logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po spięciu przy montażu GeForce 9600GT, GA-X58-USB3, i7-920

xxxsko 13 Maj 2012 11:38 2104 9
REKLAMA
  • #1 10891000
    xxxsko
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, wiem ze tematow tego typu bylo sporo. Ale moj problem wydaje mi sie dosc wyjatkowy. Otoz, przy wpinaniu karty graficznej do slotu pcie-x16 (geforce 9600gt), przy wylaczonym zasilaniu, w momencie wpiecia karty do slotu, metalowa zaslepka trzymana przeze mnie lewa reka dotknela obudowy komputera, w tym momencie poczulem maly wstrzas elektryczny, a po obudowie przeszla iskra. Komputer przestal dzialac, karta graficzna sprawna, plyta odpala (swieca sie diody - 2x red 2x yellow 2x green), hdd odpala, naped dvd rowniez, wlaczaja sie wentylatory, ale nie ma zadnych sygnalow dzwiekowych i na ekranie nic sie nie wyswietla. Plyta to ga-x58-usb3, procek - intel core i7-920

Licze na wasza pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10891028
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 138
    CZy kabel od zasilacza był odłączony? Rozładowałeś napięcie elektrostatyczne z rąk dotykając metalowego przedmiotu?
  • #3 10891059
    xxxsko
    Poziom 10  
    Kabel byl podpiety. Zasilanie odlaczone.
    Prawdopodobnie tak, od zawsze mialem problem z rozladowywaniem napiecia. ^

Btw- zasilacz na smietnik.
  • REKLAMA
  • #4 10891101
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    xxxsko napisał:
    Prawdopodobnie tak, od zawsze mialem problem z rozladowywaniem napiecia. ^
    Miałeś naelektryzowane ręce. Teraz tylko metodą podstawiania i krótkich testów dojdziesz do tego co jeszcze "zabiłeś". Nie podałeś żadnych informacji na temat sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 10891229
    xxxsko
    Poziom 10  
    xxxsko napisał:
    geforce 9600gt; Plyta to ga-x58-usb3, procek - intel core i7-920
    Licze na wasza pomoc

Dodac moge jeszcze tylko zasilacz - atx modecom feel II 450W
    Ram - ocz platinum 3x2gb cl7
    + dysk wd 500gb

Nie mam mozliwosci sprawdzenia czy procesor jest sprawny, ciezko znalezc kogos kto uzyczy mi plyty z podstawka 1366 ;)
  • REKLAMA
  • #6 10891325
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Człowieku !

Czym Ty się kierowałeś, kupując taki zasilacz do TAKIEGO sprzętu !?

Toż to zwykły śmieć ! Podmień go na jakiś markowy, może coś jeszcze z tego będzie, choć szczerze to wątpię :(
  • #7 10891375
    xxxsko
    Poziom 10  
    To mialo byc tymczasowe rozwiazanie. Nie spodziewalem sie ze az tak bardzo tymczasowe. Myslicie ze mogl pasc od tego procesor? Ja osobiscie stawiam na mostek polnocny, plyta ma na laminacie certyfikat xpb.

A zasilacz zmienilem, rowniez tymczasowo, na modecom fell II 350w, bez zmian.
  • #8 10891614
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    xxxsko napisał:
    Ja osobiscie stawiam na mostek polnocny, plyta ma na laminacie certyfikat xpb.
    Dlaczego akurat mostek? To może być wręcz wszystko na płycie głównej. Procesor też mógł ulec uszkodzeniu. Tak jak mówię - pozostaje podstawiać. Zakup normalny zasilacz, podstaw inną kartę graficzną i będziesz wiedział czy płyta "żyje". Potem wymienisz płytę i jeśli nadal nie da znaku "życia" to pozostanie procesor. Tylko tak to w domowych warunkach zdiagnozujesz.
  • #9 10891705
    stokfisz1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jeśli masz wszystko wypięte z płyty (ramy, kartę graficzną, HDD i wszystko co tam masz oprócz procesora) to komputer po włączeniu powinien dawać sygnały dźwiękowe, jeśli tak nie jest to płyta padło, a co jeszcze do tego dojdzie to się okażę jak płytę podstawisz.
  • #10 10891720
    xxxsko
    Poziom 10  
    W takim razie wysylam na gwarancje. Dzieki wielkie, temat do zamkniecia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu po podłączeniu karty graficznej GeForce 9600GT do płyty głównej GA-X58-USB3. Podczas instalacji doszło do zwarcia, co spowodowało iskry i wstrząs elektryczny. Po tym incydencie komputer uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu ani nie wydaje sygnałów dźwiękowych. Użytkownik wymienił zasilacz na Modecom Feel II 350W, ale problem pozostał. Użytkownicy forum sugerują, że mogło dojść do uszkodzenia płyty głównej lub procesora, a jedynym sposobem na diagnozę jest podstawienie innych komponentów. Użytkownik zdecydował się na wysłanie płyty głównej na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA