logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq MP622c - jak usunąć jaśniejszy róg po czyszczeniu projektora?

Horzy85 02 Maj 2012 12:54 2870 2
REKLAMA
  • #1 10852433
    Horzy85
    Poziom 2  
    Witam,

kilkaset godzin od zakupu projektora zebralo sie w nim troszke brudu. Zgodnie z zaleceniami ktore otrzymalem od "fantastycznego" holenderskiego serwisanta BenQ przez telefon - potraktowalem projektor sprezonym powietrzme - WIELKI BLAD! Powietrze wepchnelo kurz w szczelne czesci projektora - miedzi systemem luster i czyms co wyglada jak matryca/lustro a obiektyw. Obraz pokryl sie mniejszymi badz wiekszymi plamami. Zdjalem obiektyw, wyczyscilem w srodku i plamy zniknely.

Niestety po tym calym zabiegu okazalo sie ze jeden z rogow obrazu jest delikatnie jasniejszy. Jest to strasznie denerwujace podczas ogladania filmow 16:9 - projektor jest natywnie 4:3 wiec sa 2 czarne pasy.

Dodam tylko ze serwis BenQ zaproponowal mi |czyszczenie i ustawienia za 120-190 funtow, no chyba ze problem to chip DLP - wtedy 300-350 funtow"

Jakies pomysly za co sie zlapac? Nie wydaje mi sie zebym cokolwiek poruszyl podczas czyszczenia. Od tego czasu probowalem delikatnie poruszyc ktoryms z luster lub samym obiektywem. Bez jakichkolwiek zmian.

Bede wdzieczny za jakiekolwiek pomysly.
    Pozdrawiam,
    Lukasz
  • REKLAMA
  • #2 10852971
    menTa
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Możliwe że ruszyłeś ten prostokątny tunel z lusterek który jest między kołem kolorów a samym układem DMD, zazwyczaj w okolicy koła kolorów są śrubki do regulacji tego tunelu bo to właśnie on kieruje światło na układ DMD.
  • #3 10853224
    Horzy85
    Poziom 2  
    Witam,

dzieki za odpowiedz.. tez tak myslalem.. rozebralem projektor dzisiaj na czynniki pierwsze.. przesledzilem droge swiatla i dalej bez rezultatow. Regulowalem tym tunelem w poziomie jak i w pione do maxymalnych pozycji i nic.. po wyregulowaniu w centrum dalej mam lewy dolny rog jasniejszy.

Jeszcze przed rozebraniem zauwazylem kilka innych niepokojacych symptomow.. w odleglosci okolo 50 cm od wyswietlanego ekranu mam taka jakby obramowke ze swiatla (trudno to wytlumaczyc). Wyglada tak jakby swiatlo uciekalo gdzies z projektora na boki. Na 100% to swiatlo pochodzi z obiektywu a nie z jakiejs szpary obok niego. Wyglada to tak jakby byly jakies odbicia swiatla w samym obiektywie albo tej komorze z lustrami i chipem. Wyglada na to ze dzisiaj wieczorem czeka mnie jeszcze wiecej rozkrecania.

Pozdrawiam i z gory dzieki za wszystkie rady.
REKLAMA