logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dookólną antenę 145-170 MHz do skanera duo bandowego?

emilxx 13 Lut 2017 12:29 2385 6
REKLAMA
  • #1 16275221
    emilxx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą do krótkofalowców. Od jakiś 2 lat posiadam skaner duo bandowy jak mam tylko czas staram się zwiększać zasięgi poprzez budowanie anten różnego typu. Począwszy od dipola, j-ki, g,p i na koniec antenka która zrobiłem dzisiaj z załącznika użytkownika CARPET https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic337022.html i tu zaczynają się schody. Wszystkie anteny montowane na maszcie ok. 15 m na kablu rg 58/cu 50 Ohm (nowy). Dipol chodzi tak sobie słyszę stacje bazowe i mobilne ale do ok. 15 km, j-ka praktycznie nie działa u mnie, gp działa pięknie, nawet do 80 km. Przemienniki ale niestety nie mogę żadnego otworzyć moc wyj. 5 w.Ta ostatnia zrobiona w/g schematu co do mm (praktycznie), działa ale jakoś nie tak, bazy słychać spoko ale mobile nawet z 15 km cisza. I jakoś radio zaczęło się dziwnie zachowywać jakby się zatykało tj. Szum na końcu transmisji jest ledwo słyszalny i bardzo krótki nie tak jak na g,p. Stąd moja prośba czy ma ktoś w posiadaniu jakiś wypróbowany schemat anteny na 145-170 MHz (sprawdzony) najlepiej z alu (mam dużo rurek o średnicy 8-10-12-14-16 mm). Ps. Jeśli źle trafiłem z działem proszę moderatora o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 16276281
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Po pierwsze fider RG58 to nie jest linia przesyłowa na to pasmo,minimum jaki możesz użyć to RF7,co do anteny to na początek jest bardzo łatwa do wykonania SlimJimm,gdzieś w sieci znajdziesz kalkulator do wyliczenia długości elementów,dodam tylko,że antena 5/8 ma maksymalny zysk 3.5dB,a chudy Jasiu ma 5dB,oraz nie potrzebuje przeciwwag.
  • REKLAMA
  • #3 16276339
    emilxx
    Poziom 11  
    Witam niestety nie mam takiego kabelka ,na g,p na kabelku mokrym i 10 letnim odbiera lepiej niz teraz(taki miałem z cb radio na test dopiero po rozcięciu zobaczyłem co to za źiółko),jakis schemacik może masz.?

Spoko już znalazłem schemacik ale nie o to mi chodzi ,coś z alu promiennik + przeciwwagi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16276960
    robson42
    Poziom 19  
    Jak wykonasz tą antenę+ dodasz dobrej jakości fider,będziesz zadowolony,nie pchaj się w konstrukcję anten z cewkami,bo na początku nie dasz sobie rady,nie obraź się ale potrzeba trochę doświadczenia ,podaję link do kalkulatora :https://m0ukd.com/calculators/slim-jim-and-j-pole-calculator/
  • #5 16277725
    emilxx
    Poziom 11  
    Witam,dziękuję za radę .Pobiegałem troszkę po sieci i nie jestem bardzo przekonany co do materiału ,w moim przypadku aluminium ciężko będzie w warunkach domowych wygiąć trzeba będzie kupić miedziane tylko jaka najlepsza średnica?Myślałem coś pomiędzy 12-15 mm.Co o tym sądzisz?

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Ok.już kupiłem materiał (cu 15 mm.) biorę się za składanie ,jak wykonam napisze co i jak . Zdjołem i podłączyłem tą antenkę 5/8 i antenkę g.p na wysokości ok, 2 m i działa pięknie nie widać różnicy wiec już nie wiem o co chodzi .Na tej wysokości tj. 2 m.Bez problemu słyszę przemiennik SP8B w Leżajsku 80 km.A na 15 m ta sama antena jest głucha.

Jakieś pomysły,przypuszczenia?

Witam ponownie .Już po montażu i testach a wiec:antena zestrojona na jakieś 155 MHz bo potrzebuje jej na 145 i na 169 MHz z uwagi że słucham krótkofalowców (zapisałem się już na szkolenie i egzamin ) a moja praca jest związana z drugą częstotliwością antena w/g porad kolegi Robson42 , któremu bardzo dziękuję działa i ma się świetnie , na razie jest w fazie testów wiec stoi bo stoi ale działa.Co do reszty anten nie wiem czemu pracują na ziemi a na maszcie cisza ,poszukam na necie może coś znajdę.
  • REKLAMA
  • #6 16278824
    robson42
    Poziom 19  
    emilxx napisał:
    .Co do reszty anten nie wiem czemu pracują na ziemi a na maszcie cisza ,poszukam na necie może coś znajdę.

W zasadzie anteny powinny pracować im wyżej tym lepiej, ale może coś masz luźne w tej 5/8,jakiś zimny lut, lub coś z kablem,jak ruszasz to zmienia się,a tak nie powinno być
  • #7 16281124
    emilxx
    Poziom 11  
    Witam no niestety o zimnych lutach można zapomnieć łączniki di cewki są wyprowadzone na zewnącz wiec nie ma takiej możliwości . Kiedyś jakieś 20 lat temu miałem taki problem z anteną na 11 m. okazało sie że winny był rg 213 może i tu tak jest chociaż na tym kablu teraz chodzi slim i jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie dookólnej anteny na pasmo 145-170 MHz do skanera duo bandowego. Do tej pory próbował różnych konstrukcji anten, takich jak dipol, j-pole i GP, z różnymi rezultatami. Antena GP działa dobrze, ale inne konstrukcje nie przynoszą oczekiwanych efektów. Użytkownik zauważa problemy z jakością sygnału, szczególnie przy wyższych wysokościach montażu. Otrzymuje porady dotyczące użycia lepszego kabla (RG58 nie jest wystarczający, sugerowane jest RF7) oraz prostszych konstrukcji anten, takich jak Slim Jim. Użytkownik planuje użyć miedzi o średnicy 15 mm do budowy nowej anteny i testuje różne wysokości montażu, co wpływa na odbiór sygnału.
REKLAMA