logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się systemu po instalacji karty Sound Blaster Live 5.1 - co robić?

radziejsz 17 Gru 2005 22:40 921 6
REKLAMA
  • #1 2093304
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam mam karte dzwiekowa Sonud Blaster live 5.1. problem z nią jest taki iż po włozeniu do kompa wszytsko sie ładnie uruchamia .. wyswietla ze znalazło nowy sprzet pisze nazwe karty i pyk .. system sie zawiesza .. i tak za kazdym razem , nie wiem co sie z nia działo wczesniej poniewaz dostałem i chciałbym ją jakos ocucic . mieliscie takie problemy?? moze ktoś wie jak to naprawic ?
    pozdrawiam z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2093451
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Wygłada no konflikt podczas instalowania/ ładowania starszych 16Bitowych sterowników (S.B Live instaluje takowe dla obsługi starszych programów, wtym pod DOS).
    Propozycja:
    1. Przełóź do innego slotu PCI (płyta i OS przyporządkuje inne przerwania).
    2. Podczas wykrywania karty w OS spróbuj przerwać instal. domyślnych sterów (a nawet wcześniej zatrzymaj proces wykrywania karty).
    A po poprawn. odpaleniu systemu, zainstaluj oryg. stery z płyty CD (chyba, że jej nie masz, wtedy proces wykrywania w systemie musi się odbyć)
  • REKLAMA
  • #3 2093480
    radziejsz
    Poziom 16  
    w innym PCI juz próbowałem to samo próbowałem przerwac ale win xp jest tak głupi ze i tak na siłe próbuje instalowac te stery da sie to jakos zatrzymac zeby nic nie robił autmatycznie ?? płytki nei mam ale juz stary na dysku mam. teraz mi sie zawiesił .. wyłaczyłem i właczyłem i juz przy ładowaniu windowsa sie wywalił .. :/
  • #4 2093512
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Ciekaw jestem czy biosie masz poustawiane na autoatyczne przydzielanie zasobów i IRQ, i czy jest tam zaznaczona opcja w stylu ,,Control by O.S".

A poza tym podczas uruchamiania XP wciśnij F8 i odpal w Trybie Awaryjnym, następnie w zasobach sprawdż na jakim etapie zainstalowały się urządzenia audio.

I wyłącz w Biosie (AC97=Disabled) jeśli masz zintegr. kodek audio AC97 na M.B !!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 2093533
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    To żw windows instaluje swoje sterowniki wcale nie przeszkadza zeby potem zainstalować z CD.Karta może być uszkodzona.Żeby sie upewnić sprzwdź ją na innym kompie.Jesli bedzie to samo to karta uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #6 2093704
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm mialem podobne efekty na live po tym, jak karte trafila pomrocznosc jasna - tzn uszkodzenie po burzy.
  • #7 2093928
    radziejsz
    Poziom 16  
    wszystko w biosie jest good nie jestem laikiem :P sprawdziłem to na innym kompie wogole nie odpalił , po zatrzymamiu instalowania sie w windowsie , zainstalowałem orginalne stery i przy aktualizacji sterowników windowsa sie zawisił pecet i musiałem system nainstalowywac .. mysle ze karta jest puknieta , teraz pytanie jak ją naprawic :D

Dodano po 29 [minuty]:

dowiedzialem sie jeszcze ze ta karta pochodzi z kompa , który sie spalił , moze sa tu spece od takiej elektroniki ?? moze poprostu cos by na niej wymienic .. z tym ze nie widze zadnych wybrzuszen nic spalonego , pomoze ktos ??

Dodano po 5 [minuty]:

aha i nastapniła mała pomyłka .. jest to SOUND BLASTER LIVE PLAYER 1024

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się systemu Windows XP po instalacji karty dźwiękowej Sound Blaster Live 5.1 (później sprostowano, że jest to Sound Blaster Live Player 1024). Po włożeniu karty do komputera system wykrywa nowy sprzęt, próbuje zainstalować sterowniki, po czym następuje zawieszenie systemu. Próby zmiany slotu PCI nie przyniosły efektu, a Windows XP automatycznie wymusza instalację własnych sterowników, co również powoduje zawieszenia. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS-u dotyczących automatycznego przydzielania zasobów i IRQ oraz wyłączenie zintegrowanego kodeka AC97, jeśli jest obecny. Zalecano także uruchomienie systemu w trybie awaryjnym w celu diagnozy instalacji urządzeń audio. Istnieje podejrzenie uszkodzenia karty, zwłaszcza że pochodzi z komputera, który uległ spaleniu. Brak widocznych uszkodzeń mechanicznych na karcie. Propozycje obejmowały testowanie karty na innym komputerze oraz ewentualną naprawę elektroniczną przez specjalistów. Problem może wynikać z konfliktów sterowników 16-bitowych lub fizycznego uszkodzenia karty po awarii sprzętowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA