logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pytań; podlicznik, skrzypienie, Renaul Megan Scenic

Urbas 06 Maj 2012 11:47 2001 9
REKLAMA
  • #1 10865909
    Urbas
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam,
    Kupiłem wczoraj Renault Megan Scenic r 99, Nie mogę znaleźć w samochodzie pod liczniki czyli dziennnego dystansu przejechanego. Wyświetla się tylko całkowity przebieg. Poniżej dodaje zdjęcie jak wygląda moja deska. Druga sprawa to poziom oleju. Pokazuje kwadraty i kreski i napisane jest, iż olej ok ale te kreski to jest ile jest czy ile brak? Druga sprawa to jak wezmę na luz i na maxa skręcam koła to coś wydaje mi dźwięk i trzyma się on do czasu aż zwolnię skręcenie kół. Pewnie jest to pompa wspomagania ale czy ma ona tak robić?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://obrazki.elektroda.pl/2764881800_1336302166.jpg

Proszę poprawić sposób zamieszczenia zdjęcia. Pomoc znajdziesz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [Z]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10865997
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Poszukaj w sieci instrukcji do tego pojazdu. Poczytaj. Dużo się rozjaśni. a wspomaganie działa ok, tak ma być.
  • #3 10866287
    Urbas
    Poziom 15  
    Właśnie nic nie mogę znaleźć, instrukcje opisują model wcześniejszy a tam jest całkowicie inaczej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10866318
    Przemo9826
    Ocena: 2499
    Kwadraty to stan, kreski to niedobór.

Przebieg wyświetla się po zgaśnięciu informacji o poziomie oleju wyświetla się pod całkowitym przebiegiem lub po naciśnięciu guziczka na desce lub na dźwigni wycieraczek.
  • Pomocny post
    #5 10866496
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Masz zegary z komputerem pokładowym, wyświetlanie opcji zmieniasz przyciskiem na manetce wycieraczek a kasujesz przyciskiem na zegarach
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 10866658
    Urbas
    Poziom 15  
    Chyba mi trzeba jak krowie na rowie, przycisk koło zegarów kasuje mi poziom oleju a pod stanem przejechanym nic się nie pali. Na manetkach nie wiem jak to ustawić, widzę, że poprzedni właściciel zmieniał manetki bo stare są w bagażniku może coś jest popsute ?

Dodano po 4 [minuty]:

Teraz sprawdziłem manetki stare i tu macie racje jest na nich przycisk, na nowych nie ma. Teraz pytanko jest możliwość coś z tym zrobić?
  • Pomocny post
    #7 10866703
    milejow

Poziom 43  
    Trzeba wymienić manetkę wycieraczek na model z przyciskiem obsługi komputera(taka była w oryginale, na końcu przycisk z trzema kropkami), bez niej nie zmienisz opcji wyświetlania(a jest ich sporo-zużycie chwilowe i średnie paliwa, dystans na pozostałym paliwie, średnia prędkość, ilość kilometrów przejechanych od kasowania wskazań, przebieg czasowy)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 10866758
    Urbas
    Poziom 15  
    A teraz mam takie pytanko można jakoś wymienić samą manetkę? Czy muszę kupić cały zestaw (cały mechanizm)? Jak wymiana całości to drogi to gips ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10866833
    milejow

Poziom 43  
    Samą manetkę, zdemontować trzeba osłonę kolumny kierownicy, odkręcić 2 wkręty, odłączyć kable i manetka wyłazi
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #10 10866882
    Przemo9826
    Ocena: 2499
    Widać u Kolegi problemy są z logicznym myśleniem......

Masz starą manetkę w bagażniku, lepszej ściągi nie można sobie wyobrazić, a Ty pytasz czy można część czy całość wymienić....

Temat uważam za wyczerpany. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił Renault Megane Scenic z 1999 roku i ma problemy z wyświetlaniem dziennego dystansu oraz interpretacją wskaźnika poziomu oleju. Odpowiedzi sugerują, że dystans dzienny można wyświetlić po naciśnięciu przycisku na manetce wycieraczek lub na desce rozdzielczej. Wskaźnik oleju pokazuje kwadraty jako stan oleju, a kreski wskazują na jego niedobór. Użytkownik zauważył również dźwięk przy maksymalnym skręcie kół, co może być normalne dla pompy wspomagania. Wymiana manetki wycieraczek na model z przyciskiem obsługi komputera pokładowego jest konieczna, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji wyświetlania. Użytkownik pyta o możliwość wymiany samej manetki, co jest możliwe po demontażu osłony kolumny kierownicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA