logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić spawarkę Telwin LIFT TIG na bezstykowe zajarzenie łuku?

semmac 10 Maj 2012 09:44 13154 5
REKLAMA
  • #1 10880495
    semmac
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Nie wiem czy dobry dział ale warto szukać

Witam, mam następujące pytanie:

Mam spawarkę inwertorową model: Telwin http://www.telwin.com/webtelwin%5Csite.nsf/webframesetve?openform&E|3|1|1|815037|81|
    z możliwością spawania metodą TIG a dokładniej LIFT TIG (zajarzenie następuje przez zetknięcie elektrody z materiałem). Chciałbym ją troszkę przerobić. Nie ma problemu żeby dodać elektrozawór – wygodniej jak gaz płynie sam, niż co chwila pamiętać o zakręcaniu i odkręcaniu.
    Możecie polecić jakiś konkretny model elekt? Czy do tego jest potrzebne jeszcze jakieś sterowanie?
    Chciałbym również by zajarzenie łuku nie odbywał się przez styk z materiałem tylko standardowo po zbliżeniu. Czy taka przeróbka jest możliwa i opłacalna i jakie materiały trzeba by zastosować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 10889118
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Witam.
    Cytat:
    Czy do tego jest potrzebne jeszcze jakieś sterowanie?

Tak. w W przybliżeniu powinno to w trybie "TIG" działać następująco; przyciskasz przycisk sterujący na uchwycie. Wtedy jest załączany elektrozawór i jest załączane napięcie na elektrodę. Po zwolnieniu przycisku następuje zanik łuku, ale elektrozawór jeszcze przez parę sekund działa. W Twoim przypadku nie widzę przełącznika MMA/TIG, więc jedynie uchwyt z wewnętrznym zaworem do gazu. Przed ewentualnym kupnem upewnij się, że będzie pasował do Twego sprzętu.
    Cytat:
    Chciałbym również by zajarzenie łuku nie odbywał się przez styk z materiałem tylko standardowo po zbliżeniu.

Do tego potrzebny jest HF. Osobiście odradzam Ci ingerowanie w inwerter.
  • REKLAMA
  • #3 15109522
    indiman
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Chciałbym odświeżyć temat.
    Mam spawarkę inwertorową z tig lift. Z tego co wyczytałem do spawanie metodą tig potrzebny jest mi uchwyt tig z zaworkiem. Wydaje mi się jednak ,że uchwyt taki jest mało poręczny(duże straty gazu zanim zacznę spawać).
    Planuję kupić uchwyt tig z przyciskiem .Przycisk ten będzie sterował elektrozaworem.
    Generalnie wyobrażam sobie to tak.
    -ustawiam odpowiedni przepływ gazu na reduktorze
    -przymierzam się do spawania
    -naciskam przycisk (gaz leci)
    -zajarzam łuk zgodnie z zasadami metody tig lift
    -spawam
    -koniec spawania oddalam elektrodę trzymam jeszcze przez chwile przycisk sterujący elektrozawór

Wydaje mi się ,że jest to lepsza opcja niż odkręcać zaworek (większe straty gazu)
    Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii i podzieli się ze mną uwagami.
    Tiga zamierzam używać bardzo rzadko ,ale wydaje mi się ,że taka przeróbka była by korzystna.
  • REKLAMA
  • #4 15109707
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Gaz powinien załączyć się 1-3 sek wcześniej niż zajarzenie łuku i wyłączyć 2-10 sek później niż zakończenie spawania.
  • REKLAMA
  • #5 15109789
    indiman
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    bestler napisał:
    załączyć się 1-3 sek

Myślę ,że odkręcenie zaworka i rozpoczęcie spawania w przypadku uchwytu tig z zaworkiem to jakieś 8-10 sek. Z moją modyfikacją zmieścił bym się w 3 sek pod warunkiem ,że szybko zajarzę łuk. Czyli już oszczędzam gaz.
    Zakręcenie zaworka nad spawem raczej sprawiało by trudności . Dlatego liczę 2-10 sek ,żeby gaz ochronił krzepnące jeziorko i potem jeszcze parę sek na zakręcenie zaworka. Modyfikacja przynosi kolejne oszczędności.
  • #6 15115079
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Butla mała ma 1m3 gazu, około 45zł wymiana. Powinna starczyć na około 1,5h spawania, jak ktoś mało spawa, to starczy na kilka miesięcy...A jak się dużo spawa, to lepiej kupić normalnego tiga, z HF, za w miarę dobrego chińczyka około 1500zł.
REKLAMA