Witam. Tak wiem tematów o tym sprzęcie było od groma ale już po prostu nie daję z nią rady a odp nigdzie nie znalazłem. Problem nie jest typowy. Po pierwsze trzeba zaznaczyć,że sprzęt dostałym w opłakanym stanie, rdza, wilgoć wszędzie. Zabrałem się za naprawę, zwarć w układzie brak (sprawdzane żarówka). Tranzystory pomierzone, dwa były tylko strzelone. Poza tym reszta ok, wiec odpaliłem. Dźwięk był mocno zniekształcony, ale grał w tle. Stwierdziłem, że kondensatory i wymieniłem wszystkie elektrolity -jednak dalej to samo, wpiąłem się w przedwzmacniacz i tam problemu brak, gra ładnie. Stwierdziłem,że pewno przez wilgoć coś może być uszkodzone więc z racji ze nie ma dużo elementów to przelutowałem całą końcówkę lewego kanału. Teraz szumu brak ale dźwięku też nie ma
. Napięcie wchodzi na nią +/- 30V więc jest ok. Co prawda druga końcówka jest ubita ale z tego co widzę po schemacie nie mają na siebie nawzajem wpływu.
Pisze wam to wszystko bo już nie mam pomysłu co dalej.. napięcia zasilania ok wszystkie elementy nowe włożone zgodnie ze schematem a tu takie coś ;o. Na emiterach T404 i T406 powinno być wedle serwisówki 0,6v, a ja mam -19v !. Do tego T412 jest lekko ciepły. Jeśli to coś pomoże to zauważyłem że gdy wyłączę zasilanie to zaczyna grać. Naprawiałem jak na razie kilka amplitunerów ale takiej jazdy jeszcze nie miałem ;/. Ktoś ma pomysły co sprawdzić, może coś poza końcówką miało by na to wpływ ale co ?. Ścieżki też nie wyglądają za ciekawie ale przejście wszędzie jest
. Zastanawiam się czy tracić kolejne 2h na przelutowywanie 2 strony czy szkoda elementów
Pisze wam to wszystko bo już nie mam pomysłu co dalej.. napięcia zasilania ok wszystkie elementy nowe włożone zgodnie ze schematem a tu takie coś ;o. Na emiterach T404 i T406 powinno być wedle serwisówki 0,6v, a ja mam -19v !. Do tego T412 jest lekko ciepły. Jeśli to coś pomoże to zauważyłem że gdy wyłączę zasilanie to zaczyna grać. Naprawiałem jak na razie kilka amplitunerów ale takiej jazdy jeszcze nie miałem ;/. Ktoś ma pomysły co sprawdzić, może coś poza końcówką miało by na to wpływ ale co ?. Ścieżki też nie wyglądają za ciekawie ale przejście wszędzie jest