dnidecki napisał: po trzecie, proszę podaj przykład złego umieszczenia wymiarów.
Już Ci napisałem, przeczytaj podstawy rysunku technicznego to nie będziesz miał tyle niewiadomych. Biorąc pod uwagę że zdjęcie zrobiłeś do góry nogami to wymiary po prawe stronie na zdjęciu powinieneś mieć po prawej stronie lini a nie lewej. Wtedy promienie u góry masz narysowane do góry nogami, więc jest tak jak napisałem.
Druga sprawa że wymiarowanie rysunku powinieneś traktować tak jak by ktoś miał ten detal fizycznie wykonywać na maszynie. Jeśli sobie to wyobrazić to traktujesz jedną powierzchnię jako "bazę" i od niej wymiarujesz rysunek a ty wymiarujesz tak jak przy wymiarach, jak Ci się karta ustawi tak rysujesz. Jak wymiarujesz prawą stronę rysunku to powinieneś wszystkie wymiary przenieść na prawą stronę bo masz miejsce, tutaj wracam z przykładem aby wymiarować tak jak by ktoś miał na podstawie tego rysunku wykonać detal fizycznie. Uwierz mi że 15 minut przejrzenia książki o rysunku technicznym rozwiąże 70% twoich problemów.
majsta_PL napisał: Poprzednikowi na forum odpowiem tylko, że uczenie rysunku technicznego w szkołach/uczelniach wyższych nie ma na celu szkolenia kreślarzy, tylko zapoznanie z zasadami rysunku technicznego jeszcze na papierze i ręcznie, a w praktyce stosuje się programy CAD, tak więc dokładność wykreślna nie jest o tyle istotna, co wykonywanie rysunku zgodnie z zasadami.
W jakiej szkole wyższej? Znam trzy szkoły wyższe gdzie rysunek/grafika inżynierska trwa 3 semestry. Pierwszy to nauka rysowania, drugi wymiarowania a trzeci to już CAD 2D i 3D. Nie możesz się nauczyć całkować jak nie wiesz jak dodawać i odejmować, bo według Ciebie trzeba znać schemat całkowania a resztę załatwi kalkulator.
Mimo to skoro wykładowaca autora tematu nie przykłada wagi do rysunku to tylko pozazdrościć autorowi i współczuć reszczcie za produkowanie pseudo wykwalifikowanych inżynierów