Witam, Dzisiaj zabrałem za ołówek i wszystko rozrysowałem, okna, drzwi są zaznaczone, grzejniki umieszczone dokładnie tam gdzie mają być, miejsca przejścia z parteru na piętro zaznaczone. Komin to ten kwadrat na zielono, kocioł będzie tam stać dlatego też od tego miejsca zaczyna się instalacja. Pomarańczowe to ściany, a przerywana linia w obrębie kotła i zasobnika, to ściana która będzie postawiona w celu zrobienia kotłowni, do tego też pomieszczenia będzie doprowadzona rura wentylacyjna fi 110 ( nie malowałem jej, aby rysunek był czytelniejszy) komin ma wymiary 50 cm x 50 cm, Skala i proporcje nie są zachowane jak widać. Przed i za zasobnikiem są zawory, ponieważ prawdopodobnie nie wystarczy mi pieniędzy na zakup zasobnika i będzie on montowany dopiero za rok. Mieszkanie z parteru jest pod częścią mieszkania z pierwszego piętra w której jest przedpokój, łazienka i pokój, w którym będzie schodzić zasilanie i powrót na parter.
Wysokość parteru i piętra wynosi 2,70 m
Chciałbym się dowiedzieć w jakim miejscu na jakiej gałązce jaka ma być średnica rury ( miedziane )?
Jaka ma być pompa? Chciałem zainstalować pompe Grundfos UPS 25-40.
Jakiej pojemności ma byćnaczynie wzbiorcze i na jakiej wysokości ma być umieszczone, a także mam pytanie, czy dobrze je podłączyłem ( chodzi mi o to, czy ma być przed pompą, czy za?
Czy muszę gdzieś dawać zawory zwrotne, aby woda "wiedziała" gdzie ma płynąć, a nie płynęła w nieporządanym kierunku.
Pozdrawiam i bardzo Panu dziękuje za pomoc, ponieważ nie mam za dużo pieniędzy przeznaczone na centralne ogrzewanie, aby wynając jakiegos projektanta, a po 20 latach, chcę w końcu zimą wrócić z pracy do ciepłego mieszkania, a nie marznąć.