Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka pytań; podlicznik, skrzypienie, Renaul Megan Scenic

Urbas 06 May 2012 11:47 1869 9
    Urbas
    Level 15  
    Witam,
    Kupiłem wczoraj Renault Megan Scenic r 99, Nie mogę znaleźć w samochodzie pod liczniki czyli dziennnego dystansu przejechanego. Wyświetla się tylko całkowity przebieg. Poniżej dodaje zdjęcie jak wygląda moja deska. Druga sprawa to poziom oleju. Pokazuje kwadraty i kreski i napisane jest, iż olej ok ale te kreski to jest ile jest czy ile brak? Druga sprawa to jak wezmę na luz i na maxa skręcam koła to coś wydaje mi dźwięk i trzyma się on do czasu aż zwolnię skręcenie kół. Pewnie jest to pompa wspomagania ale czy ma ona tak robić?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://obrazki.elektroda.pl/2764881800_1336302166.jpg

Proszę poprawić sposób zamieszczenia zdjęcia. Pomoc znajdziesz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [Z]
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Poszukaj w sieci instrukcji do tego pojazdu. Poczytaj. Dużo się rozjaśni. a wspomaganie działa ok, tak ma być.
    Urbas
    Level 15  
    Właśnie nic nie mogę znaleźć, instrukcje opisują model wcześniejszy a tam jest całkowicie inaczej.
  • Helpful post
    Przemo9826
    Kwadraty to stan, kreski to niedobór.

Przebieg wyświetla się po zgaśnięciu informacji o poziomie oleju wyświetla się pod całkowitym przebiegiem lub po naciśnięciu guziczka na desce lub na dźwigni wycieraczek.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Masz zegary z komputerem pokładowym, wyświetlanie opcji zmieniasz przyciskiem na manetce wycieraczek a kasujesz przyciskiem na zegarach
    Urbas
    Level 15  
    Chyba mi trzeba jak krowie na rowie, przycisk koło zegarów kasuje mi poziom oleju a pod stanem przejechanym nic się nie pali. Na manetkach nie wiem jak to ustawić, widzę, że poprzedni właściciel zmieniał manetki bo stare są w bagażniku może coś jest popsute ?

Dodano po 4 [minuty]:

Teraz sprawdziłem manetki stare i tu macie racje jest na nich przycisk, na nowych nie ma. Teraz pytanko jest możliwość coś z tym zrobić?
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Trzeba wymienić manetkę wycieraczek na model z przyciskiem obsługi komputera(taka była w oryginale, na końcu przycisk z trzema kropkami), bez niej nie zmienisz opcji wyświetlania(a jest ich sporo-zużycie chwilowe i średnie paliwa, dystans na pozostałym paliwie, średnia prędkość, ilość kilometrów przejechanych od kasowania wskazań, przebieg czasowy)
    Urbas
    Level 15  
    A teraz mam takie pytanko można jakoś wymienić samą manetkę? Czy muszę kupić cały zestaw (cały mechanizm)? Jak wymiana całości to drogi to gips ?
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Samą manetkę, zdemontować trzeba osłonę kolumny kierownicy, odkręcić 2 wkręty, odłączyć kable i manetka wyłazi
  • Helpful post
    Przemo9826
    Widać u Kolegi problemy są z logicznym myśleniem......

Masz starą manetkę w bagażniku, lepszej ściągi nie można sobie wyobrazić, a Ty pytasz czy można część czy całość wymienić....

Temat uważam za wyczerpany. Zamykam.