logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do maszyny z silnikami i elektrozaworami 24V

premorepa 06 Lis 2011 15:07 4221 12
  • #1 10108662
    premorepa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

mam w planie zimą zbudować niedużą maszynkę,
    w projekcie znajdzie się :
    - 1 silnik krokowy ok 3-4 Nm (bipolarny 4 przew.) +sterownik M542
    - 1 silnik trójfazowy z falownikiem ( wiec sterowanie poprzez przekaźnik)
    - 6-7 elektrozaworów i siłowników pneumatycznych... najlepiej na cewkę 24V, ale to nie musowe...

całość polegać będzie na powtarzalności cykli, jeden cykl to np 25-30 sekund, kilka sekund działania powyższych elementów w określonej kolejności i prędkości...

o ile z falownikiem, podłączeniem pneumatyki i całością mechaniki sobie poradzę to w przypadku elektroniki jestem trochę zielony, poczytałem trochę na necie, ale wole zapytać zanim coś kupie i wydam kasę...

zastanawiam się nad wyborem sterownika LOGO 12 24, nie jest strasznie drogi, aplikacja ma symulator działania i nie wygląda aż tak skomplikowanie Wink
    ale czy zrobię nim wszystko co potrzebuje ??

Jeśli ktoś byłby zainteresowany aktywna pomocą (oczywiście odpłatna) w stylu podpowiadania krok po kroku co jak zrobić - nie chce gotowca, chce się czegoś nauczyć na zasadzie zrozumienia.... to zapraszam na priv...
  • #2 10108694
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Moja propozycja S7-1200 + Karty I/O. Na logo nie wiele podziałasz.
  • #3 10108846
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Dla silnika krokowego będziesz potrzebował 3 sygnały (STEP, DIR, ENABLE)?
    falownik - co najmniej 1 sygnał START?...szybkość stała czy dopasowywana np. 0-10V?
    co daje wraz z zaworami 10-11 wyjść, ...najlepiej tranzystorowe (szybkie)
  • #4 10110306
    premorepa
    Poziom 11  
    pawciowaw, co do falownika do stała prędkość, zresztą falownik i tak ma potencjometr osobno...
    Co do S7-1200 trochę drogo już wychodzi, ale znalazłem :

Sterownik SIEMENS S7-1200 CPU 1214C

z 10 wyjściami binarnymi...na upartego by starczyło...
  • #5 10110554
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Do falownika Rs485 połączysz z kartą.
  • #6 10110652
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Można użyć CROUZET Millenium 3 - sterowniczek o symbolu XD26 S 24Vdc - ma 10 wyjść binarnych (tranzystorowych) przy 16 wejściach cyfrowych koszt ok 1200 PLN...niestety.
    Darmowy soft (zanim się zdecydujesz na zakup sterownika - możesz sprawdzić (program+ symulacja) czy spełni Twoje oczekiwania. Mogę pomóc w całości zagadnienia -> PW
  • #7 10110761
    premorepa
    Poziom 11  
    Pawciowaw, tyle samo wychodzi S7-1200, to nie wiem który lepszy...
    który jest łatwiejszy do zaprogramowania??
  • #8 10110945
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Jeśli ma to mieć też "interakcję" z operatorem to może coś zintegrowanego z panelem np. coś z rodziny XLE f-my Horner lub coś z firmy M91/Vision firmy Unitronics?
  • #9 10111204
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Zestaw startowy LOGO! 12/24RC, do niego dokup moduł DM16 i masz 16 wejść (w tym 4 analogowe) i 12 wyjść. Moduł możesz zastosować z wyjściami przekaźnikowymi lub tranzystorowymi, jak wygodniej. Całość wyjdzie około 1200zł ale masz legalny program, kabel i symulację, co będzie bardzo pomocne dla początkującego.
  • #10 10111631
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    W Crouzet masz wyświetlacz "na pokładzie" - przyjdzie Ci ochota na licznik wykonanych cykli, informacja: kiedy był zerowany i z jakim stanem;
    czy np. program się zatrzymał bo...tu na wyświetlaczu masz informację (oczywiście jak wcześniej w programie określisz stan alarmowy danego zdarzenia).
    Programuje się w FBD (bloczki); dobrym rozwiązaniem (czytelny program) jest stosowanie bloczków SFC - kolejne zdarzenia w cyklu pracy zależne od pojawienia się określonego sygnału wyzwalającego. Spójrz na mój wpis z "próbką" programu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1942825.html
    Pozdrawiam
  • #11 10111926
    helper86
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sprawdź PLC Delta, mają bardzo korzystną cenę. Mogę pomóc w realizacji tego projektu, wysyłam wiadomość na PW

pozdrawiam
  • #12 10140572
    premorepa
    Poziom 11  
    Za namową pafciowaw postanowiłem pogrzebać trochę w crouzet millenium 3, czy coś takiego ma sens ?
    sterowanie 2 siłownikami w odpowiednich opóźnieniach i silnikiem 220V poprzez falownik
    całość jest w pętli z licznikiem....

ale za chiny ludowe nie wiem jak obsłużyć krokowca :(
  • #13 10143058
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Sterowanie DIR/STEP/ENABLE można zrobić tak jak na rysunku; szybkość ustawić w timerze Li (czas impulsu/czas przerwy).
    W Twoim schemacie blokowym zastosuj blok "KROK" - wtedy zliczony czas z timera AC spowoduje przejście do następnego kroku. Zastosowany przez Ciebie blok "WAIT" daje przerwanie programu na czas jednego "cyklu" (a ten jest zależny od długości programu i może być różnie długi)
    Na wejściu bloku "KROK" można dać impuls zewnętrzny np. z krańcówki siłownika (że już został wysunięty i można przejść do kolejnej operacji w programie)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór sterownika PLC do maszyny z silnikami i elektrozaworami 24V. Użytkownik planuje zbudować maszynę z silnikiem krokowym (3-4 Nm, bipolarny 4 przewody), silnikiem trójfazowym z falownikiem oraz 6-7 elektrozaworami. Zasugerowano kilka opcji sterowników, w tym Siemens S7-1200, Crouzet Millenium 3 oraz LOGO! 12/24RC. Użytkownicy zwrócili uwagę na potrzebę odpowiedniej liczby wyjść (tranzystorowych) oraz sygnałów do sterowania silnikiem krokowym i falownikiem. Podano również informacje o programowaniu i symulacjach, co może być pomocne dla początkującego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA