Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Whirlpool przestała chłodzić

maagdaalena 19 May 2012 07:57 20651 7
    maagdaalena
    Level 2  
    Nie wiem co się stało, kupiłam tą lodówkę 3 lata temu, wczoraj przestała chłodzić, tzn. w lodówce temperatura jest mniej więcej taka, jak w pokoju a zamrażarka mrozi ledwo, ledwo; cały czas bulgocze w niej woda i tak już jest od wczoraj.

Zamrażarka w środku ma dwie półki, czasem nalewałam do tej górnej wody <mogło się z niej trochę ulać na te wszystkie metalowe pręciki>
    - na dnie lodówki prawie od samego początku zbiera się woda, mówili mi, że trzeba co jakiś czas ją czyścić jakoś tam z tyłu w lodówce.

Macie jakieś pomysły, co mogę zrobić, żeby znowu działała? Proszę, ja się kompletnie na tym nie znam.
  • Helpful post
    wiertacz
    Level 34  
    Jeśli słychać, że pracuje silnik agregatu a lodówka nie chłodzi to jest rozszczelniony układ chłodniczy i ulotnił się czynnik chłodniczy.
    Samemu tu nic nie zrobisz. Trzeba wezwać serwis.
    maagdaalena
    Level 2  
    Nie wiem czy to jest agregat, ale słychać, że lodówka cały czas działa <bulgocze>, tylko nie chłodzi.

Dodano po 18 [minuty]:

Naprawdę myślisz, że serwis jest konieczny ?
    A jak już wezwę ten serwis, to nie wiesz może co trzeba będzie wymienić/naprawić i ile to będzie kosztowało?
  • Helpful post
    kwantor
    Level 38  
    Wszystko zależy gdzie jest dziura, jeśli wewnątrz izolacji, to za taką naprawę można zapłacić nawet 600zł. Tu już zaczyna się myślenie..
    wiertacz
    Level 34  
    Agregat wygląda jak mała czarna butla gazowa. Znajduje się z tyłu lodówki przy podłodze, w nim jest umieszczony silnik i kompresor.
    Jeśli jest nieszczelność układu to trzeba ją usunąć i nabić na nowo cały układ chłodniczy czynnikiem chłodniczym.
    To może zrobić tylko ktoś kto zajmuje się serwisem lodówek i ma odpowiednie wyposażenie.
    Ewentualnie może być jeszcze uszkodzony kompresor w agregacie i wtedy konieczna będzie wymiana całego agregatu i nabicie czynnikiem chłodniczym.
    Tu są większe koszty, ale ile to nie wiem
  • Helpful post
    kwantor
    Level 38  
    No nabić tak, ale co z nieszczelnością?
    Koleżanko, dopilnuj, aby naprawa nie odbyła się w ten sposób, tylko niech ci mechanior pokaże gdzie gaz się ulatnia i czy tą nieszczelność usunął -żądaj gwarancji na tą naprawę.
    Bo uzupełnienie czynnika może pomóc na miesiąc czy dłużej.
  • Helpful post
    movzx
    Level 39  
    wiertacz wrote:
    Ewentualnie może być jeszcze uszkodzony kompresor w agregacie i wtedy konieczna będzie wymiana całego agregatu i nabicie czynnikiem chłodniczym.
    Kolego, ja rozumiem potoczne słownictwo, ale zawzięcie mieszasz pojęcie kompresora i agregatu.

kwantor wrote:
    Bo uzupełnienie czynnika może pomóc na miesiąc czy dłużej.
    Skoro czynnik nagle uciekł to jest niemal pewne że będzie tak jak piszesz.
    User removed account
    Level 1