logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy po wymianie płyty głównej muszę kupić nowy dysk do instalacji systemu?

smalternative 05 Maj 2012 13:50 932 6
REKLAMA
  • #1 10862941
    smalternative
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, ostatnio w komputer trafił piorun i poszła płyta główna. Problem jest taki, że mam w komputerze dwa dyski, razem 5-6 partycji o ile dobrze pamiętam i na jednym z nich zainstalowany był system. Pytanie brzmi czy gdy teraz kupię nową płytę to muszę od razu kupić nowy dysk aby na niego wgrać system ? Nie pamiętam na któym miałem wgranego windowsa poza tym na pewno nie mogę sformatować tej partycji bo zawiera bardzo ważne dane... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10862958
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Jeśli kupisz taką samą płytę główną to nie, jeśli inną to możliwe że tak.
  • REKLAMA
  • #3 10863048
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Dostęp do Twojego dysku (nie mówię o Windows'ie) możesz uzyskać na KAŻDEJ pł. gł. Wystarczy że nagrasz na płytę, czy pendrive'a boot'owalną dystrybucję Linux'a, która obsługuje montowanie dysków i Windows'owe systemy plików (ex. NTFS, FAT32). Osobiście mógłbym polecić system Fedora, aczkolwiek sporo on zajmuje.

o.0 ile tu apostrof nasadziłem :D

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 10863261
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4861
    smalternative napisał:
    Pytanie brzmi czy gdy teraz kupię nową płytę to muszę od razu kupić nowy dysk aby na niego wgrać system ?

Nie.
    Nie musisz dokupywać dysku. A pytając o wgrywanie systemu, to warto napisać o jakim Windows mowa.
  • REKLAMA
  • #5 10863431
    smalternative
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Windows 7 Ulitmate 64 Bit. Ale jak juz wspomnialem, sformatowanie partycki jest niemozliwe ze wzgledu na dane, a plyty raczej tej samej nie kupie bo nigdzie jj dostac nie mozna. Plyta to Asus P5Q SE.
  • #6 10863465
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    O ile dyski nie zostały uszkodzone, to nie musisz kupować nowego. Co więcej - możesz nawet zainstalować Windows na tej samej partycji - w innym katalogu i wszystko powinno działać.
    Instalator powinien też wykryć istniejącą instalację i zaproponować jej naprawienie. Może się udać. Jak nie, to możesz - jak już pisałem - instalować w innym katalogu świeżą kopię Windowsa. Jak nie sformatujesz partycji, to dane nie zostaną utracone.
  • #7 10863533
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Spora szansa, ze w ogole nie bedzie trzeba przeinstalowywac systemu, a system od razu zainstaluje wszystkie wymagane sterowniki. Jesli wyskoczy bsod to zainstalowac Windowsa na innej partycji i po problemie.
    Zwroc uwage jakiego windowsa masz - jesli to wersja OEM to praktycznie mozesz go wyrzucic bo OEMy sa przypisane do plyty glownej. Jesli BOX to wszystko w porzadku.

Podsumowanie tematu

✨ Po uszkodzeniu płyty głównej w wyniku uderzenia pioruna, użytkownik zastanawia się, czy konieczna jest wymiana dysku twardego do instalacji systemu operacyjnego. Odpowiedzi wskazują, że jeśli nowa płyta główna jest zgodna z poprzednią, nie ma potrzeby zakupu nowego dysku. Użytkownik może uzyskać dostęp do danych na dysku, korzystając z bootowalnej dystrybucji Linuxa. Istnieje również możliwość reinstalacji systemu Windows na tej samej partycji bez jej formatowania, co pozwoli zachować ważne dane. W przypadku wersji OEM systemu Windows, może być konieczne jego ponowne zainstalowanie, ponieważ jest on przypisany do konkretnej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA