logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hato DKC400Y po podłączeniu nie rusza, ciągle świeci dioda.

Dan-Tom 29 Kwi 2012 11:50 21513 109
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego automat do bramy przesuwnej po podłączeniu do sieci nie rusza, a po uruchomieniu stale świeci dioda nad SW1?

Najprawdopodobniej winny jest wyłącznik krańcowy — w tym napędzie obie części krańcówki muszą być typu NC, a niezgodny typ powoduje świecenie diody i brak startu [#10851078][#14195476] Spróbuj odłączyć wszystkie przewody krańcówki i uruchomić napęd, a potem zewrzeć wszystkie wejścia krańcówki; jeśli wtedy silnik ruszy, to potwierdza zły typ lub uszkodzenie krańcówki [#10851078][#10852746] W opisywanym przypadku po zwarciu wejść krańcówki brama zaczęła działać normalnie, więc problem był po stronie krańcówki, a nie silnika czy fotokomórek [#10852746] Fotokomórki też powinny być ustawione w trybie NC, z poprawnym połączeniem „-” zasilania do COM odbiornika [#10851078] Jeśli krańcówka ma żółtą nalepkę NO, trzeba ją wymienić na właściwą wersję albo zgłosić wymianę do serwisu [#10851078][#14166329]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 10843028
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!

Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
    Zakupiłem powyższy automat do bram przesuwnych (wiem, że nie zbyt dobry wybór, ale trudno) podłączyłem wg schematu (sprawdziłem kilka razy), podłączam do sieci uruchamiam pierwszy raz i ... nic, silnik ani drgnie, jedyny sygnał że coś się dzieje to ciągle paląca się dioda LED nad przyciskiem sw1 (po wciśnięciu przycisku uruchamiającego automat). Sprawdzałem już wszystko, odłączyłem fotokomórki, to samo, uruchamiałem z pilota nie przyciskiem dzwonkowym, to samo. Nie mam pojęcia co jest nie tak.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem, lub wie jak go rozwiązać?

Dwa oba kable od fotokomórek są "sztukowane" za pomocą kostki połączeniowej, czy to może być problemem (wykluczyłem to bo jak odłączam fotokomórki to jest to samo)?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
  • #2 10845674
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Problemem może być wyłącznik krańcowy . W napędach tych stosowane są dwa typy tych wyłączników : magnetyczny lub mechaniczny . Ciągłe świecenie się diody po naciśnięciu pilota może to właśnie sygnalizować . Proponuję sprawdzić jeszcze raz połączenia :
    złącze po lewej strony od góry złącze po prawej od góry
    niebieski od silnika biały od krańcówki
    brązowy od silnika czerwony od krańcówki
    niebieski od kondensatora niebieski od krańcówki
    brązowy od kondensatora przycisk ( może być wolny )
    czarny od silnika foto (sygnał od foto NC )
    lampa GND do foto
    lampa +24V do foto
    PE
    PE
    230V
    230V

Dodano po 12 [minuty]:

Przepraszam , system skasował rozdzielenia i sposób połączeń jest totalnie pomieszany , więc jeszcze raz
    złącze po lewej stronie od góry :
    niebieski od silnika
    brązowy od silnika (lub czarny )
    niebieski od kondensatora
    brązowy od kondensatora ( można zamieniać kolory kondensatora )
    czarny od silnika ( lub brązowy - zamiana w celu zmiany kieruneku obrotów )
    lampa
    lampa
    PE
    PE
    230V
    230V
    zącze po prawej od góry :
    biały od krańcówki
    czerwony od krańcówki
    niebieski od krańcówki ( zamienić czerwony z niebieskim przy zmianie kierunku obrotów )
    przycisk - może być niepodłączony
    foto - sygnał z fotokomórki NC
    GND - do foto
    +24V - zasilanie foto
    złącze od impulsatora :
    czterożyłowa taśma przykręcona białą stroną od strony wkrętów
  • #3 10846884
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Po sprawdzeniu wszystkie połączenia są OK. Sprawdziłem nawet czy któryś czasem nie jest przerwany, ale wszystko jest dobrze.
    Nie mam pojęcia co może być nie tak, fotokomórki działają, palą się na nich diody, kiedy się przechodzi słychać tykanie przekaźnika, linia foto sprawdzona - przewodzi, brama ustawiona na środku, chcąc znów uruchomić, nic silnik nawet nie drgnie, tylko świeci ciągle dioda (po podłączeniu do 220V zamruga dwa razy, potem nie świeci, pali się ciągle jak uruchamiam z pilota lub przyciskiem).
    Opadają mi ręce.
  • #4 10848621
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Pojawił się nowy wątek w sprawdzaniu automatu.
    Kiedy brama jest ustawiona w pozycji zamkniętej (krańcówka wyższa na wysokości czujnika magnetycznego) po uruchomieniu automat rusza, ale tylko chwilę, jak tylko magnes przesunie się za czujnik brama staje.
    I działa tak tylko na krańcówce wyższej, na dolnej (brama w pozycji otwartej) nic się nie dzieje.
    Więc problem z krańcówkami, tylko jak go rozwiązać?

Dodam jeszcze że jak automat ruszy (na zwolnionym sprzęgle) to fotokomórki nie zatrzymują silnika.

Coś jest nie tak, tylko pytanie co, tym bardziej że wszystko jest podłączone poprawnie.

Ktoś spotkał się z takim problemem?
  • #6 10850483
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Nic to nie daje.
    Najbardziej dziwi mnie fakt że gdy brama jest ustawiona w połowie, to powinna ruszyć, a tu nic. Dopiero jak zbliżę magnes do czujnika i to tylko to jego górnej części automat rusza - ale tylko w jedną stronę, zamyka się.
    Sprawdzałem miernikiem czy czujnik magnetyczny przewodzi jak się zbliży magnes i wszystko jest OK.
    Przewodzi zarówno góra jak i dół (jak zbliżę odpowiednio magnez).

Nowy automat, kable podłączone poprawnie i takie jaja.
  • #8 10850569
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    I co tu teraz zrobić?
    Wymieniać elektronikę, jak tak to na jaką i skąd ją wziąć?

Może jednak jest jakieś rozwiązanie, lub pomysł co dalej robić lub co sprawdzić?
  • #10 10850616
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    A jaki jest to model?

Jest może coś tańszego, bo do 1000zł wrzucać jeszcze 400zł to nie za bardzo mi się uśmiecha :/
  • #12 10850637
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Ja pier.... coraz ładniej się robi :/

Ja bym tego chytrością nie nazwał, na allegro tak stoją i tam też kupiłem.
    Prędzej nieznajomością w temacie.

Prosiłbym o podanie modelu elmesa i może jakiegoś linka gdzie mogę poczytać i ew. kupić.

Choć przyznam, wolałbym rozwiązać problem bez zakupu nowej elektroniki.
  • #14 10850680
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Okolice Kępna, wlkp.
  • #16 10850700
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Jest, jutro dzwonię do sprzedawcy i postaram się z nim dogadać.

A tak na przyszłość prosiłbym o podanie modelu tej elektroniki elmesa gdyby coś kiedyś poszło znów nie tak.
  • #18 10850718
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    Zgadza się, allegro.
  • #20 10851078
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Elektronika w HATO jest polska. Jeżeli silnik na środku nie rusza, to może być uszkodzony triak załączający go. Jeżeli sprzedawca jest chociaż trochę w porządku, to powinien dostarczyć gwarancję (2 lata). Można odesłać do serwisu. Jeżeli nie ma gwarancji, to trzeba wymienić triak (800V/4A do montażu powierzchniowego). Jeśli dobrze rozumiem dalszą część opisu, to silnik jednak rusza. Z opisu wynika, że należy zamienić miejscami przewody niebieski i czerwony z krańcówki. Natomiast fotokomórki są najprawdopodobniej ustawione w trybie NO, a powinny być w trybie NC. Ustawia się to w odbiorniku fotokomórek. Odbiornik posiada cztery bądź pięć zacisków. Przy czterech zaciskach do przełączania trybu pracy służy zworka NO/NC - należy ustawić w pozycji NC. W przypadku pięciu zacisków linia FOTO z elektroniki automatu ma być podłączona do zacisku NC. Pamiętać też trzeba o wykonaniu połączenia pomiędzy "-" zasilania a zaciskiem COM na odbiorniku fotokomórek.
    Pozdrawiam wszystkich fachowców, którzy "wiedzą", że to chińska elektronika i proponują swoje towary.

Dodano po 11 [minuty]:

Z krańcówką może być jeszcze jeden problem. Występują one w typie NO i NC. Najczęściej używane są typu NC. Można sprawdzić, czy problem nie leży w krańcówce w ten sposób, że raz pozostawiamy przewody krańcówki niepodłączone i próbujemy uruchomić automat. Jeżeli ruszy, to krańcówka powinna być typu NO (mała żółta karteczka na górnej krawędzi krańcówki). Natomiast za drugim razem zwieramy wszystkie przewody krańcówki na złączu. Jeżeli wówczas silnik ruszy, to znaczy, że krańcówka powinna być typu NC. Jeżeli typ krańcówki nie zgadza się z przeprowadzonym eksperymentem, to trzeba skontaktować się z producentem.
  • #22 10852746
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    @stan-Lab

Dziękuję za podpowiedź.
    Zaraz zabieram się do sprawdzenia.

Ale pamiętam dobrze, że na krańcówce jest żółta nalepka NO, to ostatnio rzuciło mi się w oczy.

Jak wszystko sprawdzę zaraz dam znać.

Sprawdzone, fotokomórka ustawiona została na NC (wcześniej była na NO).
    Odłączyłem wszystkie kable od krańcówki i nic, dalej to samo.
    Zwarłem wszystkie wejścia od krańcówki i silnik ruszył!!
    Działa bez problemu, otwiera się i zamyka, fotokomórka sprawnie działa.
    Więc jednak wina krańcówki, jak się domyślam nie ten typ.

Próbowałem dodzwonić się do serwisu, ale tak jak i w poniedziałek tak i dziś nikt nie odbiera, pewnie mają długi weekend.
  • #24 10857950
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Trzeba wysłać najlepiej razem płytkę elektroniki i krańcówkę z oryginałem karty gwarancyjnej i numerem telefonu . Niestety sprzedawca coś pokombinował i sprzedał niesprawny automat . Sam go kupił chyba z 8 miesięcy temu . Jeżeli nie ma karty gwarancyjnej to też wysłać i powołać się na Stan-Lab . Pomogę to załatwić .

Dodano po 2 [minuty]:

Chociaż właściwie wystarczy sama krańcówka .
  • #26 10862580
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    serwisantem - przesyłka trafi do mnie
  • #28 10864702
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Do wiadomości mikus1982 . Widzę że celem obecności na forum nie jest chęć pomocy innym tylko próba sprzedaży swojego towaru . Gdyby napędy do bram firmy HATO faktycznie były takie fatalne, to na forum powinno być pełno zapytań odnośnie awarii tego sprzętu a nie ma ! Chyba coś to znaczy . Napęd o którym tutaj pisaliśmy był kupiony u pośrednika i nie jestem w stanie powiedzieć co się z tym napędem działo po drodze ( firmę HATO opóścił co najmniej jakieś 8 miesięcy temu ) . Ponadto gdyby HATO olewało użytkowników swojego sprzętu , to bym nie monitorował tego forum ( jak łatwo zauważyć nawet po godzinach pracy ) .
    Pozdrawiam
  • #29 10866744
    Dan-Tom
    Poziom 10  
    A więc dodzwoniłem się do serwisu w piątek bez problemu i tegoż dnia wysłałem samą krańcówkę do serwisu.

Mam nadzieję że szybko dojdzie i że będę mógł się spodziewać szybkiego odesłania poprawnej krańcówki.
  • #30 10869988
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Będzie załatwione . Jeszcze jedna uwaga - po zamontowaniu obudowy i dokręceniu wkręta z oringiem zaleca się dodatkowo zabezpieczyć wkręt np. silikonem gdyż wskutek drgań wkręt może się poluzować i istnieje niebezpieczeństwo dostania się wody do środka . Nie jest to niezbędne ,ale na pewno nie zaszkodzi .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy napędu do bramy przesuwnej Hato DKC400Y, który po podłączeniu nie uruchamiał silnika, a jedynym objawem było ciągłe świecenie diody LED. Początkowo sprawdzano okablowanie, fotokomórki i piloty, jednak problem okazał się związany z wyłącznikiem krańcowym / czujnikiem magnetycznym. Po zwarciu wejść krańcówki napęd zaczął pracować poprawnie, co potwierdziło uszkodzenie lub niezgodny typ krańcówki; wskazywano też na konieczność ustawienia fotokomórek w trybie NC. W dalszej części wątku omawiano naprawy i awarie elektroniki Hato: uszkodzone triaki, kontaktrony w krańcówkach, moduł radia, fotokomórki, lampę sygnalizacyjną oraz wymianę całej płytki sterującej na wersję HELB11. Pojawiały się też porady dotyczące serwisu, programowania pilotów, doboru elementów zamiennych oraz sposobu podłączenia lampy sygnalizacyjnej do wyjść silnikowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA