logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa

leymann 17 Maj 2012 19:48 5726 15
REKLAMA
  • #1 10907722
    leymann
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przymierzam sie do wymiany centralnego ogrzewania i zrobienia nowego.

Krótki opis sytuacyjny
    Do ogrzania dwa mieszkania jedno na parterze drugie na piętrze, pod którymi nie ma piwnicy, kotłownia ma być na 1 piętrze ( wiem, nietypowo, ale musi tam być ). Poniżej podaję schemat instalacji na parterze i na 1 piętrze. Proszę o opinie, czy taki układ instalacji ma szanse działać?

Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa
  • REKLAMA
  • #2 10907896
    tomekiewa
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    To co na rysunku to niestety ale nie ma szans na poprawne działanie.Nie podłącza się grzejników szeregowo.W specyficznych warunkach jest możliwe wykonanie kotłowni powyżej pomieszczeń ogrzewanych.Proponuję Ci poszukaj w swojej okolicy dobrego fachowca który doradzi Ci na miejscu i wyliczy dokładnie co potrzebne. Nanieś na ten schemat gdzie ma być kocioł C.O. i gdzie jest komin.
  • REKLAMA
  • #3 10907924
    leymann
    Poziom 10  
    A jeszcze jedno pytanie, jakbym rozłączył parter z pierwszym piętrem, wtedy działałoby poprawnie?
  • REKLAMA
  • #4 10907946
    tomekiewa
    Poziom 14  
    Możesz odłączać parter od piętra bez problemu. ale i tak w/g tego co narysowałeś to tylko pierwszy i ewentualnie część 2 grzejnika będzie ciepłe a reszta nie!!!!!!!!!!! Postaram się poprawić Ci ten schemat,mam nadzieję że mi się uda bo w paintcie się nie bawiłem ale coś mi się nawet rysuje więc czekaj jak zrobię to spróbuję wstawić na forum
    :D
  • #5 10907976
    leymann
    Poziom 10  
    A jeśli rozłączyłbym parter z piętrzem i instalacje poprowadził w ten sposób?

Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa
  • #7 10908676
    leymann
    Poziom 10  
    Dzięki Panu bardzo, a gdybym tak poprowadził instalacje jak Pan namalował złączoną, działaloby?, czy niestety trzebaby rozdzielic to na dwa kotły parter osobno i piętro osobno, żeby działało

Pozdrawiam
  • #8 10908775
    tomekiewa
    Poziom 14  
    w/g tego co mniej więcej narysowałem będzie działać, gdyż jest to układ otwarty(i tylko taki można zastosować przy kotle na paliwo stałe) z wymuszonym obiegiem czynnika grzewczego.oczywiście to co narysowałem jest tylko ogólnikowym schematem bez szczegółów(nie uwzględnia przekrojów i elementów instalacji takich jak zawory,pompa itp.
    postaraj się zrobić nowy rzut piętra i parteru z uwzględnieniem przewodu kominowego i umiejscowieniem pieca, oraz wszystkich okien i drzwi ( żeby uniknąć kolizji)oraz dokładnym miejscem przejścia pionu z parteru na piętro (ważne),a postaram się rozrysować Ci co i gdzie umieścić mniej więcej.
  • #9 10911657
    leymann
    Poziom 10  
    Witam, Dzisiaj zabrałem za ołówek i wszystko rozrysowałem, okna, drzwi są zaznaczone, grzejniki umieszczone dokładnie tam gdzie mają być, miejsca przejścia z parteru na piętro zaznaczone. Komin to ten kwadrat na zielono, kocioł będzie tam stać dlatego też od tego miejsca zaczyna się instalacja. Pomarańczowe to ściany, a przerywana linia w obrębie kotła i zasobnika, to ściana która będzie postawiona w celu zrobienia kotłowni, do tego też pomieszczenia będzie doprowadzona rura wentylacyjna fi 110 ( nie malowałem jej, aby rysunek był czytelniejszy) komin ma wymiary 50 cm x 50 cm, Skala i proporcje nie są zachowane jak widać. Przed i za zasobnikiem są zawory, ponieważ prawdopodobnie nie wystarczy mi pieniędzy na zakup zasobnika i będzie on montowany dopiero za rok. Mieszkanie z parteru jest pod częścią mieszkania z pierwszego piętra w której jest przedpokój, łazienka i pokój, w którym będzie schodzić zasilanie i powrót na parter.
    Wysokość parteru i piętra wynosi 2,70 m

Chciałbym się dowiedzieć w jakim miejscu na jakiej gałązce jaka ma być średnica rury ( miedziane )?
    Jaka ma być pompa? Chciałem zainstalować pompe Grundfos UPS 25-40.
    Jakiej pojemności ma byćnaczynie wzbiorcze i na jakiej wysokości ma być umieszczone, a także mam pytanie, czy dobrze je podłączyłem ( chodzi mi o to, czy ma być przed pompą, czy za?
    Czy muszę gdzieś dawać zawory zwrotne, aby woda "wiedziała" gdzie ma płynąć, a nie płynęła w nieporządanym kierunku.

Pozdrawiam i bardzo Panu dziękuje za pomoc, ponieważ nie mam za dużo pieniędzy przeznaczone na centralne ogrzewanie, aby wynając jakiegos projektanta, a po 20 latach, chcę w końcu zimą wrócić z pracy do ciepłego mieszkania, a nie marznąć.

• #10 10913047
    tomekiewa
    Poziom 14  
    witam poprawiłem troszkę i naniosłem przekroje rur Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa Weryfikacja instalacji co układ rur, średnice i pompa pompa będzie dobra ale możesz poszukać tańszej np leszno na podzespołach grundfosa. co do naczynia to najlepiej pod samym sufitem o pojemności min 15 litrów a więcej nie zaszkodzi,podłącz w najwyższym punkcie jeżeli zachowasz odpowiednie przekroje to będzie grzać wszędzie. Nie zapomnij o zaworach odcinających pion oraz cały obieg grzejników załóż również zawory na zasobnik. Co do grzejników to jakie będą bo jeśli stolowe to taniej wyjdą typowe 600X...... a nie 500X..... :?: w tym rozwiązaniu niestety nie da się uniknąć kolizji z drzwiami więc rurki trzeba pochować w progach :cry: wersja bezkolizyjna wyszła by troszkę drożej ze względu na inaczej poprowadzone rurki. :idea:
  • #11 10918627
    leymann
    Poziom 10  
    tomekiewa napisał:
    ,podłącz w najwyższym punkcie jeżeli zachowasz odpowiednie przekroje to będzie grzać wszędzie. Nie zapomnij o zaworach odcinających pion oraz cały obieg grzejników załóż również zawory na zasobnik. Co do grzejników to jakie będą bo jeśli stolowe to taniej wyjdą typowe 600X...... a nie 500X..... :?: w tym rozwiązaniu niestety nie da się uniknąć kolizji z drzwiami więc rurki trzeba pochować w progach :cry: wersja bezkolizyjna wyszła by troszkę drożej ze względu na inaczej poprowadzone rurki. :idea:

Witam, nie za bardzo rozumiem o co chodzi z zachowaniem odpowiednich przekroi żeby wszędzie grzało, chodzi o to, abym dał takie przekroje rur, jakie Pan naniósł na rysunek? Rozumiem, że w obrębie kotła, a także podłączenia zasobnika i do pionu średnica ma być Cu fi 22? Nie rozumiem tez tego co pisze przy rysunku z kotłowni, ta żółtoczerwona kropka to zawór kulowy, natomiast ta zielona to pompa i zawór kulowy odcinający, czy zawór zwrotny? Grzejniki stalowe płytowe, niestety muszą być 500, ponieważ czytałem, że musi być zachowany odstęp minimum 10 cm od parapetu, aby ciepło lepiej obiegało pomieszczenie, a poza tym 500 są tańsze niż 600. Czytałem w katalogu grzejników firmy purmo, ze podłączenie takie jak ja narysowałem, powoduje najefektywniejszą prace grzejnika, dlatego tak narysowałem. Co do kolizji z drzwiami, rury będą prowadzone w tych miejscach w podłodze przed progiem. Dzisiaj jeszcze raz wszystko narysuje z naniesionymi poprawkami i przekrojami rur, aby wszystko było jasne i czytelne. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
  • #12 10920801
    tomekiewa
    Poziom 14  
    Tu masz dokładnie jak to ma być z tą pompą CO https://obrazki.elektroda.pl/2957665400_1337622131.jpg a tu w rzeczywistości https://obrazki.elektroda.pl/8024534400_1337623418.jpg co do grzejników to niewielka różnica w grzaniu a estetyka również się liczy. zachowanie odpowiednich przekroi czyli odpowiednie stopniowanie średnic rur Coś a'la krwioobieg od najgrubszych do najcieńszych na zasilaniu i odwrotnie od najcieńszych do najgrubszych na powrocie.

Proszę prawidłowo wstawić zdjęcia
    mod - mirrzo
  • #13 10921485
    leymann
    Poziom 10  
    sory nie zdążyłem dzisiaj nic narysować oprawionego, za dużo pracy, a mam pytanie jaką rolę pełni taki zawór kulowy zwrotny, bo widziałem u znajomego, to on zamiast takiego zaworu ma zwykły zawór kulowy.
  • #14 10924897
    leymann
    Poziom 10  
    Oto ostateczny projekt, chyba bardziej czytelne są te twoje rysunki .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 10927964
    tomekiewa
    Poziom 14  
    Proszę prawidłowo wstawić zdjęcia
    mod - mirrzo
    Drogi moderatorze chciałbym ale coś nie chce zemną współpracować wasza wstawiaczka fotek za każdym razem robię tak samo a tylko raz wstawiło prawidłowo :?: :cry:
    Co do projektu to dobrze zrozumiałeś :idea: oczywiście to tylko przybliżony schemat i produkt finalny na pewno będzie się różnił ale widzę że załapałeś o co kaman :D :idea: w razie potrzeby pisz to zawsze pomogę :!:
  • #16 10928204
    leymann
    Poziom 10  
    wielkie dzięki za info i pomoc, bardzo mi pomogłeś, kiedy inni, albo potrafili mnie skrytykować, albo mówili o jakichś rzeczach, o które wogóle nie pytałem.
    Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam i ob więcej takich ludzi na świecie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany centralnego ogrzewania w budynku wielorodzinnym, gdzie planowana jest kotłownia na pierwszym piętrze. Użytkownik przedstawił schematy instalacji, które spotkały się z krytyką ze względu na błędne podłączenie grzejników w układzie szeregowym. Uczestnicy forum sugerowali, aby rozdzielić instalację na parterze i piętrze oraz poprawić schematy, uwzględniając odpowiednie średnice rur i elementy takie jak zawory i pompy. Wskazano na konieczność zachowania odpowiednich przekrojów rur, aby zapewnić efektywne ogrzewanie. Użytkownik otrzymał również porady dotyczące wyboru pompy oraz grzejników, a także wskazówki dotyczące umiejscowienia naczynia wzbiorczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA