logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o zmodyfikowanym projekcie instalacji CO z podłogówką i grzejnikami

kristofsid 19 Mar 2019 12:30 702 9
REKLAMA
  • #1 17852922
    kristofsid

Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam kolegów fachowców.
    Z racji zmian w oryginalnym projekcie , postanowiłem przeprojektować schemat instalacji CO.
    Żona uparła się żeby wszędzie była podłogówka, a w łazienkach po grzejniku drabinkowym. Po wielogodzinnym czytaniu różnych forów, powstał oto taki projekt.
    Opinie o zmodyfikowanym projekcie instalacji CO z podłogówką i grzejnikami
    Wiem że taki schemat dobrze by było rozbudować o zawór czterodrożny przy kotle żeby poprawić jego żywotność, ale zależy mi na instalacji sprawnie działającej i stosunkowo niedrogiej. Dom dwupiętrowy, 150m2 powierzchni użytkowej, bojler umieszczony metr nad piecem. Proszę o opinie osób które się na tym znają.
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
    Ułańska 22/8, Sowlany, 15-528 | Strona WWW: https://www.intelma.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17853849
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Zawór różnicowy musi pracować w pionie.
    Jeśli bojler znajdzie się nad kotłem to można go wpiąć przed pompą. Będzie pracował grawitacyjnie.
    Pompa od podłogówki będzie w kotłowni? Jeden rozdzielacz to jedno piętro? Gdzie będą rozdzielacze?
  • REKLAMA
  • #3 17854754
    kristofsid

Poziom 14  
    Witam i dziękuję za pomoc,
    pompę od podłogówki i 2 rozdzielacze , po jednym na piętro, planuję umieścić w kotłowni.
    Tak se myślę z bojlerem, jeśli wykonam wpięcie przed pompę, to czy nie będzie odwrotnego przepływu na bojlerze, w końcu, tak na chłopski rozum, pompa wytwarza przed sobą ciśnienie, a za sobą podciśnienie?
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
  • #4 17854866
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    Magister_123 napisał:

Nie musi.
  • REKLAMA
  • #5 17855295
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Nie wykonuj instalacji w kotłowni według tego schematu. On jest po prostu zły. Jaki planujesz kocioł? Interesuje mnie firma.
  • #6 17857090
    kristofsid

Poziom 14  
    Witam ,
    mam już zakupiony kocioł SKAMP-PV 13.
    Mógłbyś mi bliżej wyjaśnić , co trzeba by zmienić w projekcie?
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
  • REKLAMA
  • #7 17857505
    gersik
    Poziom 33  
    Przeczytaj dtr-kę kotła a szczególnie kartę gwarancyjną pkt 1.
  • #8 17857660
    kristofsid

Poziom 14  
    Czyli dodatkowy zawór mieszający czterodrożny przy kotle, ale jeśli pominąć kwestię żywotności kotła,
    czy w projekcie który narysowałem, będzie odpowiedni "rozpływ" wody w podłogówce i grzejnikach oraz bojlerze, czy ilość i rozmieszczenie pomp będzie ok?
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
  • #9 17858012
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    kristofsid napisał:
    czy w projekcie który narysowałem, będzie odpowiedni "rozpływ" wody w podłogówce i grzejnikach oraz bojlerze, czy ilość i rozmieszczenie pomp będzie ok?

Tak. Tylko nie kładź zbyt cienkich rur bo wtedy działać na pewno nie będzie.
    W sumie jeśli masz tylko dwa grzejniki to przy dobrym ustawieniu przepływów ochronę powrotu uzyskasz poprzez powrót bojlera.
    W obecnej konfiguracji w gałęzi zaworu różnicowego zgromadzi się powietrze którego nie usuniesz.
    Tak naprawdę zawór różnicowy jest tam nie potrzebny. Przy braku prądu podłogówka nie pójdzie na grawitacji a kocioł bez prądu zgaśnie. Zagotowanie wody jest praktycznie niemożliwe.

ewoo napisał:
    Magister_123 napisał:
    Nie musi.

Przyznaje się do błędu. Na rynku są zawory które można montować w poziomie.
  • #10 17859240
    gersik
    Poziom 33  
    Nie jest dobrze. Pompa i zawór 3d do ogrzewania podłogowego ma być wpięty przed pompą CO.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zmodyfikowanego projektu instalacji centralnego ogrzewania (CO) z podłogówką i grzejnikami w dwupiętrowym domu o powierzchni 150 m². Użytkownik zaproponował schemat, w którym planuje umieścić pompę i dwa rozdzielacze w kotłowni. Uczestnicy forum zwrócili uwagę na konieczność prawidłowego wpięcia zaworu różnicowego oraz pompy, aby uniknąć problemów z przepływem wody. Zasugerowano również dodanie zaworu czterodrożnego dla poprawy efektywności kotła. Użytkownik zakupił kocioł SKAMP-PV 13, co wywołało dalsze pytania o optymalizację projektu. Wskazano na znaczenie odpowiedniego doboru rur oraz unikanie zbyt cienkich, co mogłoby wpłynąć na działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA