logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek mocy wzmacniacza gitarowego - podejrzany kondensator na płytce zasilania

wdowa94 04 Maj 2012 18:43 3070 10
REKLAMA
  • #1 10860284
    wdowa94
    Poziom 9  
    Witam.

Około tydzień temu mój wzmacniacz gitarowy (tranzystorowy, cyfrowy) zaczą się dławić na niskich częstotliwościach i przestał reagować na pokrętło głośności od połowy wzwyż.
    Dzisiaj rozebrałem cały wzmacniacz i na płytce ,,Power Supply" znalazłem podejrzany kondensator, który łączy ,,+" głośnika z obudową wzmacniacza.
    Podejrzewam również luty na SMD, ale raczej to bylyby zaniki dźwięku albo trzeszczenie, a jest ,,wub wub"- głośnik na 100% sprawny, sprawdzany.
    Zdjęcia (z BB:img nie chcą się pojawić):
    Spadek mocy wzmacniacza gitarowego - podejrzany kondensator na płytce zasilania Spadek mocy wzmacniacza gitarowego - podejrzany kondensator na płytce zasilania
  • REKLAMA
  • #2 10860416
    stas3
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Na zdjęciach nie bardzo widać, ale jeśli elektrolity nie mają płaskiego dekla a wybrzuszony, to wymieniaj w ciemno, bez mierzenia.
  • #3 10860734
    wdowa94
    Poziom 9  
    Chodzi mi o ten co jest u góry, on ma podejrzane czarne punkty, żadnych wybrzuszeń- Dodatkowo mierzyłem go omomierzem- Nawet do zakresu 2M wskazywało przerwę w obwodzie, a powinien wyjść choćby jakiś minus
  • REKLAMA
  • #4 10860852
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Nie widać tych czarnych punktów, poza tym kondensator, dla napięcia stałego, jest zazwyczaj przerwą.

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi Ci o C50, czy 51?
  • #5 10860896
    wdowa94
    Poziom 9  
    Chodzi mi o C51, ja na nim widzę coś typu zwęglenia na stykach, a zauważyłem go przez wyróżniającą się barwę- ona jest taka ciemniejsza.
  • #6 10866270
    pepitto
    Poziom 18  
    Ocena: 162
    Cytat:
    poza tym kondensator, dla napięcia stałego, jest zazwyczaj przerwą

Pozwolę się nie zgodzić, chyba, że kolega dopisze "jeśli jest uszkodzony".
    Kondensator to 2 elektrody odizolowane od siebie warstwą dielektryka. Więc niby jak sprawny kondensator może przewodzić prąd (oczywiście stały).
  • #7 10869360
    wdowa94
    Poziom 9  
    pepitto napisał:

Kondensator to 2 elektrody odizolowane od siebie warstwą dielektryka. Więc niby jak sprawny kondensator może przewodzić prąd (oczywiście stały).

To ja zaskoczę ciebie teraz- Dałem radiator na scaloną końcówke mocy- dźwięk się polepszył. Powtórzyłem pomiar kondensatora, jeszcze raz, jeszcze raz i wyszło, że przewodzi prąd- Rezystancja na poziomie 0,1-0,2MΩ, jednak wciąż nie wiem czy to jest jego wina z tym iż powyżej jakiejś mocy niskie częstotliwości są obcinane
  • REKLAMA
  • #8 10869408
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2797
    wdowa94 napisał:
    Powtórzyłem pomiar kondensatora, jeszcze raz, jeszcze raz i wyszło, że przewodzi prąd- Rezystancja na poziomie 0,1-0,2MΩ, jednak wciąż nie wiem czy to jest jego wina z tym iż powyżej jakiejś mocy niskie częstotliwości są obcinane

Wylutowałeś go z układu?
  • REKLAMA
  • #9 10870953
    wdowa94
    Poziom 9  
    Nie, nie wylutowałem, jednak płytki nie przykręcałem do obudowy, więc kondensator na jednej nóżce nie miał żadnego połączenia z obwodem wzmacniacza, więc został zmierzony poprawnie.
  • #10 10871435
    pepitto
    Poziom 18  
    Ocena: 162
    wdowa94 a tak zapytam, czym mierzysz ten kondensator? Bo te piękne i tanie multimetry cyfrowe nie są miarodajne (szczególnie na zakresach >1MOhm )
  • #11 10876625
    wdowa94
    Poziom 9  
    No multimetrem, chyba nie będę mierzył rezystancji oscyloskopem. Tutaj raczej nie chodziło o to jaką rezystancję wprowadza kondensator (chyba że wykorzystujesz je jako rezystory), tylko czy wogóle on przewodzi.
    Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego niskie częstotliwości są tak silnie zniekształcone i brakuje mocy?
    Sprawdziłem scalony wzmacniacz mocy (TDA2050 Link do danych) i jest ok- bez obciążenia napięcia na nóżkach względem masy: (Nóżki pogróbione): 1 0V 2 -0,9mV 3 -22V 4 -8mV 5 22V (Pomiar: Plus- nóżka, minus- Obudowa polączona z teoretyczna masą, czyli obudową, prąd stały)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem gitarowym, który zaczął się dławić na niskich częstotliwościach i przestał reagować na pokrętło głośności powyżej połowy. Po rozebraniu wzmacniacza zauważył podejrzany kondensator na płytce zasilania, który miał czarne punkty, ale nie był wybrzuszony. Użytkownik zmierzył kondensator, który wykazał przerwę w obwodzie, a po dalszych pomiarach stwierdził, że przewodzi prąd. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali wymianę kondensatora, a także zwrócili uwagę na jakość pomiarów przy użyciu multimetru. Użytkownik zauważył poprawę dźwięku po dodaniu radiatora do scalonej końcówki mocy, ale problem z niskimi częstotliwościami pozostał.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA