Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą do krótkofalowców. Od jakiś 2 lat posiadam skaner duo bandowy jak mam tylko czas staram się zwiększać zasięgi poprzez budowanie anten różnego typu. Począwszy od dipola, j-ki, g,p i na koniec antenka która zrobiłem dzisiaj z załącznika użytkownika CARPET https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic337022.html i tu zaczynają się schody. Wszystkie anteny montowane na maszcie ok. 15 m na kablu rg 58/cu 50 Ohm (nowy). Dipol chodzi tak sobie słyszę stacje bazowe i mobilne ale do ok. 15 km, j-ka praktycznie nie działa u mnie, gp działa pięknie, nawet do 80 km. Przemienniki ale niestety nie mogę żadnego otworzyć moc wyj. 5 w.Ta ostatnia zrobiona w/g schematu co do mm (praktycznie), działa ale jakoś nie tak, bazy słychać spoko ale mobile nawet z 15 km cisza. I jakoś radio zaczęło się dziwnie zachowywać jakby się zatykało tj. Szum na końcu transmisji jest ledwo słyszalny i bardzo krótki nie tak jak na g,p. Stąd moja prośba czy ma ktoś w posiadaniu jakiś wypróbowany schemat anteny na 145-170 MHz (sprawdzony) najlepiej z alu (mam dużo rurek o średnicy 8-10-12-14-16 mm). Ps. Jeśli źle trafiłem z działem proszę moderatora o przeniesienie.