logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny dźwięk z karty SoundBlaster Live! na Windows XP - jak to naprawić?

Mishot 09 Sty 2005 14:28 2008 18
REKLAMA
  • #1 1123154
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Witam
    niewiem gdzie to umieścić czy hardware czy software
    ale do rzeczy:
    mam na płycie gł. zintegrowaną karte muz. i w menadzerze urządzeń ją wyłączyłem gdzyż chciałem używać mojej starej karty SoundBlaster Live! na PCI - w biosie niemam opcji wyłączenia karty - AwardBIOS - i stery mam z XP bo te z CD niechciały chodzić i jak gram to mam taki dziwny dzwięk jakby pogłos/echo (załączam plik - takie grhrgh po dzwięku z GG)
    co mam zrobić?
    Z góry dziękuje
    Załączniki:
    • grhrh.rar (20.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1123303
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Po pierwsze musisz mieć w biosie opcje do wyłączenia zintegrowanej karty dźwiękowe tylko musisz dokłądnie poszukać. Szukaj opcji typu Audio Device i wybierz "disabled".

Czy tylko po dźwięku z gg masz taki pogłos?

Ściągnij sterowniki ze stronki creative - muszą działać.
  • REKLAMA
  • #3 1123325
    Mishot
    Poziom 24  
    Włodi napisał:
    Po pierwsze musisz mieć w biosie opcje do wyłączenia zintegrowanej karty dźwiękowe tylko musisz dokłądnie poszukać. Szukaj opcji typu Audio Device i wybierz "disabled".

Czy tylko po dźwięku z gg masz taki pogłos?

Ściągnij sterowniki ze stronki creative - muszą działać.

nic innego niemam włączonego :] w BIOSie mam opcje audio coś ale PCI i jest enable
    a jak gram w CS 1.5 to czasem słysze w prawym kanale to co przed chwilą w lewym tylko chrypie do tego prawy...
    aha na stronie creativ szukałem - niema nowych do mojej karty :?
  • #4 1123344
    Włodi
    Poziom 19  
    to audio coś musi być disable jeśli nie chcesz używac zintegrowanej karty dźwiękowej.

Co do sounblastera to spróbuj przełożyć go do innego slotu PCI.

Sterowniki do Twojego SB na pewno sa tylko źle szukasz. Podaj jaki to model.
  • #5 1123450
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Sprubuj to audio co jest w biosie na disenable, a pogłos to może być jakiś filtr w programie od karty ustawiony tam gdzie kino teatr stadion są do wyboru to ustaw na disenable.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 1124945
    Włodi
    Poziom 19  
    Oczywiste że po wyłąćzeniu w biosie ma zniknąć z menadżera urządzeń - to logiczne.

Podaj jeszcze raz dokładny modfel bo soundblasterów Live! jest troche ;) Może być np. SB 1024 (4 kanałowa), 5.1 (6 kanałowa). Odczytaj z samej karty - takie złote logo na rogu. Powinien być podany też model CTxxxx
  • #11 1126028
    rudy90
    Poziom 11  
    Wsadź kartę do slotu najdalej od procesora. to powinno pomóc
  • #12 1126082
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Nie wiem czy sie niemyle ale moze wystarczy zainstalowac oprogramowanie do SB Live ! i po sprawie.Mam ta karte i po zainstalowania sterownikow dziala bez zazutu :-)
  • #13 1126445
    Mishot
    Poziom 24  
    jak zainstaluje stery z CD to system sie rżnie :?
    strasznie wolno chodzi :?
    A karta to SoundBlaster Live! Series
    jest jeszcze SB Live! 5.1 ale to jusz inna...

------------------------------
    ja nierozumieć czemu słowo "j-u-s-z" zamienia na jusz :?
    (bez - )
  • #14 1126452
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Mishot napisał:
    jak zainstaluje stery z CD to system się rżnie :?
    strasznie wolno chodzi :?
    A karta to SoundBlaster Live! Series
    jest jeszcze SB Live! 5.1 ale to (w tym miejscu powinno być słowo "już") inna...

------------------------------
    ja nierozumieć czemu słowo "j-u-s-z" zamienia na (w tym miejscu powinno być słowo "już") :?
    (bez - )

Zmien Kompa:P
  • #15 1126914
    Diodaledx
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    stery z win xp czyli wdm powinny działać choć są bardzo okrojone
  • #18 1142503
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    To tą sprzedaj na allegro ma coś uwalone proca albo przetwornik tylko bez dokładnego opisu napisz, że nie możesz zainstalować i masz na żółto podświetlony sterownik. Sam kup inną uszkodzoną SB Live taka co się niewłancza i system nie widzi przelutujesz na niej stabilizator napięcia 5v bardzo prosta operacja nawet dla transformatorówki koszt 2 zł i już masz sprawną karte stracisz może z 10 zł na allegro.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę dźwiękową SoundBlaster Live! na PCI, którą chce używać zamiast zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie głównej z BIOS-em AwardBIOS pod Windows XP. Zintegrowaną kartę wyłączył w menadżerze urządzeń, ponieważ w BIOS-ie brak jest opcji wyłączenia audio, jedynie opcja PCI audio jest włączona. Po uruchomieniu gier i komunikatorów pojawia się dziwny efekt pogłosu lub echa, czasem dźwięk z jednego kanału jest powielany i zniekształcony w drugim. Sterowniki z płyty CD powodują spowolnienie systemu, natomiast sterowniki wbudowane w Windows XP działają, ale są ograniczone i nie eliminują problemu. Zalecane jest dokładne poszukanie w BIOS-ie opcji wyłączenia zintegrowanej karty dźwiękowej (np. Audio Device na "disabled") lub znalezienie zworki na płycie głównej do wyłączenia audio. Próbowano także zmiany slotu PCI karty na inny, co nie przyniosło efektu. Brak oficjalnych sterowników Creative dla tego modelu pod Windows XP. Możliwe, że karta jest uszkodzona, co potwierdza zawieszanie się komputera przy podłączaniu mikrofonu i głośników. Wskazano możliwość naprawy karty przez wymianę stabilizatora napięcia 5V lub sprzedaż uszkodzonej karty i przejście na zintegrowaną. Dodatkowo sugerowano instalację oprogramowania do karty, które może wyeliminować pogłos, jednak użytkownik go nie posiada.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA