logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Abit NF7 i Barton 2500+? FSB 206, temp. 62°C, RAM 333@400

chemixx 09 Sty 2005 18:32 1671 13
REKLAMA
  • #1 1123830
    chemixx
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich mam pytanko na poprzedniej plycie Msi podkrecilem fsb 200 i pamiec rowniez no i wszystko chodzilo. pamiec mam 333 a byla na 333@400. no a teraz na moim aabice nie moge z niej tyle wycisnac procek chodzi teraz na fsb 206 @2270mhz i zastanawiam sie ile jeszcze da rade temperatura jest dosc wysoka w stresie 62C. Niestety nie mam pojecia jak zabrac si za pamiec zeby ja podkrecic jest na tej plycie sporo obcji. Bardzo prosze o jakies porady jak dla poczatkujacego najlepiej lopatologiczni:) z gory dziekuje Chemixx
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1123865
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Musisz sam probowac roznych ustawien. Nikt nie powie ci ile dokladnie wycisniesz. Probuj i sie nie boj :P jedynie komp sie nie podniesie a wtedy resecik biosu i jakas inna opcja. Pozdrawiam.
  • #3 1123925
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    A czemu zmieniłeś płyte? :?:
  • #4 1123984
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Po piersze zajmij się temperaturą
    Po druge jak zrobisdz pierwsze to podnieś napięcie
    ten Abit zaniża napięcia na procesorze.
    Po trzecie twoje 206Mhz to efektywnie szyna 412Mhz
    także twój proc jak i pamięć jadą na szynie 412Mhz!!!

Jakie masz te pamięci? Z jakiej serji procek? I na jakiej zasiłce to chodzi?
  • REKLAMA
  • #5 1124022
    MNICH_1987
    Poziom 12  
    no powiem tak ten barton to najlepszy procek do podkręcania a szczególnie wersja M ten twój procek można podkręcić jeszcze dużo mocniej ale pomyśl o jakimś lepszym chłodzeniu może WC ja mam ten sam procek ale temp mam ok 40 stopni 5 went w kompie i ASUS turbina na procku jednym słowem możesz jeszcze podkręcać ale pomyśl o chłodzeniu:P
  • #6 1125061
    chemixx
    Poziom 13  
    Witam zmienilem plyte bo poprzednia mi sie spalila wlasnie przez podkrecanie ale nie przejmuje sie tym i krecic bede :) pamieci to vdata 333 procek z serji AQYFA w tej chwili mam ustawione vcore 2.000 a ext. clock na 218. procek chodzi teraz jako 2400 mzh :) nie wiem do czego sluzy w biosie timing ramu (nie wiem czy dobrze napisalem :) ) mam do wyboru pare wariantow miendzy innymi moge sam ustawiac ale nie wiem jak jakie jest bespieczne napiecie procka i na ile na maxa moge ustawic fsb??
    aa zasilacz to hunt key 300w no i jeszcze jedno mam wentyl arktic cooling pro tc i wlasnie odlaczylem termometr od niego i teraz wentyl chodzi na 100% obrotow temp wynosi 55-56 C w stresie podczas pakowania pliku i dzialajacego winampa z wizualizacjami temp 61-62C. dodam ze zalozylem rurke z kartonu na wentylator i tem poprawila sie o 4-5 C wiem ze jeszcze da sie podkrecic ale boje sie zwiekszac napiecie
  • #7 1128290
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Napięcia już nie zwiększaj, jest już dość spore.
    A na napięciu powiedzmy 1.8V nie chciał chodzić na 2400???

Timingi to czasy dostępu do pamięci ram, jęsli są ustawione niższe
    pamięć chodzi szybciej, jeśli jednak z większysz timingi
    to pamięć będzie mogła pracować na wyższym FSB.
    Do tego możesz podnieść napięcie na Pamiątkach.

MNICH_1987 nie zgadzam się z tobą, nie wszystkie bartony są
    dobre do podkręcania, a z tego procesora też dużo już się nie wyciśnie.
    W końcu jego oznaczenie pr to teraz 3400+
  • #8 1132979
    arti140
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jak chcesz z niego maxa wycisnac to zaopatrz sie w dobry wentylator np. Pentagram Freezone QVC-120 Cu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1133265
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jak dla mnie to tylko proc i mobo są klasa,bo zasilacz,ram[333mhz!],chłodzenie to się nienadają.Prawdą jest że M-ki to tylko pierwsze i za oceanem były superasne.Teraz to poprostu dają tylko większą swobodę bo rekordów niebiją.Myslę tez ze 2400mhz to nawet jak by proc potrafił więcej to zasilacz i chłodzenie i ramy kiszka.Pozatym uwaga bo ten zasilacz to 7 poty pewnie wyciska.No chyba ze tylko 2 napędy masz podpięte i ascetychną grafikę.Ale nadal to proszeniesię o spektakularne efekty dymno-iluminacyjne.Ja bym tam zanim nie zmienisz zasilacza na cos markowego i o większej mocy[no i chłodzenia],to bym mu dał 1,7v i powiedzmy 2200mhz.
  • #10 1141569
    chemixx
    Poziom 13  
    dzieki chlopaki za zainteresowanie w tej chwili komp chodzi na fsb 211 vcore 1,937 a pamiatki 333@420mz napiecie 2,80v. w tej chwili temperatura po zmianie biosu na zmodowany przez Tictac wynosi 53-54 w spoczynku a w stresie 59-60 Komp chodzi stabilnie w 3dmarku 2003 3014 punktow. i teraz kolejne pytanko chcialbym kupic jakis zasilacz ale nie za drogi 150-200zl czy w tej cenie dostane cos dobrego?? a co do pamieci to sie przymiezam ale jeszcze troche.
    ps. moj huntkey ma 300w czyli zasilacz mniej wiecej ile powinien miec watt zeby sie dobrze krecilo
  • REKLAMA
  • #12 1143157
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Weź zasilacz który pozwoli mieć pewnosć ze kres mozliwosci twojego zestawy w oc,jest spowodowany np. przez proc,czy ram a nie niestabilny prąd.Ludzie robią cuda by mieć te parę mhz więcej.Szkoda by było zeby twoje inwestycje i starania niweczył kiepski zasilacz.Wez tez taki model,ktory będzie miał nowe standarty wtyczek[np.sata-sygnał+zasilanie].Jesli koniecznie chcesz zaoszczędzić na zasilaczu,to powinienes jesli nie sam to przy pomocy/podpowiedzi innych userow ,wybrać kąkretny model kierując się bardziej specjalistyczną wiedzą.Ja bym polecił chifteca 420 za 260zł.Moze napisz tez posta na tweaku [ http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=30 ] tam jest więcej ludzi.powodzenia.Zasilacz to podstawa w oc,tzn dobór odpowiedniego sprzętu od a-z.
  • #14 1146453
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Co do ttej zasilki też radze ja akurat mam 420W ale zasilacz jest pierwsza klasa. Ja natomiast radził bym ci jeszcze cos z memorkami zrobić lub podnieść im napięcie lub ustawić jakoś mało ostro np 3-4-4-8 wtedy może ci znowu aczną iść. Z resztą to już może kres FSB ponad 218 to i ak nieżle. A co do płyty to może rzucisz screen-a z Cpu-Z sekji memory i tej od Proc-a. to może iwele wyjaśni.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora AMD Barton 2500+ na płycie głównej Abit NF7. Użytkownik osiąga FSB 206 MHz (efektywnie 412 MHz na szynie) i temperaturę około 62°C w stresie, z pamięciami VData 333 MHz pracującymi podkręcone do 333@400 MHz. Zalecenia obejmują poprawę chłodzenia, np. zastosowanie lepszego wentylatora lub chłodzenia wodnego, oraz ostrożne podnoszenie napięcia procesora (Vcore) i pamięci RAM, z uwzględnieniem limitów bezpieczeństwa. Wskazano, że płyta Abit może zaniżać napięcia, co wymaga korekty. Użytkownik powinien eksperymentować z timingami pamięci RAM, które wpływają na stabilność i maksymalne taktowanie. Wskazano, że obecny zasilacz Huntkey 300W jest niewystarczający do stabilnego podkręcania i zalecane jest zakupienie markowego zasilacza o mocy około 360-420W, np. Cheftec lub Colors-IT, aby zapewnić stabilność systemu. Podkreślono, że zasilacz jest kluczowy dla stabilności podczas overclockingu. Użytkownik uzyskał stabilność przy FSB 211 MHz, Vcore 1,937 V, pamięciach 333@420 MHz i napięciu 2,80 V, z temperaturą obniżoną do około 53-60°C po zastosowaniu zmodyfikowanego BIOS-u i poprawionego chłodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA