logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 Ultimate - Błąd uprawnień w katalogach WindowsSearch

agii 14 Maj 2012 16:12 12068 10
REKLAMA
  • #1 10895469
    agii
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,

chciałam prosić o pomoc, mianowicie- od jakiegoś czasu nie działa mi wyszukiwanie plików (system: windows 7 ultimate).
    Rozwiązania szukałam już na różnych forach; wypróbowałam ponowną instalację WindowsSearch, także odbudowanie indeksowania, niestety nie dało to nic.
    Po uruchomieniu wyszukiwania problemów wyskoczył mi błąd "nieprawidłowe uprawnienia w katalogach WindowsSearch", niestety z dopiskiem "nierozwiązany" (pozostało tak także po podjęciu próby naprawy z poziomu administratora).
    Po wgłębieniu sie w zakładki typu "zaawansowane","dalej"itd itp, dotarłam do informacji, że chodzi o jakieś uprawnienia w katalogu z danymi ZARZADZANIE NT/SYSTEM. Tyle tylko, że obok widnieje śliczny komunikat, ze naprawę i przywracanie ustawień i uprawnień katalogu WindowsSearch zakończono.
    A wyszukiwanie jak nie działało, tak nie działa... ;|

Czy spotkał się ktoś może z podobnym przypadkiem?
    Przyznam, że jest to dla mnie duży problem, aktualnie piszę prace magisterską i przekopywanie się przez kilkadziesiąt artykułów w celu znalezienia jednej informacji jest dość pracochłonne i dobijające :cry:
    Gdyby ktoś mógł pomóc, będę naprawdę bardzo wdzięczna, bo dziadostwo przekroczyło poziom moich możliwości w kwestii komputerowej :)
  • REKLAMA
  • #2 10895766
    mandrake13
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Wiem że to może oklepany sposób, ale najprostszym rozwiązaniem będzie format. Jeśli opisany problem jest to dla Ciebie dużą przeszkodą w pracy, to najlepiej skopiuj wszystkie potrzebne materiały na inny dysk i zainstaluj system ponownie.

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #3 10898731
    agii
    Poziom 15  
    Ech, właśnie formatu chciałabym uniknąć jak najdłużej, jak tylko można i zastosować jakieś mniej brutalne rozwiązanie, zwłaszcza, ze stosunkowo niedawno reinstalowalam system ;/

Szukam jakiegoś sposobu na naprawienie tych uprawnień, a póki co ściągnełam sobie program, tyle, ze jednak szukanie w konkretnym folderze jest znacznie wygodniejsze ;)
  • REKLAMA
  • #4 10898810
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Uruchom regedit i pokaż screen/klucz:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderTypes\{ef87b4cb-f2ce-4785-8658-4ca6c63e38c6}

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-files/windows-7-search-doesnt-work/c5e258e4-323a-40f2-b893-5c25b8dace0c
  • #5 10901248
    agii
    Poziom 15  
    Uruchomiłam, pootwierałam, co trzeba, ale na końcu mam inne podfoldery :

(pootwierałam po kolei wszystkie i wrzuciłam w programie na jeden screen od razu,coby było latwiej).

Skoro pytales o jego wartość (?), to może powinnam utworzyc dodatkowy klucz? Tylko, ze nie wiem, co powinnam tam wpisac.. ? (znaczy to taka hipoteza :) )

Czy tez chodzilo,żebym weszła we właściwościach w uprawnienia? Tylko, skoro nie mam klucza, o którym pisałeś, który z widocznych na screenie sprawdzić? :>
  • #6 10902197
    DriverMSG
    Stwórz nowe konto użytkownika w systemie i na nowym koncie sprawdź, czy dany klucz jest i czy działa wyszukiwanie plików.

Dodatkowo w narzędziach administracyjnych sprawdź usługę Windows Search - Jeśli nie jest uruchomiona, to ją uruchom, jeśli działa, to zatrzymaj i uruchom ją ponownie.
  • REKLAMA
  • #7 10903148
    agii
    Poziom 15  
    Klucza tego nie ma, ale wyszukiwanie smiga, az milo...
    Na nowym uzytkowniku wyglada to tak :

Wartosci dla klucza pojawiajacego sie dla obu uzytkownikow wygladaja tak samo ;/
    Co do WindowsSearch - w pierwszym poscie juz pisalam, ze resetowalam te usluge (odznaczylam w narzedziach => restart komputera => zaznaczylam=>restart => jak nie dzialalo,tak nie dzialadalej) wiec niestety nadal to chyba nie to :(
  • #9 10903776
    agii
    Poziom 15  
    32bitowy i jak wspominałam, windows 7 ultimate, od razu napisze :) :)
  • REKLAMA
  • #10 10909005
    DriverMSG
    Wcześniej pomyliłem ścieżkę - przepraszam.
    Miało być:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderTypes\{ef87b4cb-f2ce-4785-8658-4ca6c63e38c6}

Jeśli nie masz tej lokalizacji, to wgraj FIX z załącznika.

Odnajdujesz to w rejestrze, następnie klikasz PPM w lewym oknie jak na screenie:

Wybierasz [Uprawnienia] i sprawdzasz lub (jeśli inaczej) ustawiasz je dla tych trzech jednakowo:

To sprawdzałaś?
    http://support.microsoft.com/mats/windows_search
    http://support.microsoft.com/kb/309173

Czy w komputerze nie masz programu McAfee?

Jeśli powyższe sprawdzone i nadal bez zmian, to może wystarczy sprubować naprawić system z płyty instalacyjnej...
    Załączniki:
    • fix.zip (613 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10911013
    agii
    Poziom 15  
    Hm, przyznam, ze napotykam na problem w postaci braku "folder types" na samym końcu - zamiast tego, w "explorer" mam jedynie "browser helper objects", ktore nie jest juz rozwijane, natomiast po kliknieciu na tenze właśnie folder nic w tym okienku obok sie nie pojawia;/
    wgralam plik z załącznika, jednakże nic sie nie zmienilo.

jeszcze sprawdzę zaproponowane przez Ciebie linki, a jeslic nc to nie da, to chyba fatycznie plyta albo reinstall systemu ;/
    (tak w ogole to wielkie dzieki za juz zaproponowane rozwiązania i pomoc :) )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyszukiwaniem plików w systemie Windows 7 Ultimate, który wyświetla błąd "nieprawidłowe uprawnienia w katalogach WindowsSearch". Próbował różnych rozwiązań, w tym reinstalacji Windows Search i odbudowy indeksowania, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa utworzenie nowego konta użytkownika, co przynosi poprawę, ponieważ wyszukiwanie działa na nowym koncie. Wskazówki dotyczące edycji rejestru oraz sprawdzenia usług administracyjnych również zostały podane, ale nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Użytkownik rozważa ostatecznie reinstalację systemu jako ostatnią opcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA