tam m.in. przetwornicę właśnie do szybkiego ładowania kondensatorów. A dla mocy szczytowej 64W (czyli średniej około 30W - jak potrzebujesz) Feryster produkuje transformatory.
  • #7 10814938
    Electix
    Poziom 21  
    Tak, widziałem ten temat wcześniej, ale nie wziąłem go pod uwagę ze względu na moje wcześniejsze założenia. Zakładałem brak transformatora bo chciałem uniknąć komplikacji ze zdobyciem odpowiedniego. Ale jak piszesz że to nie będzie problem, to prześledzę ten wątek i zaproponuję jakiś swój układ do sprawdzenia. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę przetwornicy typu Boost 12V/300V o prądzie wyjściowym 100mA, zastanawiając się nad zastosowaniem układu UC3845. Otrzymuje jednak sugestie, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie przetwornicy flyback, ze względu na generowane zakłócenia i różnice napięć. Użytkownik wyjaśnia, że projekt ma na celu zasilanie lampy ksenonowej IFK120, a wcześniejsze doświadczenia z przetwornicami typu buck były pozytywne. W dyskusji pojawia się również odniesienie do transformatorów produkowanych przez firmę Feryster, które mogą być użyte w alternatywnych rozwiązaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA