logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa mechanicznego ramienia CNC z silnikami krokowymi do frezowania i rysowania

marijuz 06 Maj 2012 12:15 1889 4
REKLAMA
  • #1 10866064
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Mam zamiar zbudować mechaniczne ramię, ponieważ potrzebuję takiego urządzenia do wykonywania precyzyjnych czynności i wpadłem na pomysł, czy nie dałoby się użyć tego zamienia do np frezowania cnc czy rysowania markerem ścieżek na PCB. O ile rysowanie ścieżek wymaga tylko synchronizacji wielu elementów ramienia, to wycinanie wymaga odpowiedniej siły urządzenia. Ramię zamierzam budować na podstawie silników krokowych na przekładni ślimakowej, nad szczegółami jeszcze się zastanawiam.

Pozdrawiam, marijuz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10866464
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Ponadto dla osiągnięcia zadowalającej precyzji konstrukcja musi mieć odpowiednią sztywność mechaniczną.
  • REKLAMA
  • #4 10867563
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Dzięki za cenne wskazówki, mam jeszcze pytanie jaka moc silników byłaby wystarczająca na taki projekt?
    9Powiedzmy, że składające się z dwóch elementów po 30 cm)
  • #5 10872014
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Moc silników wyjdzie ci na końcu projektu. Będzie zależna od wielkości manipulatora, jego masy, umiejscowienia silników i sposobu przekazania napędu, szybkości działania itp. itd.
REKLAMA