logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 1.9 TDI AFN 1997 r. łapie błąd i brak mocy. Prośba o odczyt logów.

guru-muson 13 Maj 2012 20:50 1164 1
REKLAMA
  • #1 10893148
    guru-muson
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu VW Sharana 1.9 TDI AFN 1997r. Auto jest u mojego brata od 3 lat i od początku są problemy z utratą mocy. Raz jest lepiej raz gorzej ale przeważnie nie można sobie pohulać bo wywala błędy i po przekroczeniu około 2200obr/min wpada w tryb awaryjny szczególnie jak gorący. Przebieg auta 260 tyś. km. W przeciągu tych 3 lat próbowane już było chyba wszystko. Znaleziono kilka usterek ale ich usunięcie nic nie dało lub efekt był ale znikomy. Po kolei wyglądało to tak:
    1. Wymiana wszystkich przewodów od sterowania EGR i Turbiną. Efekt żaden.
    2. Wymiana N18 i N 75. Efekt żaden.
    3. Czyszczenie turbiny. Efekt żaden.
    4. Wymiana rurki w ECU (była dziurawa). Efekt żaden.
    5. Frezowanie czoła wału i założenie nowego koła zębatego (kąt wtrysku falował). Efektem było kilkanaście dni bez błędów. Potem znowu się zaczęło.
    Od niedawna wpadanie w tryb awaryjny pojawia się już za każdym razem gdy na 3 biegu dociągnie się do około 120 km/h. Więc znowu zaczęliśmy szukać założyliśmy nowy N75 i zaślepiliśmy EGR ale nic to nie dało. Zastanawia mnie znowu kąt wtrysku który dosyć mocno faluje i mamy zamiar znowu frezować wał a poza tym zauważyłem że sztanga od VNT po odpaleniu auta idzie do góry a po prze gazowaniu jak już ostro tłoczy tylko trochę drgnie i nie idzie do dołu. Na wolnych obrotach jak odłączam przewód od N75 to sztanga VNT ładnie pracuje do góry i na dół. Zrobiłem logi ale robię je pierwszy raz i nie wiem czy będą OK. Czy ktoś ma pomysły co można jeszcze sprawdzić żeby dojść prawdy? Czy dobrze interpretuję w moich logach że ECU steruje N75 a na turbinie nie widać reakcji i dalej przeładowuje ciśnienie?
    Błędy pojawiają się różne:
    Ciśnienie w kolektorze ssąsym różnica doregulowania
    błąd pamięci ECU
    zwarcie lub rozwarcie Manifold Pressure Sensor
    ostatnio pojawiły się:
    00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)
    28-10 - Short to B+ - Intermittent
    00575 - Intake Manifold Pressure
    17-10 - Control Difference - Intermittent
    po skasowaniu i jeździe próbnej wyskoczył:
    00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)
    28-10 - Short to B+ - Intermittent
    Logi statyczne:
    Grupy: 000,001,003 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 004,007,010 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 003 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 011,013,015 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 004 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 000 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Logi dynamiczne:
    Grupy: 000,003,004 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 000,003,011 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 000,010,011 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 003,008,011 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 008,010,011 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Grupy: 000,004,008 -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10893491
    knachu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja psze jak naprawialem usterki braku mocy.
    1. To całkowity brak mocy maź na 5 biegu 110 po długim rozpedzaniu a akurat byłem Beligi i tam kolega zanł jednego magika. Ten po podłaczeniu do kompa stwierdził CZUJNIK DOŁADOWANIA ale nie ten co jest miedzy filtrem powierza a silnikiem tylko jakis drugi ulokowany rurze przy podszybiu. Po wymianie wróciło życie.

2. To miałem tak słaby motor, że jak żle puściułem sprzęgło a raczej musiałem na pół gazu ruszqć żeby nie zgasł, a do tego musiała być wyłączona klimatyzacja bo wtedy sam gasł to był walnięty EGR. Po zaślepieniu a początkowo tylko po odłączeniu węzyka od podciśnienie rwał koła że byłem w szoku. A byli tacy mądrzy mechanicy że chcieli mi silnik rozbierać bo niby złom skoro tak ma mało mocy. alle to u ciebie raczej wykluczone.
REKLAMA