Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jonsered 2035 turbo lub 2137 - brak wolnych obrotów - gaśnie.

20 Maj 2012 23:05 6899 11
  • Poziom 8  
    Witam, mam problem z pilarką Husqvarną, zakupione zostały nowe części a mianowicie, nowy kompletny cylinder z tłokiem, pierścieniami, uszczelniacze i łożyska. Do tego nowe uszczelki miedzy łącznikiem a cylindrem, nowy łącznik uszczelka pod gaźnik i do gaźnika, nowa świeca. Silnik nie chce dobrze palić. Dobrze złożyłem cylinder z tłokiem, gaźnik też i już nie wiem co jeszcze zrobić żeby miała wolne obroty i żeby nie gasła. Możne źle podpiąłem przewody paliwowe zbiornik z gaźnikiem. Silnik łapie szybkie obroty. Macie jakieś schematy gaźnika i zbiornika?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    No tak wiem ze Jonsered. no masz racje. Przeczucie ciebie nie myl,i miskę z cylindrem połączyłem z silikonem który dostałem w komplecie z tłokiem i cylindrem.
    Nawet w servisie mówili mi ze niema uszczelek tylko łączy się sylikonem. Łącznik jest nowy i niema żadnych pęknięć, sprawdziłem go.
    Może cewka źle jest ustawiona z kołem magnesowym? Tez może tak gasnąć i trudno odpalać. Jak ustawie gaźnik L 1/5 a H 2/5 to nieraz odpali i tak jakby troche działała a po chwili wysokie obroty lub nawet zgaśnie. Sam nie wiem już.

    Rycho T pomóż mi z tym już tydzień teraz idzie z jak się z tym bawię.
    Nawet dwa razy rozbierałem cylinder i sprawdzałem tłok i pierścienie i na moje oko to są dobre-nowe. Może ten sylikon jak mówisz.
    Albo cewka lub gaźnik lub te lewe jakieś powietrze.
    Teraz mam gaźnik z cylindrem połączony odrobiną sylikonu, dałem i uszczelkę tak aby sylikon do gaźnika się nie dostał zrobiłem to dobrze. Dla mnie przez gaźnik i łącznik nie powinno dostawać się żadne powietrze. Masz jakieś rady?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    No nie aż tak tani, ale nie drogi to nie moja piła. Silikon ale czarny. A gdzie można taką pastę kupić?. Niedawno ustawiłem cewkę z kołem dokładnie odległość jakaś 1mm na 100%.
    Ustawiłem gaźnik L na 1/25 lub 1/5 a śrubkę H na jakieś 2/5 obroty, dziwnym trafem odpaliła i to na małych obrotach lekko podkręciłem T i pyrkała sobie. Tylko jak się dobrze rozgrzała to były momenty że jakby sama wchodziła na wysokie obroty znowu podkręciłem L i T i zeszła z obrotów i zgasła. Odpaliłem po 5 razach i dalej se pyrkała i znowu w wysokie obroty, ale zauważyłem że jak położyłem rękę na filtr (gąbkę ) to spadła z obrotów bo pokrywy na razie nie zakładałem plastikowej. Może masz jakiś schemat tej piły jak ma być dobrze złożona lub gaźnik.
    Dowiedziałem się że tez jest uszczelka symeryngowa pod cylinder, prawda to?
    Co do uszczelniaczy to na początku jakaś sprężynka wyszła ale ją włożyłem z powrotem i założyłem i sprawdzałem czy jest Oki może jak dostaje obroty to wtedy coś się dzieje?.


    Sprawdzę jeszcze raz miskę i kupię tę pastę, sprawdzę jeszcze raz uszczelniacze. Jak sprawdzić ze cewka jest dobra i ze nie jest jakoś słaba?
    Z góry dziękuje Rycho T za rady :))

    Może tani ten cylinder bo grzeje się szybko pewnie aluminium. Powiem ci że wcześniejszy cylinder jest cięższy i ciemniejszy a otwór w nim jest mniejszy i tłok też z 1 pierścieniem.
    A ten nowy to ma 2 pierścienie i jest trochę większy tłok i otwór w cylindrze.

    Niedawno próbowałem jeszcze raz odpalać i miałem trudności, włączyłem sanie i 2 razy pompką nacisnąłem i trudności były żeby odpaliła a jak odpaliła to powoli silnik wszedł a na wysokie obroty. Pokręciłem L i spadła, a wcześniej ustawiłem H na 1 obrót. Nie wiem, może zacznę od nowa montować części. Doradź mi jak dobrze to zrobić żeby było dobrze. Może jakieś schematy ustawień gaźnika.:((
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    No ustawiłem cewkę na 0,1mm to ustawie ja na 0,2mm, wyczyszczę wszystko założę tylko uszczelki nowe z lepszego materiału i złoże gaźnik z cylindrem raz jeszcze ;). Jest może Uszczelka do miski i cylindra ? Gdzieś tak słyszałem?
    Dzięki z góry za to i za to.

    P.S
    Jakaś osoba napisała że nie umiem naprawiać ale się ta osoba myli, pewnie kobietą jest. Nie rozchodzi się o ciebie Rycho T. Jak jest taka mądra, to niech naprawi Alfę Romeo 156 2,0l TS seelesped , no niech wymieni np rozrząd w innych samochodach, bo akurat ja tym się fascynuje.
    Rycho T, odezwie się jak zrobię to, i sprawdzę twoje ustawienia gaźnika itp.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    No to muszę sobie zakupić tą pastę DIRKO tylko gdzie ?
    no pewnie znasz tą Osobę jak się domyślasz :) heh!
    ocenia osobę pochopnie !!! :/
    No to poco dają w zestawie sylikon do 380 stopni jakiś precyzyjny czarny.
    Ponoć specjalny sylikon do silników co maja w serwisach, a konszuje jakieś 120zl mala tubka.


    Możesz mi powiedzieć jak ma być połączony gaźnik przewodami z zbiornikiem ?? bo mi się wydaje ze dobrze to połączyłem !ale upewnię się
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Hej Rycho T!! piła działa, wszystko od początku zrobiłem dokładnie i działa.
    Mam niskie obroty ustawione z biegiem jałowym, nie gaśnie i chyba nawet dobrze ustawione wysokie. Heh, chyba dobrze chodzi, teraz przyspiesza i zwalnia i odpala od 1 razu. :) Dzięki za cierpliwość i pomoc ;)
  • Użytkownik usunął konto