logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Whirlpool - brak chłodzenia, bulgotanie, woda na dnie, co zrobić?

maagdaalena 19 Maj 2012 07:57 23873 7
REKLAMA
  • #1 10912235
    maagdaalena
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Nie wiem co się stało, kupiłam tą lodówkę 3 lata temu, wczoraj przestała chłodzić, tzn. w lodówce temperatura jest mniej więcej taka, jak w pokoju a zamrażarka mrozi ledwo, ledwo; cały czas bulgocze w niej woda i tak już jest od wczoraj.

Zamrażarka w środku ma dwie półki, czasem nalewałam do tej górnej wody <mogło się z niej trochę ulać na te wszystkie metalowe pręciki>
    - na dnie lodówki prawie od samego początku zbiera się woda, mówili mi, że trzeba co jakiś czas ją czyścić jakoś tam z tyłu w lodówce.

Macie jakieś pomysły, co mogę zrobić, żeby znowu działała? Proszę, ja się kompletnie na tym nie znam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10912373
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Jeśli słychać, że pracuje silnik agregatu a lodówka nie chłodzi to jest rozszczelniony układ chłodniczy i ulotnił się czynnik chłodniczy.
    Samemu tu nic nie zrobisz. Trzeba wezwać serwis.
  • REKLAMA
  • #3 10912504
    maagdaalena
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Nie wiem czy to jest agregat, ale słychać, że lodówka cały czas działa <bulgocze>, tylko nie chłodzi.

Dodano po 18 [minuty]:

Naprawdę myślisz, że serwis jest konieczny ?
    A jak już wezwę ten serwis, to nie wiesz może co trzeba będzie wymienić/naprawić i ile to będzie kosztowało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10912668
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Wszystko zależy gdzie jest dziura, jeśli wewnątrz izolacji, to za taką naprawę można zapłacić nawet 600zł. Tu już zaczyna się myślenie..
  • #5 10912685
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Agregat wygląda jak mała czarna butla gazowa. Znajduje się z tyłu lodówki przy podłodze, w nim jest umieszczony silnik i kompresor.
    Jeśli jest nieszczelność układu to trzeba ją usunąć i nabić na nowo cały układ chłodniczy czynnikiem chłodniczym.
    To może zrobić tylko ktoś kto zajmuje się serwisem lodówek i ma odpowiednie wyposażenie.
    Ewentualnie może być jeszcze uszkodzony kompresor w agregacie i wtedy konieczna będzie wymiana całego agregatu i nabicie czynnikiem chłodniczym.
    Tu są większe koszty, ale ile to nie wiem
  • Pomocny post
    #6 10912696
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    No nabić tak, ale co z nieszczelnością?
    Koleżanko, dopilnuj, aby naprawa nie odbyła się w ten sposób, tylko niech ci mechanior pokaże gdzie gaz się ulatnia i czy tą nieszczelność usunął -żądaj gwarancji na tą naprawę.
    Bo uzupełnienie czynnika może pomóc na miesiąc czy dłużej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10912872
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    wiertacz napisał:
    Ewentualnie może być jeszcze uszkodzony kompresor w agregacie i wtedy konieczna będzie wymiana całego agregatu i nabicie czynnikiem chłodniczym.
    Kolego, ja rozumiem potoczne słownictwo, ale zawzięcie mieszasz pojęcie kompresora i agregatu.

kwantor napisał:
    Bo uzupełnienie czynnika może pomóc na miesiąc czy dłużej.
    Skoro czynnik nagle uciekł to jest niemal pewne że będzie tak jak piszesz.
  • #8 10913679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka marki Whirlpool przestała chłodzić, a w jej wnętrzu zbiera się woda, co może wskazywać na rozszczelnienie układu chłodniczego. Użytkownik zauważył bulgotanie wody oraz niewystarczające mrożenie w zamrażarce. Eksperci sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności, co wymaga interwencji serwisu. Koszty naprawy mogą sięgać nawet 600 zł, w zależności od lokalizacji usterki. Zaleca się, aby serwis dokładnie zdiagnozował problem i zapewnił gwarancję na wykonaną naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA