logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie serwonapędy do robota przemysłowego 6-osiowego - alternatywy dla Allen-Bradley

_Tomaszz 09 Sty 2005 21:20 6240 15
  • #1 1124272
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam !

Chciałbym zrobić robota do pracy w przemyśle.
    Chodzi o ramię o sześciu osiach swobody do zadań typu spawanie, zgrzewanie, pakowanie, przenoszenie, montowanie - na razie do własnych potrzeb zakładu.

Oczywiście wielu powie: są przecież gotowe KUKA, ABB, FANUC, PANASONIC, KAWASAKI (fajna strona) itd., jednak są dość drogie, a sami wiecie jaka jest kondycja małych i średnich POLSKICH firm.

"Bawiłem" się serwami firmy Allen-Bradley (platforma Kinetx-ControlLogix) i uważam, że to super sprzęt, ale za drogi jak na polskie warunki (sterownik + dwie osie /1.5 Nm/ z komunikacją światłowodową SERCOS, to prawie 50 000 brutto !).

Napiszcie, proszę o Waszych doświadczeniach z serwonapędami innych firm, co polecacie - też dobre i w niższych cenach a także jak wygląda cały system, tzn. współpraca kilku osi z jednostką sterująco-zadającą.
  • Pomocny post
    #2 1124439
    warlocki
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam,
    Cena zależy od tego, jakiego momentu wymagasz na wale seromotoru- od tego zależy przeważnie cena zestawu. Zapytaj: biuro(_at_)agmasal.pl ,strona: www.agmasal.pl sprzedają serwonapędy i sterowniki CNC, zajmują się też oprogramowaniem tego sprzętu.
  • #3 1124473
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    warlocki napisał:
    Witam,
    Cena zależy od tego, jakiego momentu wymagasz na wale seromotoru- od tego zależy przeważnie cena zestawu.

No tak, zapomniałem dodać, że były to dość małe napędy - ok. 1,5 Nm
  • Pomocny post
    #4 1124679
    warlocki
    Poziom 15  
    No to chyba najtańsze będą silniki krokowe...Nawet ostatnio takie (2 Nm) odpalałem na posuwach.

Dodano po 5 [minuty]:

A gdybyś potrzebował nieco pomocy w oprogramowaniu kilku osi, to może uda mi się coś pomóc - robiłem robota do wtryskarki w 4-rech osiach; i nawet działa:))
  • #5 1124723
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Powyżej podałem moment na wale silnika serwonapędu Allen-Bradley, których przykładową cenę podałem w pierwszym poście dla zorientowania w cenie akurat tego typu napędów.

Silnik krokowy raczej nie wchodzi w rachubę (sprzężenie zwrotne, kontrola momentu, prędkości, dynamika, rozmiary, itd).

P.s skąd jesteś ?
  • Pomocny post
    #6 1124879
    warlocki
    Poziom 15  
    Na stałe mieszkam w Olsztynie, ale dużo jeżdżę po Polsce; rano też wyjeżdżam; będę właśnie uruchamiał serwonapęd...taka praca :)) A za tą cenę to mozna ze dwa roboty zrobić.
  • Pomocny post
    #7 1125806
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Popatrz na napędy Indramat z serii DKC.
    Tanie nie są, ale mają bardzo sensowne parametry.
    Sterowanie jakie chcesz: 0-10V, 4-20 mA, Interbus, Profibus, SERCOS...
    Możesz zadawać moment, prędkość, położenie...
    Wbudowany enkoder absolutny z przeskalowaniem odczytu w falowniku; ponieważ w silniku jest bateria, to enkoder raz wyskalowany pamięta pozycję przez kilka lat...
  • #8 1128450
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    krzychol66 napisał:
    Popatrz na napędy Indramat z serii DKC.
    Tanie nie są, ale mają bardzo sensowne parametry.
    Sterowanie jakie chcesz: 0-10V, 4-20 mA, Interbus, Profibus, SERCOS...
    Możesz zadawać moment, prędkość, położenie...
    Wbudowany enkoder absolutny z przeskalowaniem odczytu w falowniku; ponieważ w silniku jest bateria, to enkoder raz wyskalowany pamięta pozycję przez kilka lat...

INDRAMATY - to nie ten przedział cenowy. Wiem, że są dobre (choć niełatwe) ale zbyt drogie.

warlocki napisał:
    Na stałe mieszkam w Olsztynie, ale dużo jeżdżę po Polsce; rano też wyjeżdżam; będę właśnie uruchamiał serwonapęd...taka praca ) A za tą cenę to mozna ze dwa roboty zrobić.

Jakich serwonapędów używasz ? - tych z "aqmasal" ?
  • #9 1128472
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Czy któreś z tych urządzeń ma wbudowaną funkcję uczenia sie( chodzi mi o zapamietanie ruchów wprowadzonych poprzez powadzenie ramienia) ?

Pozdawiam
  • #10 1128511
    warlocki
    Poziom 15  
    Tak, z "agmasal"; umożliwiają sterowanie momentem, pozycją lub prędkością. Silnik ma fabrycznie enkoder 2500 działek/obr. (inkrementalny).
  • #11 1128735
    tarnowski
    Poziom 22  
    warlocki napisał:
    Tak, z "agmasal"; umożliwiają sterowanie momentem, pozycją lub prędkością. Silnik ma fabrycznie enkoder 2500 działek/obr. (inkrementalny).

A jak to jest relizowane? Czy napędy nie są samohamowne z uwagi na konstrukcję? Słyszałem o takich rozwiązaniach ,które podobno badzo ułatwiają pogamowanie skomplikowanych czynności ( np lakierowanie ).
    Czy jest też możliwe różnicowanie prędkości w różnych fazach ruchu?

Pozdrawiam D
  • #12 1128848
    warlocki
    Poziom 15  
    Te konkretnie silniki nie są samohamowne, aczkolwiek można sobie za dopłatą zamówić luzownik (hamulec). Do sterowania tymi napędami są dedykowane specjalne pozycjonery (sterowniki PLC); posiadają funkcje predefiniowane pod obsługę serwonapędu, dlatego sterowanie pracą napędu jest łatwe - sprowadza się do wstawienia w ladderze 2 funkcji i zdefiniowania kilku parametrów.
  • #13 1129383
    tarnowski
    Poziom 22  
    Dziekuję....

Darek
  • #14 1129401
    warlocki
    Poziom 15  
    Nie ma problemu; to co wiem, mogę podpowiedzieć:)
  • #15 1129610
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    warlocki napisał:
    Te konkretnie silniki nie są samohamowne, aczkolwiek można sobie za dopłatą zamówić luzownik (hamulec). Do sterowania tymi napędami są dedykowane specjalne pozycjonery (sterowniki PLC); posiadają funkcje predefiniowane pod obsługę serwonapędu, dlatego sterowanie pracą napędu jest łatwe - sprowadza się do wstawienia w ladderze 2 funkcji i zdefiniowania kilku parametrów.

Jak wspomniałem wcześniej mam do czynienia z serwami A-B. Tam silnik "trzyma" oś swoim znamionowym (lub mniejszym-wg ustawień) momentem - nazywa się to bodajże "damping factor" - więc jest niejako samohamowny. W napędach o których pisał warlocki prawdopodobnie też jest ta cecha.
    Allena-Bradleya też programuje się w ten sposób, że używa się jednego oprogramowania do sterownika i sterowania ruchem. Można zrobić prawie wszystko, co się zamarzy, bo jeden procesor obsługuje do 32 osi, może być kilka procesorów w sterowniku, może obsłużyć też interpolację w trzech osiach (opis matematyczny figury w przestrzeni).
    No bajka, ale te ceny...

warlocki
    Napisz co potrafią serwa, których używasz (a może sprzedajesz ?)-np jak zadać pozycję, prędkość dla kilku osi na raz
    i może podaj (jeśli możesz) przykładową cenę standardowego napędu ze sterowaniem, tzn. ile silnik np 1,5 Nm (ciągłego momentu), ile driver i ile sterownik.
    Pozdrawiam i dziękuję
    Tomasz

tarnowski napisał:

A jak to jest relizowane? Czy napędy nie są samohamowne z uwagi na konstrukcję? Słyszałem o takich rozwiązaniach ,które podobno badzo ułatwiają pogamowanie skomplikowanych czynności ( np lakierowanie ).
    Czy jest też możliwe różnicowanie prędkości w różnych fazach ruchu?

Pozdrawiam D

Wszystko o czym piszesz można zrealizować i ładnie się to programuje.
  • #16 1129902
    warlocki
    Poziom 15  
    Witam ponownie,
    jeżeli chodzi o "trzymanie" momentu dla V=0 to oczywiście standard; luzownik trzyma wał, gdy np. zabraknie prądu:). Akurat nie sprzedaję, zajmuję się modernizacjami maszyn - instalacja sprzętu, oprogramowanie, itp. - wypowiadam się, bo miałem okazję popracować i na SEW i na Lenze i na paru innych, no i owszem, są super, mają nawet "wodotryski", ale jak sam napisałeś - ta kondycja naszych firm...Odnośnie cen, to najlepiej zapytaj biuro(_at_)agmasal.pl albo zadzwoń - nie chciałbym się wypowiadać ntt. Osobiście używam zestawów do 15 Nm - to wydatek rzędu kilku tyś. zł. na jedną oś.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania tańszych serwonapędów do 6-osiowego ramienia robota przemysłowego, alternatywnych wobec drogiego sprzętu Allen-Bradley (platforma Kinetx-ControlLogix, serwonapędy 1,5 Nm z komunikacją SERCOS). Uczestnicy wskazują, że cena zależy od momentu silnika, a dla mniejszych momentów można rozważyć silniki krokowe, choć ich parametry (sprzężenie zwrotne, dynamika) są gorsze niż serw. Polecane są serwonapędy i sterowniki CNC oferowane przez firmę Agmasal, które umożliwiają sterowanie momentem, prędkością i pozycją, wyposażone w enkodery inkrementalne (2500 działek/obr.). Alternatywnie wymieniono napędy Indramat serii DKC, które oferują zaawansowane interfejsy (0-10V, 4-20mA, Interbus, Profibus, SERCOS) i enkodery absolutne z pamięcią pozycji, jednak są droższe. Omówiono kwestie samohamowności napędów – Allen-Bradley stosuje damping factor, co zapewnia trzymanie osi momentem, natomiast inne napędy mogą wymagać dodatkowego hamulca (luzownika). Sterowanie wieloosiowe realizowane jest przez dedykowane sterowniki PLC z funkcjami predefiniowanymi, umożliwiające łatwe programowanie ruchów i interpolację. Koszt serwonapędu z silnikiem do 15 Nm to kilka tysięcy złotych za oś, co jest znacznie tańsze niż rozwiązania Allen-Bradley. Wskazano również możliwość pomocy w oprogramowaniu wieloosiowym. Pojawiły się pytania o funkcje uczenia się ruchów i różnicowanie prędkości w fazach ruchu, na które odpowiedzi wskazują na możliwość realizacji takich funkcji w dedykowanych sterownikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA