logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VIESSMANN VITOPEND100 - cykliczne wyłączanie się pieca, brak ciepłej wody

cezar63 06 Maj 2012 10:34 1473 3
REKLAMA
  • #1 10865615
    cezar63
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam kolegów
    Mam problem z bieżącą wodą. Przy nastawie na 4 po odkręceniu wody piec załącza się i po około 10 s wyłącząa się i tak cykluje w kółko nie dogrzewając wody do nastawionej temperatury ( praktycznie leci letnia woda). Zmniejszając nastawę do 3 palnik wcale się nie załącza. Zwiększając nastawę do 5 lub 6 palnik pracuje z mniejszą histerezą ale i tak nie dogrzewa wody nawet do wartaści jaka była wcześniej na trójce. Stało się to nagle.
    Piec jest II-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Sprawdziłem drożność kanałów kominowych - ok. Zajżałem do wymiennika - jest na nim biały nalot ale na moje oko mógłby jeszcze popracować bez czyszczenia /choć trudno jest zaobserwować drżność szczelin między blaszkami wymiennika jeżeli jest nie wymontowany/.
    Proszę o wsparcie
  • REKLAMA
  • #2 10868419
    delgo
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam. Pomijając samego viessmanna czy masz prawidłowy przepływ samej wody-ciśnienie, np. zainstalowany filtr na zasilaniu zimnej wody do pieca, czy jest czysty. Jaką temperatura pokazuje na wyświetlaczu tuż przed wyłączeniem.
  • REKLAMA
  • #3 10869501
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10869564
    cezar63
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Na razie wymiana przez serwis PG:014 na wymienniku płytowym przywróciło funkcjonalność podgrzewania / 210PLN wartość czujnika/. Zobaczymy co wykaże przegląd - niestety piec nie był serwisowany przez 2 lata.
    Wymiennik okazał się czysty , brak dalszych usterek
    Pozdrawiam Wszystkich , którzy chcieli pomóc oraz serwis VIESSMANN'a
REKLAMA