logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Książki i strony do nauki napięć zmiennych - zadania z woltomierzem

Aggie 08 Sty 2005 23:27 1128 4
REKLAMA
  • #1 1121928
    Aggie
    Poziom 11  
    Moze ktos zna jakas dobra ksiazke/strone w necie, gdzie w miare przystepny sposob bylyby wytlumaczone napiecia zmienne? A dokladnie chodzi mi o zadania typu:
    napiecie u(t)=-5+15sin(ωt) zmierzono woltomierzem o prostowaniu szczytowym w ukl. szeregowym wywzorcowanym w wartosciach skutecznych napiecia sinusoidalnego. co wskarze woltomierz?

Czy odpowiedz do tego bedzie 10/√2 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1122050
    qmpel
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Hey !!

Stanisław Bolkowski - "Elektrotechnika", "Teoria Obwodów Elektrycznych"
    coś przy tym temacie.

Co do zadania to dobry wynik, bo masz tam że u(t) = -5 + 15sin(ωt). Chodzi o to, że na napięcie stałe o wartości -5 [V] (jednostki nie podałeś ale zakładam, że wolty) jest nałożone zmienne o amplitudzie 15 [V]. Są to tzw. wartości maksymalne Um. W zadaniu jest napisane, że woltomierz jest wyskalowany dla wartości skutecznych Usk czyli zmierzy wartość skuteczną napięcia wypadkowego.
    Definicji wartości skutecznej nie będę przytaczał, bo teraz jest ona mało ważna ale wzór na napięcie skuteczne to Usk = Um/√2 tak, więc Um = -5 + 15 = 10 i Usk = 10/√2.

Pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #3 1122119
    vojo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    TAk tak, ale napiecie skuteczne źródła stałego (-5V) będzie -5V, a napiecie skuteczne źródła harmoniczego będzie 15/(sqrt(2)), więc na moje będzie to ( z zasady superpozycji) 15/(sqrt(2))-5. pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 1122140
    lordac
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    nie wiem czy tak jest napewno, ale ja sobie z miernictwa przypominam superpozycje tego w tej wersji:

war. sk. skladowej stalej: X1=5V
    war. sk. skladowej zmiennej: X2=15V/√2

superpozycja: √(X1²+X2²)

, ale nie dam sobie za to ręki obciąć:D
  • #5 1136237
    ziolek
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    lordac napisał:
    nie wiem czy tak jest napewno, ale ja sobie z miernictwa przypominam superpozycje tego w tej wersji:

war. sk. skladowej stalej: X1=5V
    war. sk. skladowej zmiennej: X2=15V/√2

superpozycja: √(X1²+X2²)

, ale nie dam sobie za to ręki obciąć:D

Jest tak jak piszesz. Wartość skuteczna jest to pierwiastek z mocy średniej sygnału. A moc średnia jest to moc składowej stałej (-X1)² + moc składowej zmiennej X2² - wg twoich oznaczeń. Czyli wartość skuteczna to √((-5)²+15²/2)
REKLAMA