logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie servonapędami z CompactLogix bez użycia AB - jakie opcje?

pembuk 16 Wrz 2009 08:32 1954 6
  • #1 7023229
    pembuk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam pytanko odnośnie możliwości sterowania servonapędami z wykorzystaniem sterowników AB CompactLogix. Ze względu na koszta wolałbym pomijać servonapędy AB.

Jeśli macie jakieś doswiadczenia w takich aplikacjach bardzo prosze o poradę co byłoby najlepszym rozwiązaniem, spośród jakich dostawców wybierać i na co zwracać uwagę.

Ma to byc pierwsza moja aplikacja z modułami osi więc proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam
  • #2 7027390
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Z tego co wiem procesory CompactLogix serii L2.. w ogóle nei potrafią sterowac serwami, procesory L3.. też nie, ale posiadają możliwośc obslugi karty devicenetowej, przez co po sieci Devicenet możan podłączyc serwa np. Controltechnique, typu SP (np. SP1302 z kartą od procesora ruchu). Dopiero L43 potrafi obsługiwac przez kartę i interfejs kinetix napędy(http://www.ab.com/programmablecontrol/pac/compactlogix/). Ale serwa np. Controltechniqu też nie są tanie, sam silnik z enkoderem to chyba min, kilkastet euro. W Bradley'u jeszcze troche więcej. Dobry sprzęt kosztuje, nie wiem do czego to potrzebujesz, jak do zabawy to przesada, jak do pracy to jest sens.
  • #3 7029460
    pembuk
    Poziom 11  
    Budujemy w firmie robota (a w zasadzie manipulator) do sztaplowania produktów i przekazywania do pakowania zbiorczego. Prototyp bedzie w calosci na napedach pneumatycznych ( glownie do prob i sprawdzenia koncepcji). Docelowo zastapic je chce servami, zeby miec mozliwość wykorzystania maszyny z roznymi produktami bez konieczności zbednych "przezbrojen". Czemu CompactLogix? Bo akurat lezy na półce wraz z szeregiem modułów co prawda CPU L32E ale to nie problem wymienic na cos lepszego. Gneralnie jestem na etapie decyzji co do jednostki sterujacej. AB mi odpowiada bo ma przyjazne srodowisko. Chcialbym sie troche zorientowac w sterowaniu napedami servo, to bylaby moja pierwsza taka aplikacja. Ponadto mamy mase manipulatorow zbudowanych na servach AB wiec nie byloby problemu w przypadku awarii. Co do kosztów to oczywiscie najlepiej jakby byly jak najnizsze ;), ale tym bym sie specjalnie nie przejmowal. Jesli posiadacie jakies materialy na temat ogolnych zasad sterowania napedami servo to bylbym bardzo wdzieczny za udostepnienie lub wskazanie gdzie mogłbym cos znaleźć.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 7030432
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    L32E nie potrafi bezpośrednio sterowac serwami. Myślę, że do manipulatora, aby był swobodnie sterowalny powinien byc sterownik sterujący bezpośrednio serwami, w celu większej elastyczności aplikacji.
    Czyli np. L43, lub nawet wyżej, czyli L5.., a to po to, aby osie logicznie pracowały jako "coordinating system", dzięki temu można zadawac początkową pozycję maniupulatora, końcową, obwiednię po której ma się poruszac ramię, a plc zrobi całą resztę - przeliczy to na ruch. Jest to bardzo wygodne, poniewaz dla różnych rozmiarów zmieniamy punkt początkowy, końcowy jest stały (odkładaj w to samo miejsce), resze oblicza sobie procek. Proszę popatrzec na instrukcje Motion Coordinated Linear Move (MCLM), Motion Coordinated Circular Move (MCCM) - mogą byc bardzo przydatne.
  • #5 7602900
    pembuk
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Troszkę odgrzeje kotleta.

Sprawa ma się tak, że protoryp powstał przeszedł pomyślnie testy z napędami pneumatycznymi. Generalnie został przyjęty i pracuje już non stop na produkcji :D (cudowne uczucie :D ). Nadeszla pora na servo napędy. Wszystykie klocki mam już u siebie. Dokładnie L43, sercos, silniki, moduły osi itd. hardware już jest. Prosiłbym teraz tylko o kilka wskazówek odnośnie programowania servo napędów z użyciem RsLogixa. Od czego muszę zacząć program itp. (z konfiguracją sobie poradze), czy trzeba jakoś inicjować oś, wszelkie podpowiedzi będą napewno bardzo pomocne. Oczywiście z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • #6 7715886
    Smashing
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    W pracy mam pracującego Kinetixa 6000, 2094-BC07-M05 45 KW 49A, sterownik ContolLogix,5560. Plc ma kartę 1756-L60M03Se SERCOS 3 Axis. Programowanie jak zwykle a AB jest proste, swoje trzeba "wylikać" masz strukturę w która czytasz lub wpisujesz skok,itp... Dodatkowo masz kilkanaście bloczków ( takich jak np Add ) do konfiguracji.

• #7 10801139
    plccontrols_pl
    Poziom 10  
    Allen Bradley jest dobry ale obecnie coraz lepsze jest Mitsubishi - oraz omron który ma dobre serwa a nowe PLC jak bułka z masłem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sterowanie servonapędami za pomocą sterowników Allen-Bradley CompactLogix wymaga odpowiedniego doboru procesora i interfejsów. Procesory serii L2 i L3 nie obsługują bezpośrednio serw, jednak można wykorzystać karty DeviceNet do podłączenia serw innych producentów, np. Control Techniques. Sterownik L43 oraz wyższe modele (np. L5) umożliwiają bezpośrednie sterowanie napędami poprzez interfejs Kinetix i SERCOS, co pozwala na realizację zaawansowanych funkcji koordynacji ruchu (Motion Coordinated Linear Move, Motion Coordinated Circular Move). W praktyce, do aplikacji takich jak manipulator do sztaplowania, zaleca się stosowanie sterowników z funkcjami koordynacji osi, co ułatwia programowanie i zwiększa elastyczność. Programowanie w środowisku RSLogix jest stosunkowo proste, wymaga jednak inicjalizacji osi i konfiguracji parametrów ruchu. Alternatywnie, na rynku pojawiają się konkurencyjne rozwiązania, np. Mitsubishi i Omron, oferujące dobre serwonapędy i łatwe w programowaniu sterowniki PLC. Wskazane jest zwrócenie uwagi na kompatybilność sprzętu, koszty oraz dostępność wsparcia technicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA