logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interkom na LM386L - problem z kondensatorami i trzaskami w słuchawkach

p4rtyz4nt 17 Maj 2012 19:43 2070 9
REKLAMA
  • #1 10907694
    p4rtyz4nt
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Jestem początkującym elektronikiem był mi potrzebny interkom do samochodu/motoru zbudowałem układ z liku:
    http://www.krzysztofg.elb.vectranet.pl/projekty/interkom.htm
    ale nie działa. problem polega na tym że w opisie jest podane ze potrzebuję kondensatorów 2.2mF a na schemacie 2.2uF(zastosowałem 2.2uF) idąc dalej zamiat kondensatorów C5 i C9 100mF użyłem 100nF. Problem polega na tym że jak podłączam łuchawki do mikrofonu to przy wtykaniu słyszę trzask. Natomiast jak podłączam słuchawki do słuchawek to nic nie słyszę układy lm3866l działają bo kupiłem 6szt i jest niemożliwe żeby były wszystkie popsute. Płytkę wykonałem termotransferem z pliku.

Interkom na LM386L - problem z kondensatorami i trzaskami w słuchawkach Interkom na LM386L - problem z kondensatorami i trzaskami w słuchawkach

jakby ktoś mógłby zaznaczyć mi na płytce co mam zmienić byłbym bardzo wdzięczny. Bo jest to też zaliczenie do szkoły.
  • REKLAMA
  • #2 10908000
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    p4rtyz4nt napisał:
    C5 i C9 100mF użyłem 100nF.

Spróbuj dać 100µF.
  • #3 10908135
    p4rtyz4nt
    Poziom 10  
    to coś może zmienić?
  • REKLAMA
  • #4 10908195
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    Wiele osób pisze, że 100µF to 100mF. Wymień i się przekonaj.
  • REKLAMA
  • #5 10908290
    p4rtyz4nt
    Poziom 10  
    Wymieniłem i nadal układ milczy. Gdy wkładam wtyk od słuchawek sprawnych w 100% do gniazda na mikrofon słyszę przy wkładaniu trzask. Natomiast jak podłączam wszystko ok, to układ w ogóle nie daje znaku życia, a miał być on na zaliczenie i do rajdówki. Brakuje mi już cierpliwości, żebym się znał troszkę bardziej...
  • #6 10909301
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    p4rtyz4nt napisał:

Brak kondensatora separującego słuchawki - zobacz do datasheetu.
    Brak trzasku przy ich włączaniu do gniazda spowodowany może być niewłaściwym uzyciem pinów w gniazdach.
  • #7 10909427
    p4rtyz4nt
    Poziom 10  
    jdubowski mógłbyś dokładniej opisać. Co masz na myśli bo mało na elektryce się znam umiem tylko żlożyć układ z el. itp. Za wszelkie informacje dziękuję.
  • REKLAMA
  • #8 10909786
    jdubowski
    p4rtyz4nt napisał:
    jdubowski mógłbyś dokładniej opisać.

Miedzy pinem 5 a słuchawkami brak kondensatora - jest ciągły przewód.
    W drugiej kwestii - mogłeś użyć nie tych co trzeba styków w gnieździe, szczególnie łatwo o to w gniazdach które mają 5 styków.

Dodano po 6 [minuty]:

Nawiasem mówiac owych kondensatorów brakuje na schemacie ideowym, ale są na rysunku płytki.

Co do prawidłowości połączeń - bez zasilania układu sprawdź rezystancję między minusem C5 i C9 a masą w dwu przypadkach - bez słuchawek i ze słuchawkami podłaczonymi do gniazda - w pierwszym powinieneś mieć około nieskończoności, w drugim rezystancję odpowiadającą rezystancji słuchawek (kilkadziesiąt omów).
  • #9 10910311
    p4rtyz4nt
    Poziom 10  
    Mam identyczne takie gniazda
    mam podłączone to w ten sposób że 1 jest podłączona do masy a 2 do płytki do którj jest doprowadzona ścieżka.
    A 5 w ogóle nie mam podłączonej.
    Zmierzyłem rezystancję i tak jak pisałeś jest ok nieskonczonności bez słuchawek i 33.7 ze słuchawkami,
  • #10 10912739
    jdubowski
    p4rtyz4nt napisał:
    Zmierzyłem rezystancję i tak jak pisałeś jest ok nieskonczonności bez słuchawek i 33.7 ze słuchawkami,

No to od strony słuchawek zapewne jest wszystko OK (poza tym ze pewnie działa tylko jedna ze słuchawek).

Teraz sprawdź co w kwestii wzmacniacza - po pierwsze pomierz napięcie między końcówką 5 (wyjście) a masą - powinno tam byc około połowy napięcia zasilającego.
    Dalej - podaj sygnał z jakiegoś źródła zewnetrznego ( MP3 player...) na końcówki ściezki potencjometru - w słuchawkach powinieneś usłyszeć dźwięk...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, początkujący elektronik, zbudował interkom na bazie układu LM386L, jednak napotkał problemy z działaniem. W opisie projektu podano kondensatory 2.2mF, podczas gdy na schemacie 2.2uF; zastosował 2.2uF oraz 100nF zamiast 100mF. Po podłączeniu słuchawek do mikrofonu słychać trzask, a przy podłączeniu słuchawek do słuchawek nie ma dźwięku. Użytkownik wymienił kondensatory, ale problem pozostał. Odpowiedzi sugerują dodanie kondensatora separującego oraz sprawdzenie poprawności połączeń w gniazdach. Użytkownik potwierdził, że rezystancja jest odpowiednia, ale nadal nie ma dźwięku. Sugerowane jest również pomiar napięcia na końcówkach wzmacniacza oraz podanie sygnału z zewnętrznego źródła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA