logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rysunek techniczny, jak nauczyć się interpretować

Viastek 22 Sie 2017 14:14 12537 17
REKLAMA
  • #1 16656657
    Viastek
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Cześć wszystkim :) Mam pytanko odnośnie rysunku technicznego, jakie książki polecacie, żeby nauczyć się interpretować rysunek techniczny, słyszałem, że książka Dobrzańskiego jest godna uwagi, jeżeli tak to która wersja jest najlepsza ? Najnowsza ?

Jak Wy się uczyliście rysunku ? Aktualnie studiuje kierunek inżynieryjny i ku mojemu zdziwieniu nie mieliśmy ani słowa o tym. Chciałbym się najpierw dobrze nauczyć go interpretować. Może jakieś kursy bądź szkolenia, z tego co się orientowałem to koszt takiego szkolenia waha się od 500-1000 zł(TUV) i trwa 8h? Jak uważacie, warto się na coś takiego wybrać ?
  • REKLAMA
  • #2 16657118
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam

Studiujesz kierunek inżynieryjny, a jaką szkołę średnią ukończyłeś ?
  • #3 16657235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16657300
    Viastek
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    System edukacji nie działa w taki sposób, że tylko i wyłącznie ludzie po technikach mogą iść na studia kształcące inżynierów, jak mniemam w technikach jest realizowana tematyka rysunku technicznego, oznaczenia, symbolika i wszystko co jest potrzebne, do sprawnej interpretacji oraz samodzielnego rysowania.

Ja uczyłem się w liceum, gdzie nie było nawet wzmianki na temat rysunku technicznego. Tak jak napisałeś, w liceach rozwija się wiedzę ogólna, uczysz się wszystkiego i niczego. Jednak nie sądzę żeby to było podstawą do drwin z Twojej strony ;) Chciałbym nadrobić zaległości w tym zakresie ;) Jak wiadomo na pierwszym roku jest dużo fizyki, matematyka, trochę mechaniki, statystyki.
    Specyfikacja rysunku technicznego różni się zapewne w zależności od branży. Ja studiuje Inżynierie Produkcji, więc zainteresowany bym był rysunkiem technicznym w jakości.
    To jak będzie Panowie, ktoś ma jakieś godne polecania pozycje, z których mógłbym się dokształcić ?
  • #5 16657375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16657419
    kiss39
    Poziom 39  
    Viastek napisał:
    Ja uczyłem się w liceum, gdzie nie było nawet wzmianki na temat rysunku technicznego.

Rysunek głownie nauczyłem sie w szkole zawodowej w zawodzie Tokarz w fabryce URSUS i na warsztatach szkolnych codziennie z instruktorami obróbki skrawaniem omawialiśmy rysunek i jak wykonać przedmiot na tokarce, później w Technikum mechanicznym to praktycznie zostało liczenie i rysowanie.

@Viastek kursy nauki czytania i rysowania to odpadają -sam sie lepeiej nauczysz tylko trzeba chcieć i jak czegoś nie rozumiesz to pytasz. Jest np. forum CNC z działem Rysunek techniczny - https://www.cnc.info.pl/

W książkach do nauki rysunku technicznego lub rysunku zawodowego tam jest to wszystko szczegółowo przedstawione. Ksiazki do rysunku mozna zdobyć w rożny sposób w wydaniem np. z 1975r w miejscu, gdzie ludzi oddają przeczytane książki. Drugie miejsc to biblioteki dział np. techniczny :D

Np.z tych książek głownie korzystałem rysując rysunki techniczne w technikum mechanicznym -budowa maszyn

Dobrzański
    Rysunek zawodowy - dla Zasadniczych Szkół Zawodowych aut. Alfred Maksymowicz
    Rysunek Zawodowy dla ZSZ -Elżbieta,Stanisław Waszkiewiczowie
    Zbiór zadań z części maszyn -aut. Andrzej Rutkowki, Anna Stępniewska,

Rysunki techniczne (oddzielne) można znaleźć w Poradnikach np;
    "Rysowanie i projektowanie części maszyn - Poradnik "aut. Zygmunt Lubiński,Mieczysłąw Kociszewski, Kazimierz Szczurek
  • REKLAMA
  • #7 16657453
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 262
    Igor Rydzanicz - Zapis konstrukcji Podstawy. Często używana na PWr (W. Mech)
  • #8 16658382
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Viastek napisał:
    Cześć wszystkim :) Mam pytanko odnośnie rysunku technicznego, jakie książki polecacie, żeby nauczyć się interpretować rysunek techniczny, słyszałem, że książka Dobrzańskiego jest godna uwagi, jeżeli tak to która wersja jest najlepsza ? Najnowsza ?

Podam taki przykład książki:
    Link

Ale osobiście uważam, że nie warto, zbytnio angażować się w jakąś książkę czy program komputerowy, można nauczyć się złych nawyków. Jak zaczniesz podejmować pracę, w danym kierunku, jakieś nawyki mogą przeszkadzać, lub być nawet udręką. Należy się nauczyć szybkiej nauki. Tak jak powiedzenie studenckie: zakuć, zdać, zapomnieć. Można się w coś angażować, jakiś program komputerowy, jak będziemy pewni że to przyniesie nam dochód.
    Powodzenia.
  • #9 16658399
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 407
    Jeżeli nie jest dla Ciebie problemem j. angielski, proponuję zapoznać się z normą ASME Y14 5. Wszystko jest dokładnie rozrysowane i wyjaśnione zgodnie z najnowszymi trendami, czyli GD&T. Jak to zrozumiesz, będziesz miał gruntowną wiedzę teoretyczną, aby zacząć to praktycznie stosować.
    Załączniki:
    • ASME Y14 5.pdf (19.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16658604
    kiss39
    Poziom 39  
    @mariuszp19
    mariuszp19 napisał:
    Jeżeli nie jest dla Ciebie problemem j. angielski, proponuję zapoznać się z normą ASME Y14 5. Wszystko jest dokładnie rozrysowane i wyjaśnione zgodnie z najnowszymi trendami, czyli GD&T. Jak to zrozumiesz, będziesz miał gruntowną wiedzę teoretyczną, aby zacząć to praktycznie stosować.

W pdf sa sposoby wymiarowania rysunku oraz i zmiany sposobu wymiarowania w zależności od skali rysunku. Pamiętam, ze jak uczyłem się AutoCad 14 z książka Andrzej Pikoń AutoCad 14 również jest zamieszczona na końcu książki tzw. "Lista zmiennych systemowych" opcja zmieniajaca sposób wymiarowania,która jest przydatna np. dla rożnych branż.
  • #11 20948025
    arwe
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Przepraszam za odgrzanie starego kotleta. Jak powinienem to narysować, aby całkowicie się nie skompromitować. Jest to akceptowalne? Muszę zostawić tokarzowi . Zdjęcie przedstawia wałek z nakrętkami i jego szkic leżący na biurku.
    Zapomniałem jeszcze narysować łożysk za nakrętkami. Gwintu ma nie być. Nie ważne. pewnie zrozumie o co mi chodzi, ale narysowałem to choć trochę poprawnie?

Dodano po 23 [minuty]:

Chyba wcześniej nie zauważyłem działu ;)
  • #12 20948059
    tadkli9743
    Poziom 25  
    Ocena: 277
    Witaj

Polecam Ci dwie książki, które łopatologicznie tłumaczą zasady rysunku technicznego.
    Są to pozycje trochę historyczne ale ja z książki P. Dobrzańskiego się uczyłem.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Rysunektechniczny.pdf (4.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tadeusz Dobrzanski - Rysunek techniczny maszynowy.pdf (9.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20948155
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20948231
    arwe
    Poziom 10  
    tadkli9743 napisał:
    Polecam Ci dwie książki, które łopatologicznie tłumaczą zasady rysunku technicznego.

Dziękuję, zapoznam się, bo innego wyjścia chyba nie będę miał.
    emarcus napisał:
    Juz to zrobiłeś!; Chyba nie cztałeś wszystkich odpowiedzi i opinii w tym wątku..

Czytałem...
    emarcus napisał:
    Cytat:

Tak będzie najlepiej, chociaż zależy od umiejętności i pomysłowości tokarza(?)

Chodzi o to, żeby narysować to co pokazałem i nanieść wymiary żeby tokarz mógł obrobić to według naniesionych (jeszcze nie) wymiarów. Dla mnie rysunek bomba, mój pierwszy. Pytam tylko jak narysować to poprawnie? Będę szukał wiedzy, ale na razie szukam pomocy. Chcę przygotować rysunek tego, co pokazałem. pokazałem również swoją próbę na podstawie wyszukiwania google "rysunek techniczny podstawy"
    Wiem, że się nie znam. Jeszcze się nie znam. Pokazałem tylko przykład i gdyby to ktoś "machnął" ołówkiem juz wiedziałbym jaki robię podstawowy błąd. Choć jest ich pełno... Wiem.
    emarcus napisał:
    Nie zapomnij nadmienic jak to będzie płacone ! ! ! ! !

Pewnie jak zwykle. Jeśli jednak po raz kolejny nie powie "daj spokój też mi pomagasz" to powiem ile sobie zażyczył.
    ja dopiero kombinuje ten element, chcę go poprawnie narysować i nanieść wymiary po obróbce. Nie dam rady spotkać się z tokarzem, dlatego muszę mu to narysować jakoś.

Dodano po 26 [minuty]:

Szkic techniczny na kartce papieru przedstawiający element mechaniczny z naniesionymi numerami dla wymiarów.
    Dla mnie istotne są tylko te 3 wymiary. Reszta wynika z grubości/ szerokości nakrętek, podkładek, łożysk. 3 wymiar ma być dobrany do otworu typowego łożyska. No z tego rysunku powinien wiedzieć co lamus ma na myśli, tak? Ja tylko chciałem zapytać jak powinienem to poprawnie narysować. Wolę przed Wami się wstydzić niż przed nim. Ale jeśli pochwali mnie za znajomość rysunku, to będę musiał przyznać się.

Dodano po 23 [minuty]:

Samych rodzajów linii ile mamy, ok ok. Ja zrobiłem szkic na razie ;)
  • REKLAMA
  • #15 20949155
    arwe
    Poziom 10  
    Ściana zielona, widok z góry? Rysunek techniczny, jak nauczyć się interpretować Rysunek techniczny, jak nauczyć się interpretować
    Przód też jakby z tyłu ;)
    Możemy chociaż ustalić co jest co?

Dodano po 9 [minuty]:

Ok przód z przodu. Linie ciągłe...

Dodano po 13 [minuty]:

Czyli, góra jest zawsze tak jak patrzymy? Kurde... Od strony obserwatora?

Dodano po 24 [minuty]:

Czyli najpierw muszę się zdecydować, czy chcę rozpatrywać rzutowaniem europejskim, czy amerykańskim tak? Rozumiem, że standardem w Polsce jest rzutowanie europejskie?

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Widzę, że się dowiem nie wiele. Jako ciekawostkę dodam, rysunek techniczny miały krawcowe, hydraulicy ale elektronicy nie. Co ciekawe, każdy inaczej interpretuje :)
  • #16 20949969
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    arwe napisał:
    rysunek techniczny miały krawcowe, hydraulicy ale elektronicy nie

Kiedyś był przedmiot "podstawy technologii i konstrukcji mechanicznych", który był we wszystkich szkołach (zawodowych i technikach) o profilu elektrycznym i elektronicznym. Podręcznik wygląda tak Link
  • #17 20950080
    arwe
    Poziom 10  
    No faktycznie, podręcznik zaczyna mi coś przypominać. A mogło to być materiało- znawstwo i podstawy technologi? Faktycznie I klasa Liceum, może II. Ciągły brak nauczyciela. O ile dobrze pamiętam walczyła z jakimś nowotworem. No cóż... nie spodziewałem się, że 20 parę lat później będzie mi to potrzebne. Nie przykładałem się wtedy.

Dodano po 9 [minuty]:

Masz rację. To było to. I ja ta książkę gdzieś mam. Dzięki
  • #18 20953033
    arwe
    Poziom 10  
    Rysunek techniczny, jak nauczyć się interpretować
    Panu zajął ten rysunek z tłumaczeniem 2 minuty. Przepraszam, że wtrąciłem sie w cudzy wątek. jeszcze kiedyś wrócę we własnym. Pozdrawiam i dziękuję .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nauki interpretacji rysunku technicznego, szczególnie w kontekście studiów inżynieryjnych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z edukacji, wskazując na znaczenie praktyki oraz książek, takich jak prace Dobrzańskiego i Igor Rydzanicz. Podkreślono, że sama teoria z książek nie wystarcza, a kluczowe są ćwiczenia pod okiem doświadczonego nauczyciela. Wspomniano również o kursach, które mogą być kosztowne, ale mogą pomóc w nauce. Użytkownicy wymieniali różne źródła wiedzy, w tym normy ASME Y14.5 oraz podręczniki dotyczące technologii i konstrukcji mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA