logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opanować rysunki złożeniowe na studiach mechatroniki? Szukam źródeł nauki.

Przemulala 19 Maj 2012 21:06 3009 6
REKLAMA
  • #1 10914428
    Przemulala
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!

Co prawda zdaję sobie sprawę z faktu, że jest to forum głównie dla elektroników, ale jednocześnie wiem, że wypowiada się na nim bardzo szerokie grono osób ze znajomością różnych dziedzin techniki.

Moje pytanie dotyczy grafiki inżynierskiej - głównie tematu rysunków złożeniowych. Studiuję mechatronikę na pierwszym roku, a w programie znajduje się taki przedmiot jak GRI, który, chcąc nie chcąc, muszę zaliczyć. Jak się zapewne domyślacie, nie jest to niestety moja mocna strona.

Chciałbym zapytać, czy możecie polecić mi jakieś źródła nauki, może sposób podejścia do tematu? Najbardziej denerwuje mnie to, że nie spotkałem się z jakimś zbiorem reguł (na przykładach), który omawiałby kiedy coś wymiaruję tak, a kiedy tak - przez to zawsze w mojej pracy znajdują się błędy, bo okazuje się, że np. jakąś tam tulejkę toczy się tak a nie inaczej, co zmienia bazę wymiarową. I inne tego typu historie - osoby zorientowane w temacie zapewne wiedzą co mam na myśli.

Zaznaczam, że nie chodzi o zagadnienia typu przenikanie, a współpracujące, proste elementy (np. tuleja, płytka, koło pasowe itp.).

Mam nadzieję, że temat umieszczam w dobrym miejscu - jeśli tak nie jest, najmocniej przepraszam, nie mogłem się dopatrzeć działu bardziej zbliżonego do mojego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 10914572
    rochóń
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Masz na myśli rysunki wykonawcze, do prawidłowego rysowania i wymiarowania potrzeba też trochę wiedzy czy doświadczenia z technologii maszyn itd. Zacznij od książki Rysunek Techniczny Maszynowy, Tadeusza Dobrzańskiego (dla technikum). Ale wierzyć mi się nie chce że nie podano Wam literatury na początku przedmiotu. W czytelni książek też pewnie nie brakuje...
  • REKLAMA
  • #3 10914605
    Przemulala
    Poziom 10  
    Oczywiście, że literatura została podana; naszym głównym źródłem była książka "Zasady zapisu konstrukcji", autorstwa p. Paprockiego. Z tym, że w tej książce znaleźć można ogólne informacje np. na temat rysowania gwintów o takim to a takim łbie, czy ogólnych zasad wymiarowania promieni zaokrągleń, tudzież przekrojów o danym kształcie.

Mój problem nie polega jednak na tym, że nie znam ogólnych zasad. Ująłbym to tak, że ciężko jest mi je zastosować w praktyce. Dlatego najlepszym wyjściem wydawałoby mi się zestawienie przykładów wykonanych rysunków złożeniowych. Np. kwestia dobierania chropowatości do odpowiedniej powierzchni została dosyć dobrze wyjaśniona, a różni się ona znacząco w zależności od rodzaju pasowania (luźne, mieszane, ustawieniowe, ciasne) czy samego wykonania elementu (w otworach trudniej o niższą chropowatość niż w przypadku powierzchni). Chodzi mi o zestawienie tego typu reguł, dla szerszego spektrum zagadnień.
  • #4 10914896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 10914924
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Zostaje Ci też wklepać w google "rysunek złożeniowy" i w grafice spędzić troochę czasu.
  • REKLAMA
  • #6 10914926
    Przemulala
    Poziom 10  
    No cóż, właśnie tego się obawiałem, ale kto pyta - nie błądzi. Chyba nie zostaje nic innego jak próbować swoich sił w rysunku i zdać się na szczęście ;)
  • #7 10915070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje źródeł nauki dotyczących rysunków złożeniowych w kontekście studiów mechatroniki. Wskazuje na trudności w praktycznym zastosowaniu ogólnych zasad wymiarowania i rysowania, mimo że literatura, taka jak "Zasady zapisu konstrukcji" autorstwa Paprockiego, została podana. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe jest zdobycie praktycznego doświadczenia oraz znajomości technologii maszyn, a także korzystanie z książek, takich jak "Rysunek Techniczny Maszynowy" Tadeusza Dobrzańskiego. Użytkownicy podkreślają, że rysunki złożeniowe różnią się od wykonawczych i wymagają zrozumienia zasad montażu oraz regulacji. Wskazówki obejmują również przeszukiwanie zasobów internetowych w celu znalezienia przykładów rysunków.
REKLAMA