Mam też problem z zdiagnizowaniem systemu ABS i AIRBAG w LT z 2005r
z silnikiem i imobilajzerem się połączyłem prawdopodobnie reszta jest pod innymi pinami
W LT można to z powodzeniem zrobić programem VAG-COM diagnozuje wszystkie systemy trzeba tylko wybrać odpowiedni pin.
Cena programu znacznie niższa. Szczegóły na vag-com.pl
Mam przejsciówkę OBD/VW LT 14 pin z:
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=1&prodid=183 ma połączenia jak na opisie, z tą przejściówką :
http://vag-com.pl/adapter_lt.html czy tyko ceną???????????
ta tańsza diagnozuje silnik i imobilajzer jak wyżej pisałem,
i tą tańszą trzeba przerobić "zamontować przełącznik"tak żeby czgoś nie popsuć tylko naprawić
dzięki za zainteresowanie temetem i pomoc
Kupujesz oddzielnie wtyczkę i gniazdo - po między robisz ręcznego "krosownika" - czyli wstawiasz przełącznik kilku pozycyjny w pudełko.
Troszkę roboty - a przydatne...
1- GND
3- 12V
4- linia K
14-linia K
5- ABS
6- airbag ??
Te piny wiem z resztą mam problem i czy LT ma szynę CAN ?
Krosownik nie jest problem zrobić tylko trzeba WIEDZIEĆ pod ktury pin podpiąć.
Załączniki:
Gniazdo VW LT 14 j.jpg(29.79 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Uzupełnienie rysunku od JaroMAjsterka - układ pinów na OBD2 dla VW LT/Sprinter.
SKróty są dość tajemnicze - częściowo rozpisane wcześniej ...
5- Drehzahl (tablica rozdzielcza - licznik kilometrów? )
12 - FTCo - tachograf.
Załączniki:
rozpis_pinow_LT.JPG(18.85 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Czy w ogóle jest to możliwe posiadając takie kable? jeśli nie to czego potrzebuje / co muszę zrobić? Często pada jakiś czujnik ciśnienia powietrza czy coś ...
Witam. Mam rowniez problem z podlaczeniem... mam kabelek obd2 do vw i dziala normalnie, kupilem do tego adapter do sprintera ale nie chce sie polaczyc z programem carsoft 7.4... dodam ze dioda normalnie sie zapala takze od auta idzie ok w czym jest problem?
czy ktos laskawie uscisli czy mozna vag comem przy posiadaniu przelotki obd2/14pin zbadac sprintera 97? jestem w uk i nie mam dostepu do lepszego sprzetu jak elm327 / vcds / can commander czy inne vagi. Potrzebuje zbadac wlasny samochod leciwy i nie wiem czy intalacja nie dziurawa oraz potrzebuje odpowietrzyc abs co w tym aucie wymaga komunikacji z abs chyba bo wlacze z tym dlugo i nie moge wymienilem pompe usprawnilem cale hamulce , a wciaz mi wpada do podlogi pedal sys abs sie zalacza i abd tez coz nie wiem co dalej z tym fantem.
Jezeli chodzi o komunikacje chodzi mi glownie o podglad parametrow odczytywanych poprzez edc typu temperatura , dawki itepe
czy da sie to zreazliowac vagiem?
✨ Dyskusja dotyczy programów i urządzeń do diagnostyki VW LT 2,5 TDI oraz Mercedesa Sprinter 2,9. Najczęściej polecanym narzędziem jest tester KTS, który umożliwia diagnozę systemów ABS, AIRBAG, silnika oraz imobilizera, a także posiada funkcję odpowietrzania hamulców. Koszt KTS to około 10 000 zł. Alternatywnie, dla VW LT rekomendowany jest program VAG-COM, który diagnozuje wszystkie systemy po wyborze odpowiedniego pinu, a jego cena jest znacznie niższa. Wymaga on jednak stosowania przejściówki OBD2 na 14-pinowe złącze VW LT, często z ręcznie wykonanym krosownikiem do przełączania pinów. Wątpliwości pojawiły się co do skuteczności VAG-COM w diagnozie Mercedesa Sprintera, gdyż oficjalnie program ten nie obsługuje tej marki, choć niektóre Chryslery również są obsługiwane. Podano szczegółowe rozpiski pinów złącza 14-pinowego VW LT/Sprinter, m.in. piny zasilania, linii K, ABS, airbag, sterowania silnikiem i innych systemów. W przypadku starszych modeli Sprintera (np. 1997) z silnikiem 2.9 TD, użytkownicy dyskutowali o kompatybilności kabli i adapterów z programem VAG-COM oraz o alternatywnych narzędziach diagnostycznych, takich jak HHT czy VAG Commander. Problemy z połączeniem i diagnostyką ABS oraz czujników ciśnienia powietrza były również poruszane. Podsumowując, do VW LT 2,5 TDI rekomendowany jest KTS lub VAG-COM z odpowiednią przejściówką, natomiast dla Sprintera 2,9 TD diagnostyka jest bardziej problematyczna i wymaga specjalistycznego sprzętu, np. HHT. Wygenerowane przez model językowy.