logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena poprawności wymiarowania rysunku technicznego – prośba o weryfikację

dnidecki 15 Maj 2025 20:07 588 10
REKLAMA
  • #1 21550244
    dnidecki
    Poziom 2  
    Cześć, mam pytanie, czy ten rysunek jest zwymiarowany zgodnie z zasadami rysunku technicznego? Nie jestem za dobry w tej dziedzinie, a jest to moje zadanie na studia. Byłbym wdzięczny za rzucenie okiem. Z góry dzięki.
    Rysunek techniczny części mechanicznej z wymiarami i przekrojem, otoczony ekierką i kątomierzem.
  • REKLAMA
  • #2 21550324
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Nie jest, wypożycz sobie książke Dobrzańskiego-Rysunek techniczny bo szkoda się rozpisywać jeśli chodzi o błędy. Pokazywałeś wykładowcy ten rysunek? Za te jajowate koła i promienie powinien cofnąć Cię do podstawówki na nauke używania cyrkla.
    Jeśli nawet pominąć jakość rysowania to masz podstawowy błąd, jeśli uznajesz rzut rysunku to wymiary powinieneś mieć nad liniami wymiarowymi, a ty je wstawiasz jak Ci się karta przekręci, zobacz na lewą i prawą stronę oraz oznaczenie promieni.
  • REKLAMA
  • #3 21550345
    dnidecki
    Poziom 2  
    >>21550324 Po pierwsze, jeżeli lubisz się wywyższać zamiast pomagać, to dziękuję za Twoją opinię. Po drugie, jest to szkic, wykładowca zabronił używania przyborów do jego wykonania, po trzecie, proszę podaj przykład złego umieszczenia wymiarów.
  • REKLAMA
  • #4 21550348
    majsta_PL
    Poziom 2  
    Prawa strona - dodaj średnicę tego otworu. Wymiarowałbym długość od środka otworu do boku pionowej tulei. Na rzucie od góry widzę dwie średnice, które mógłbyś nanieść na widok główny - na dół. Zastanów się, czy nie robisz przewymiarowanego łańcucha wymiarowego, jeśli chodzi o to dziadostwo po prawej stronie - masz średnicę głównej tulei z lewej, masz gabaryt - dobrze, tak więc długość tego po prawej nie jest już potrzebna (albo daj ją w nawias) bo inaczej tworzysz przewymiarowany łańcuch wymiarowy. Ogólnie nie wygląda źle, rysunek wykonany całkiem starannie. Poprzednikowi na forum odpowiem tylko, że uczenie rysunku technicznego w szkołach/uczelniach wyższych nie ma na celu szkolenia kreślarzy, tylko zapoznanie z zasadami rysunku technicznego jeszcze na papierze i ręcznie, a w praktyce stosuje się programy CAD, tak więc dokładność wykreślna nie jest o tyle istotna, co wykonywanie rysunku zgodnie z zasadami. Ogólnie przeglądając różne rysunki techniczne, widać, że nie wszystko jest takimi samymi zasadami robione i różne dziwne rzeczy nawet w dokumentacjach się zdarzają. Ważne, żeby było wiadomo, o co chodzi, a wymiary względnie stawiać tak, jak będzie dany detal produkowany (np. jakieś ścięcie rogu NIE SFAZOWANIE - wymiarować punkt wejścia i wyjścia, a nie kąt, bo tak majstrowi łatwiej jechać na warsztacie niż odmierzać kąt).

O wymiarach akurat prawda, że nad albo po lewej od linii wymiarowej.

Pozdrawiam,
    Janek, prawie-inżynier
  • REKLAMA
  • #5 21550349
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 566
    Pewnie nie bez powodu dostałeś takie zadanie :-)
    Temat jest ciężki, jak tego nie lubisz (mnie tak nie wchodzi historia...), ale jak kolega poradził, musisz sobie doczytać, trzeba niestety trochę posiedzieć.
    "Ciężki", bo dojdzie Ci jeszcze wiele rzeczy, które spotkasz na rysunkach.
    Twardości, chropowatości, gwinty, tolerancje itd., ale w miarę poznawania będzie lżej.
  • #6 21550354
    dnidecki
    Poziom 2  
    >>21550348
    Dzięki za pomocną odpowiedź. Tutaj wrzucam rzut z boku. Uciąłem go na tamtym zdjęciu, ponieważ jeszcze poprawiałem rzut główny i nie mam na jednym zdjęciu obu rzutów w obecnej wersji, ale tak wygląda obecnie rzut z boku.
    Ręcznie wykonany rysunek techniczny przedstawiający boczny rzut części mechanicznej z zaznaczonymi wymiarami.
  • #7 21550443
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    dnidecki napisał:
    po trzecie, proszę podaj przykład złego umieszczenia wymiarów.

Już Ci napisałem, przeczytaj podstawy rysunku technicznego to nie będziesz miał tyle niewiadomych. Biorąc pod uwagę że zdjęcie zrobiłeś do góry nogami to wymiary po prawe stronie na zdjęciu powinieneś mieć po prawej stronie lini a nie lewej. Wtedy promienie u góry masz narysowane do góry nogami, więc jest tak jak napisałem.
    Druga sprawa że wymiarowanie rysunku powinieneś traktować tak jak by ktoś miał ten detal fizycznie wykonywać na maszynie. Jeśli sobie to wyobrazić to traktujesz jedną powierzchnię jako "bazę" i od niej wymiarujesz rysunek a ty wymiarujesz tak jak przy wymiarach, jak Ci się karta ustawi tak rysujesz. Jak wymiarujesz prawą stronę rysunku to powinieneś wszystkie wymiary przenieść na prawą stronę bo masz miejsce, tutaj wracam z przykładem aby wymiarować tak jak by ktoś miał na podstawie tego rysunku wykonać detal fizycznie. Uwierz mi że 15 minut przejrzenia książki o rysunku technicznym rozwiąże 70% twoich problemów.

majsta_PL napisał:
    Poprzednikowi na forum odpowiem tylko, że uczenie rysunku technicznego w szkołach/uczelniach wyższych nie ma na celu szkolenia kreślarzy, tylko zapoznanie z zasadami rysunku technicznego jeszcze na papierze i ręcznie, a w praktyce stosuje się programy CAD, tak więc dokładność wykreślna nie jest o tyle istotna, co wykonywanie rysunku zgodnie z zasadami.

W jakiej szkole wyższej? Znam trzy szkoły wyższe gdzie rysunek/grafika inżynierska trwa 3 semestry. Pierwszy to nauka rysowania, drugi wymiarowania a trzeci to już CAD 2D i 3D. Nie możesz się nauczyć całkować jak nie wiesz jak dodawać i odejmować, bo według Ciebie trzeba znać schemat całkowania a resztę załatwi kalkulator.
    Mimo to skoro wykładowaca autora tematu nie przykłada wagi do rysunku to tylko pozazdrościć autorowi i współczuć reszczcie za produkowanie pseudo wykwalifikowanych inżynierów :)
  • #8 21550454
    m2606
    Poziom 34  
    @bearq Jest trochę racji, jednak w tym, że "na kreślarzy nie szkolą".
    Może i chcą, ale coś nie pykło.
  • #9 21550459
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 792
    Nie wiem, czy to nadal obowiązuje, ale za moich czasów strzałki nie mogły wyglądać, jak choinki. Musiały być smukłe (kąt rozwarcia grota, to 20 stopni).
  • #10 21550468
    m2606
    Poziom 34  
    Pozmieniało się wiele. Teraz jakieś tam normy ISO dopuszczają rzeczy, które kiedyś były rażącymi błędami.
    W czytaniu rysunku jest nadążyć łatwo, ale zrobić poprawny jest już trudniej, jak pamiętasz jeszcze czasy redisówki :-)
  • #11 21550493
    majsta_PL
    Poziom 2  
    >>21550443 Politechnika Gdańska, WIMiO,
    1. semestr - grafika inżynierska: geometria wykreślna, rysowanie detali, rysunki złożeniowe, zestawieniowe. 4. semestr - CAD. Nie mówię, że kalkulator nauczy się za mnie liczyć, bo napisałem poprzednio, że nie chodzi o przyczepianie się do okrągłości nakreślonego koła, tylko zaznajomienie się z zasadami. Kalkulator i przy całce będzie umiał pododawać, co trzeba, a i w nauce całek nie chodzi o mozolne pisemne dodawanie czy mnożenie. Tak i program już będzie odpowiadał za krągłość koła, a za sens rysunku inżynier. I nie skupiajmy się na takich detalach jak kąt rozwarcia grotu strzałki. Rysunek techniczny ma być przede wszystkim funkcjonalny i czytelny, dobrze zbazowany (racja) i tak wykonany, by ułatwić majstrowi pracę, tak jak napisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny poprawności wymiarowania rysunku technicznego wykonanego na potrzeby zadania studenckiego. Wskazano liczne błędy, takie jak nieprawidłowe umieszczanie wymiarów względem linii wymiarowych, niewłaściwe oznaczenia promieni i średnic, a także brak konsekwencji w wymiarowaniu elementów, co może prowadzić do przewymiarowania łańcucha wymiarowego. Podkreślono, że rysunek powinien być wykonany zgodnie z zasadą bazowania wymiarów od jednej powierzchni odniesienia, tak aby umożliwić precyzyjne wykonanie detalu na maszynie. Zwrócono uwagę na konieczność zapoznania się z podstawami rysunku technicznego, np. z literaturą Dobrzańskiego, oraz na różnice między ręcznym szkicem a profesjonalnym rysunkiem CAD, gdzie dokładność kreślarska jest mniej istotna niż zgodność z normami i czytelność. Poruszono także zmiany w normach ISO dotyczące elementów rysunku, takich jak kształt strzałek wymiarowych. Wskazano, że nauka rysunku technicznego ma na celu zrozumienie zasad i funkcjonalności rysunku, a nie tylko estetykę czy perfekcję wykonania ręcznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA