logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VIESSMANN-VITOPEND 100WH1 TURBO-ciepła i zimna na zmianę?

artpoznan 28 Lis 2010 22:04 5072 12
REKLAMA
  • #1 8802628
    artpoznan
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich.
    Poczytałem różne wypowiedzi na temat Vitopend 100, ale nadal nie mogę znaleźć konkretnej przyczyny. Mam piec VIESSMANN-VITOPEND 100WH1 TURBO od 2 lat - miesiąc temy robiłem przegląd jeszcze na gwarancji teraz gwarancja się skończyła i się zaczęło... Piec grzeje na CO a gdy puszczam gorącą wodę w kranie aby np. wykąpać dzieciaki to efekt jest taki że mam w wannie letnią wodę zamiast ciepłej. Po prostu leci mi na zmianę ciepłą, zimna ciepła zimna - nie wiem dlaczego. Z tego co wyczytałem to może być do wyczyszczenia wymiennik ciepła (czy mogę go sam wyczyścić - jak?) jednak chyba na przeglądach konserwator serwisu powinien go wyczyścić, chyba się nie zabrudził po miesiącu? Mam twardość wody na poziomie ok. 7pH. Czy ktoś wie co mogę zrobić aby mieć ciepłą, gorącą wodę? Dzieje się tak bez względu na rozkręcenie kurka czy mały czy duży strumień, zauważyłem też że palnik zapala się i gaśnie a w rurach słychać jakby większy pobór wody i w tym samym momencie z kranu leci właśnie zimna woda a już za chwilę znowy cieplejsza - o co tu chodzi ?
    Wielkie dzięki za wszelką pomoc - mamy zimę i to szczególnie mi ciąży.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8802703
    buleczka77
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    nie wiadomo co to jest woda na pozionie ph,ale domyslajac sie chodzi o dh.przy tym pozionie miekiej wody raczej wymiennik masz ok,a serwisant w ramach przeglaqdu nie trawi wezownicy.. napisz czy palnik dziala w tym momencie jak leci zimna woda. moze zawor trojdrozny sie wiesza
  • Pomocny post
    #3 8803083
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    wydaje mi się ze masz uszkodzony czujnik maksymalnej temperatury kotła,
    wyłącza kocioł wcześniej nim zdąży zmodulować do mniejszej mocy
  • REKLAMA
  • #4 8803454
    artpoznan
    Poziom 10  
    Jeszcze sprecyzuję trochę mój opis awarii - po ponownym przyjrzeniu się problemowi zauważyłem ,że zimna woda leci raczej przy mocno rozkręconym kranie i wygląda to tak jakby piec nie dawał rady z podgrzaniem takiej ilości wody - leci na przemian ciepłą i zimna po ok. 7-8 sekund każda.W zeszłym roku gdy był większy mróz piec dawał radę bez problemy, więc to nie jest raczej normalne. Palnik się załącza (słychać i świeci kontrolka) za chwilę wyłączy się na kilka sekund i tak cały czas ale to chyba normalne zachowanie - nie wiem tylko dlaczego nie daje rady przy większym strumieniu.
    Jeżeli rzeczywiście jest to czujnik max temp. to proszę o info czy to coś poważnego i jaki przypuszczalny koszt jest takiej wymiany.
    Dzięki.
  • #5 8806543
    artpoznan
    Poziom 10  
    Czy ma ktoś jakiś pomysł bo prolemzaczyna się pogłębiać tzn. teraz ciągłą gorącą wodę mam tylko wtedy gdy leci na 1/4 mocy kranu czyli ledwo co ...
    Dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #6 8810971
    davvid80
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Hey Kolego...
    Kocioł wykrywa zapotrzebowanie (bo inaczej nie załączałby palnika) więc czujnik przepływu jest OK. Jeżeli kocioł załączy palnik to stara się utrzymać na zasilaniu (czujnik zanurzeniowy umieszczony na drugiej rurze licząc od lewej strony) taką temperaturę jaką zadałeś na regulatorze. W tym czasie palnik moduluje aby utrzymać tą wartość temperatury na zasilaniu przy czym ogranicza go czujnik temperatury wody w kotle (84stC).
    Jeżeli kocioł na przemian się uruchamia i wyłącza i odczuwasz zmiany temperatury wody to znaczy, że albo masz zawalony wymiennik woda/woda albo do sprawdzenia są charakterystyki czujników - nawiasem mówić oba maja tą samą charakterystykę. Wezwij serwisanta, który robił przegląd niech oceni sprawę...
    Pozdrawiam
  • #7 8815369
    artpoznan
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim - wezwałem serwis i tak naprawdę to widzę że oni też do końca nie wiedzieli o co chodzi. Wymontował wymiennik przeczyścił ale stwierdził że nie był na tyle zabrudzony aby był przyczyną, wymienił silniczek krokowy i jakiś trójnik podregulował temperaturę i na razie jakoś działa ale już mi zapowidział że następna jest nagrzewnica do czyszczenia.
    Zamykam temat i jeszcze raz dzięki.
  • REKLAMA
  • #8 8865268
    artpoznan
    Poziom 10  
    Witam wszystkich - postanowiłem jeszcze raz opisać temat bo stwierdziłem, że ta sytuacja jest tego warta i może komuś się przyda tzn., pomoże w podobnym przypadku ...
    Aktualnie piec działa. Serwisant był za pierwszym razem zrobił to co opisałem wyżej jednak po paru dniach było to samo, więc zadzwoniłem do niego ponownie.
    Przyjechał - będę pisał tak jak go zrozumiałem bo to nie moja branża - rozkręcił i po konsultacjach z kolegami z serwisu stwierdził, że jest za mały przepływ zasysanego powietrza z zewnątrz i dlatego czujnik wyłącza płomień, przyczyną może być za krótki komin wychodzący z pieca lub zły kierunek wiatru itp. rzeczy, które dla mnmie wydawały się niewiarygodne bo przecież piec w zeszłym roku działał bez zastrzeżeń. Pokazał mi nawet, że gdy zdjął plastikowy "kapturek" zatykający komin pieca od strony łazienki to faktycznie płomień się nie wyłączał, no ale przecież wcześniej działał i dziwne abym miał mieć cały czas otwarty komin na łazienkę. No i wtedy jeszcze raz rozkręcił i wyjął jakąś część podobną do muszli ślimaka gdzie znajdowała się jakby mała plastikowa dysza przez którą zasysane jest powietrze do środka i okazało się że ta dysza jest zabrudzona... a czym ... ptasimi odchodami ! Faktycznie kiedyś wleciał mi do komina pieca ptaszek i zaszalał w środku i poleciał ale swoje zostawił I TO BYŁO PRZYCZYNĄ ŻE WYŁĄCZAŁ SIĘ PALINIK A TYM SAMYM MIŁAEM ZIMNĄ WODĘ. Teraz działa pięknie i grzeje jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem co niektórym.
  • REKLAMA
  • #9 9026843
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Problem szybki do rozwiązania raz ciepla raz zimna. Wystarczy wyczyscic wymiennik woda-woda ( jest zakamieniony ),zamontowac stacje uzdatniania wody i problem zniknie raz na zawsze.
    www.lee...

Moderowany przez mirrzo:

Tu się nie reklamujemy. Usunąłem link

• #10 9026960
    artpoznan
    Poziom 10  
    Kolega chyba nie czyta powyższych postów - był serwis wszystko przeczyścił - problem leżał gdzie indziej - patrz trzeci post od dołu.
  • #11 9027007
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    artpoznan napisał:
    Witam wszystkich - postanowiłem jeszcze raz opisać temat bo stwierdziłem, że ta sytuacja jest tego warta i może komuś się przyda tzn., pomoże w podobnym przypadku ...
    Aktualnie piec działa. Serwisant był za pierwszym razem zrobił to co opisałem wyżej jednak po paru dniach było to samo, więc zadzwoniłem do niego ponownie.
    Przyjechał - będę pisał tak jak go zrozumiałem bo to nie moja branża - rozkręcił i po konsultacjach z kolegami z serwisu stwierdził, że jest za mały przepływ zasysanego powietrza z zewnątrz i dlatego czujnik wyłącza płomień, przyczyną może być za krótki komin wychodzący z pieca lub zły kierunek wiatru itp. rzeczy, które dla mnmie wydawały się niewiarygodne bo przecież piec w zeszłym roku działał bez zastrzeżeń. Pokazał mi nawet, że gdy zdjął plastikowy "kapturek" zatykający komin pieca od strony łazienki to faktycznie płomień się nie wyłączał, no ale przecież wcześniej działał i dziwne abym miał mieć cały czas otwarty komin na łazienkę. No i wtedy jeszcze raz rozkręcił i wyjął jakąś część podobną do muszli ślimaka gdzie znajdowała się jakby mała plastikowa dysza przez którą zasysane jest powietrze do środka i okazało się że ta dysza jest zabrudzona... a czym ... ptasimi odchodami ! Faktycznie kiedyś wleciał mi do komina pieca ptaszek i zaszalał w środku i poleciał ale swoje zostawił I TO BYŁO PRZYCZYNĄ ŻE WYŁĄCZAŁ SIĘ PALINIK A TYM SAMYM MIŁAEM ZIMNĄ WODĘ. Teraz działa pięknie i grzeje jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem co niektórym.

Ta część nazywa sie zwężka VENTURI i jak była zapchana to kocioł nie powinien sie wcale uruchomic chyba że były sciągnięte wężyki od prestostatu.
  • #12 9637746
    artpoznan
    Poziom 10  
    Przyczyna tkwiła w zabrudzonym wlocie powietrza. Konkretnie mówiąc piec nie dostawał wystarczającej ilolści tlenu bo w kominie ptaszek zostawił swoje odchody.
    Dziwne ale prawdziwe po usunięciu wszystko działa elegancko.
  • #13 9638801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem VIESSMANN-VITOPEND 100WH1 TURBO, który na przemian dostarczał ciepłą i zimną wodę podczas korzystania z kranu. Po przeglądzie serwisowym, który nie wykazał poważnych zanieczyszczeń wymiennika ciepła, problem nadal występował. Użytkownik zauważył, że piec nie radzi sobie z większym strumieniem wody, co sugerowało problemy z czujnikiem maksymalnej temperatury lub zablokowanym wymiennikiem. Ostatecznie, po kolejnej interwencji serwisanta, stwierdzono, że przyczyną problemu był zbyt mały przepływ powietrza do pieca, spowodowany zanieczyszczeniem komina. Po usunięciu przeszkód, piec zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA