logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dipol półfalowy do skanera Albrecht AE230H na 108-174 MHz?

piciex 06 Maj 2012 22:00 6364 6
REKLAMA
  • #1 10868714
    piciex
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i specjalistów. Mam następujący problem: 
    Oczekuję właśnie na zamówiony skaner szerokopasmowy Albrecht AE230H. Chciałbym w tym czasie zbudować do niego pierwszą w swoim życiu antenę- dipol półfalowy. Moje wymagania nie są duże, potrzebuję zwiększyć zasięg skanera do około 30 km. Zamierzam użyć do jego budowy rurki miedzianej o przekroju 15-18mm (wybrałem taką grubą rurkę ponieważ rozumiem, że to zwiększy szerokopasmowość anteny). Pasmo które mnie interesuję to 108-174 MHz. Wyliczyłem, że długość mojej anteny powinna wynieść 104,5 cm, czyli po 52,25cm na każde z ramion. I tu pojawia się moje pytanie: czy od wyliczonej długości ramion powinienem odjąć dwu-centymetrową przerwę miedzy nimi? Tzn. czy długość złącz pomiędzy kablem a ramionami anteny ma w tym przypadku znaczenie, czy zwyczajnie przesadzam z dokładnością? 
    Oraz druga część mojego problemu: mój skaner posiada złącze antenowe BNC o impedencji 50Ω i takiego właśnie kabla zamierzam użyć (5m długości), a z tego co wyczytałem dipol jaki buduję posiada impedencję ok. 75Ω. Rozumiem, że aby zniwelować tą różnicę musiałbym zastosować symetryzator/balun. Tylko pytanie czy przy tak prostej konstrukcji zakładanie symetryzatora ma sens? Czy to coś zmieni? Przecież urządzenia i tak nie uszkodzę, bo to tylko urządzenie odbiorcze...
  • REKLAMA
  • #2 10868873
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Zamiast przerabiać typowy dipol otwarty z 75 ohmów na 50 ohmów lepiej poszukaj innych typów anten już zaprojektowanych na 50 ohmów.
    Sprecyzuj:
    - jaką polaryzację chcesz odbierać ?
    - czy ma być kierunkowa ?
    - jaki zakres częstotliwości ? (czy tylko ten, który podałeś, czy im szerszy tym lepiej)
  • REKLAMA
  • #3 10868922
    piciex
    Poziom 11  
    Antena nie musi być kierunkowa, a zakres który opisałem będzie wystarczający. Wyczytałem, że taki typ anteny będzie najlepszy do moich potrzeb, a zarazem najprostszy do wykonania dla amatora.
  • Pomocny post
    #4 10871599
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    piciex napisał:
    Chciałbym w tym czasie zbudować do niego pierwszą w swoim życiu antenę- dipol półfalowy. ... Pasmo które mnie interesuję to 108-174 MHz.

Dla częstotliwości środkowej 141MHz to elementy dipola powinny mieć około :
    300 / 141 / 4 * 0,96 = 0,51 metra
    0,96 to współczynnik skrócenia k
    Cytat:
    Zamierzam użyć do jego budowy rurki miedzianej o przekroju 15-18mm (wybrałem taką grubą rurkę ponieważ rozumiem, że to zwiększy szerokopasmowość anteny).

Masz racją im grubszy element anteny tym antena ta jest bardziej szeroko-pasmowa.
    Im grubszy element tym współczynnik skrócenia (k) jest mniejszy i tak (z pamięci) dla rurek około 16mm to k=0,94 gdzie wynik końcowy jednego ramienia dipola będzie 0,5m (50cm) .

Cytat:
    ... czy od wyliczonej długości ramion powinienem odjąć dwu-centymetrową przerwę miedzy nimi?

Elementy wibratorów konstrukcyjnie muszą być oddalone od siebie a ta przerwa nic specjalnie nie zmieni.
    Zmieni się tylko jak dalej :
    Cytat:
    czy długość złącz pomiędzy kablem a ramionami anteny ma w tym przypadku znaczenie, czy zwyczajnie przesadzam z dokładnością? 

Tak naprawdę to długość rezonansową wibratora liczymy od pojawienia się przewodu od złącze/kabel koncentryczny + kabelek pomiędzy złączem a wibratorem (jego długość) + sam element wibratora (rurka).
    Cytat:
    mój skaner posiada złącze antenowe BNC o impedencji 50Ω i takiego właśnie kabla zamierzam użyć (5m długości), a z tego co wyczytałem dipol jaki buduję posiada impedencję ok. 75Ω.

I nic więcej nie "kombinuj", ponieważ 50Ω a 75Ω to tylko WSF 1,5 czyli około 4% strat - co jest bardzo dobrym rozwiązanie dla skanera.
    Bardziej zadbałbym o jakość kabla koncentrycznego i nie liczyłbym na to, że kabel RG-58 jest dobry z paśmie VHF (o nie) .

Zobacz ile to jest w WFS-ie : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic520962.html#7103768 .

Cytat:
    Tylko pytanie czy przy tak prostej konstrukcji zakładanie symetryzatora ma sens?

Nie ma .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10872607
    piciex
    Poziom 11  
    Dziękuję za bardzo wyczerpującą i jasną odpowiedź. Faktycznie przy moich obliczeniach nie uwzględniłem współczynnika skrócenia (k). Korzystałem z zupełnie innego wzoru znalezionego tutaj: 
    http://marek.ostroda.pl/?tag=jak-zrobic-dipol 
    A czy znając grubość rurek używanych do budowy dipola jestem w stanie obliczyć jego szerokopasmowość? Tzn. interesuje mnie czy moja antena będzie w stanie osiągnąć graniczne wartości częstotliwości które założyłem (108-174 MHz)?
  • REKLAMA
  • #7 11010537
    piciex
    Poziom 11  
    Witam ponownie wszystkich kolegów. Trochę to trwało, ale w końcu udało mi się zbudować antenkę. Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc. Antena działa rewelacyjnie i znacząco poprawiła zasięg w stosunku do anteny fabrycznej. Mimo, że pasmo w które celowałem wynosiło 118-174 MHz, to zakres jej działania okazał się o wiele większy. Sprawdza się od dolnych granic do około 500 MHz. Wprawdzie w okolicach 27 MHz (CB) słyszę tylko Francuzów, ale to i tak nieźle, zważywszy na to że na fabrycznym gumiaczku Icoma zasięg na tych częstotliwościach wynosił ok. 100 metrów i to przy otwartym SQL.
    Przy okazji chciałbym doradzić kolegom, którzy tak jak ja po raz pierwszy budują coś takiego:
    1. Gdy wyliczycie dokładnie długość ramion anteny, przytnijcie ją z zapasem- zawsze można zniwelować długość pilnikiem,a tnąc "na styk" okaże się w miejscu cięcia "uciekło" wam parę milimetrów.
    2. Jeśli zamierzacie przylutować druciki z kabla do rurki- lepiej zaopatrzcie się w mocną lutownicę, bo w moim przypadku nie udało mi się osiągnąć odpowiedniej temperatury i skończyło sie na śrubkach.. :D
    Jeśli chodzi o koszty budowy anteny to wygląda to następująco:
    -100 cm rurki miedzianej: 19,90zł
    -złącze SMA-M: 5zł
    -600 cm kabla Belden H-155: 32,40zł
    Razem ok. 60 zł, dodam, że drewnianą deseczkę, plastikowe opaski i rurkę termokurczliwa znalazłem w domu.
    Na koniec jeszcze raz wszystkim dziękuje i dodaje zdjęcia mojego dzieła. :D
    Załączniki:
    • Jak zbudować dipol półfalowy do skanera Albrecht AE230H na 108-174 MHz? Dipol3.jpg (62.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować dipol półfalowy do skanera Albrecht AE230H na 108-174 MHz? Dipol2.jpg (78.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować dipol półfalowy do skanera Albrecht AE230H na 108-174 MHz? Dipol1.jpg (72.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum planuje zbudować dipol półfalowy do skanera Albrecht AE230H, aby zwiększyć jego zasięg do około 30 km w paśmie 108-174 MHz. Zastosowanie rurki miedzianej o średnicy 15-18 mm ma na celu poprawę szerokopasmowości anteny. Użytkownik zastanawia się nad wpływem przerwy między ramionami na długość anteny oraz nad znaczeniem złącza BNC o impedancji 50Ω. Otrzymuje porady dotyczące obliczeń długości ramion anteny, uwzględnienia współczynnika skrócenia oraz jakości kabla koncentrycznego. Po zbudowaniu anteny użytkownik potwierdza, że działa ona lepiej niż fabryczna, osiągając zasięg do 500 MHz.
REKLAMA