logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RICOH FT4015 - zatrzymuje papier w połowie, jak zdiagnozować usterkę?

czupacz 10 Sty 2005 00:01 1326 10
REKLAMA
  • #1 1124880
    czupacz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pytanie związane z tym modelem. Może zaczne od tego, że z zawodu jestem elektronikiem (serwis RTV) a nie kserokopiarek. Mogę kupić RICOH FT4015 ale ma dziwną wadę. Po wykonaniu kopii papier wychodzi z kopiarki (gżałki) i część wystaje na zewnątrz a część jest w kopiarce. Zapala się błąd i muszę ręcznie papier wyciągnąć. Dzieje się tak za każdym razem, papier staje w tym samym miejscu - pół na zewnątrz i w środku. Nie wiem jak sprawdzić dlaczego tak się dzieje. Czytałem na forum trochę innych usterek związanych z ricoh-em i nie bardzo rozumiem jak się sprawdza błędy lub ustawia za pomocą kodów. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1125241
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    kiedyś miałem taki sam problem . dopóki maszyna była zimna działał, po 10-15 kopiach zacięcie,ostygła znowu 10-15 kopii
    uszkodzona była bramka optyczna czujnika wyjścia papieru, po otwarciu dzwiczek gdzie wychodzi papier jest w lewym górnym rogu
  • REKLAMA
  • #3 1125253
    pdw
    Ocena: 30
    a moze problem tkwi w niewłasciwym ustawieniu wielkosci papieru?

Dodano po 16 [sekundy]:

a moze problem tkwi w niewłasciwym ustawieniu wielkosci papieru?
  • #4 1125255
    gregg
    Poziom 13  
    Witam . Usterka typowa w tych kopiarkach - uwalony czujnik wyjściowy, dzieje się tak bo pracuje w bardzo krytycznych warunkach - przegrzewa się .Proponyje go wymienić na nowy, koszt nie jest duży.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1126089
    Marcin_4321
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jest uszkodzony czujnik wyjscia (photointerruptor).Po wymianie wszystko działa .Typowe w 15-tkach
  • #6 1126193
    krystian k
    Ocena: 83
    zgadzam sie z tym , za każdym razem wymieniałem czujniki i ok
  • REKLAMA
  • #7 1126380
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Są 2 możliwości:
    1. Albo źle ustawiłeś format papieru w tacy dolnej. np A4 po długości- a włożyłeś po szerokości/
    2. Uszkodzony jest czujnik wyjścia.(ten sam o którym piszą koledzy- różnie go nazywając)
  • #8 1126492
    e-than
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    istnieje jeszcze 3 mozliwość to walniete sprzęgło rejestracji, no ale wtedy to obraz w kartkę nie trafia, ale objawy mogą być podobne zacięcie w "C"
    Pozdrawiam
  • #9 1127738
    czupacz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie uszkodzony jest czujnik na wyjściu. Pytanko gdzie można go kupić i ile kosztuje. Może jest jakaś stronka w necie z takimi podzespołami.
  • #10 1128105
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.
    Czujnik jest standardowy do Ricoh'a , pasuja od starszych faksów Ricoh.
    Pozdrawiam
    Woter,
  • Pomocny post
    #11 1128141
    ABLublin
    Ocena: 447
    mam takie czujniki , cena to 20zł

Podsumowanie tematu

✨ W modelu RICOH FT4015 występuje problem z zatrzymywaniem papieru w połowie drogi na wyjściu, co powoduje błąd i konieczność ręcznego usuwania zacięcia. Przyczyną usterki jest najczęściej uszkodzony czujnik wyjścia papieru (photointerruptor), który pracuje w trudnych warunkach i może się przegrzewać. Czujnik ten znajduje się w lewym górnym rogu przy drzwiczkach wyjścia papieru. Wymiana czujnika rozwiązuje problem, a koszt części to około 20 zł. Czujniki te są standardowe i pasują również do starszych urządzeń Ricoh, np. faksów. Dodatkowo warto sprawdzić prawidłowe ustawienie formatu papieru w tacy, gdyż niewłaściwe ustawienie może powodować podobne objawy. Rzadziej przyczyną może być uszkodzone sprzęgło rejestracji, które wpływa na poprawne podawanie papieru i obraz na kopii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA