logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs & Stratton 12,5 hP olej w filtrze i gażniku

Seba667 20 Maj 2012 08:47 23642 12
REKLAMA
  • #1 10915313
    Seba667
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich!!
    Potrzebuje pomocy, po remoncie silnika pojawił mi się następujący problem, a mianowicie po odpaleniu silnika z klapki zaworowej wyciska olej do filtra powietrza (jest to połączone wężykiem gumowym) a później spływa to do gaźnika i silnik kopci. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić to z góry dziękuje za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 10915446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10915671
    Seba667
    Poziom 10  
    Remont polegał na całkowitym wyczyszczeniu silnika, szlifie cylindra (nowy tłok i pierścienie)
  • REKLAMA
  • #4 10915740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10915813
    Seba667
    Poziom 10  
    Silnik po zalaniu olejem nie był przewracany, Tłok i pierścienie są założone prawidłowo. Silnikowi dałem popracować trochę lecz ilość oleju która dostaje się do filtra a potem do gaźnika powoduje straszne dymienie. Rurkę z tej zaślepki zaworów odpiąłem z filtra i podłożyłem butelkę żeby zobaczyć ile tego oleju wyrzuca, i niestety w ciągu pięciu minut wyrzuciło ok 200ml oleju a poziom oleju przy odpalaniu był prawidłowy.
  • #6 10915908
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 724
    Seba667 napisał:
    szlifie cylindra (nowy tłok i pierścienie)

Jaki to był szlif ? Wstawiona tuleja, czy zrobiony szlif? Tłoki o ile się orientuje nie występują nadwymiarowe, jeśli zrobiłeś szlif i wstawiłeś nowy tłok to ten silnik ma przedmuchy i dlatego wyrzuca olej.
    Jeśli jest wstawiona tuleja to może być źle spasowana.
    Od za wysokich obrotów też będzie sadzić olej.
  • REKLAMA
  • #7 10916069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10916077
    Seba667
    Poziom 10  
    Tak jak wcześniej wpisałem jest zrobiony szlif, tłok nowy, nadwymiarowy (do tych silników akurat idzie kupić oryginalne nadwymiarowe tłoki na 1,2i 3 szlif). Szlif jest zrobiony przez dobrego fachowca w Skoczowie, wiec co do jakości i dopasowania, to nie mam wątpliwości że jest dobrze zrobione.

Dodano po 29 [minuty]:

Niestety silnik mam zamontowany w traktorku, klapka jest zaraz obok gaźnika wiec zdjęcia nie da się zrobić ale rysunek odmy wyślę.
    Briggs & Stratton 12,5 hP olej w filtrze i gażniku
  • #9 10916212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 10916255
    Seba667
    Poziom 10  
    Inaczej nie da się jej zamontować niewiem juz co z tym silnikiem robić czy go rozbierac i ponownie wszystko sprawdzac, czy moze jakos to przerobić
  • #11 10916316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10916323
    Seba667
    Poziom 10  
    Niestety nie wiem o jaki zaworek chodzi jest to nie rozbieralne z tego co widzę.
  • #13 10916769
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Po remoncie silnika Briggs & Stratton 12,5 HP użytkownik zauważył, że olej wycieka z klapki zaworowej do filtra powietrza, a następnie do gaźnika, co powoduje dymienie. Problemy mogą wynikać z niewłaściwego montażu odmy, zbyt wysokiego poziomu oleju, przedmuchów do komory korbowej lub złego spasowania tłoka i pierścieni. Użytkownik potwierdził, że silnik nie był przewracany, a remont obejmował szlif cylindra i wymianę na nowy, nadwymiarowy tłok. Wskazówki dotyczące sprawdzenia zaworu w odmie oraz odpływu oleju zostały podane, a użytkownik rozważa rozebranie silnika w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA