logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji

GrandMasterT 25 Cze 2017 14:43 3123 7
REKLAMA
  • #1 16550020
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Parę lat temu z Waszą pomocą przywróciłem do życia swoją starą kosę po poważnej awarii -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2342022.html

Po remoncie śmigała aż do wczoraj, kiedy to podczas pracy silnik bez żadnych podejrzanych odgłosów - z dźwiękiem identycznym jak w momencie gdy braknie paliwa, momentalnie stracił obroty i zgasł, trwało to może 2 sekundy.
    Pociągnięcie za sznurek - całkowity brak kompresji, więc mniej więcej wiedziałem już czego można się spodziewać. Myślałem, że w końcu rozsypało się łożysko igiełkowe korbowodu na wale (nie da się go wymienić więc nie ruszane od nowości) i uszkodziło znów cylinder.

Dziś rozebrałem silnik i zobaczyłem zniszczenia takie jak na fotkach poniżej.
    Tym razem nie da się już tego w sensownej kwocie naprawić, więc to sekcja zwłok. Co mogło być przyczyną wyrobienia się gniazda pod zabezpieczenie w samym tłoku i wytarcie zabezpieczenia sworznia, prowadzące do jego pęknięcia ?
    W ubiegłym roku jakoś w połowie sezonu rozbierałem silnik do wymiany uszczelniaczy, oglądałem wtedy wszystko dokładnie i nie było widać żadnych problemów. Teraz to od razu dało się zauważyć, że coś tam tarło, ponieważ z jednej strony sworznia widać było delikatny aluminiowy pył zbełtany z olejem.

Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji

Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji Jonsered RS-44 - Przyczyny ponownego uszkodzenia tłoka i brak kompresji
  • REKLAMA
  • #2 16550169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16550201
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Tłok to zamiennik od Meteora, jakbym wtedy wiedział że sprzęt tyle pochodzi, to bym może kupił oryginał, kto wie może pochodziłby trochę dłużej. I tak długo wytrzymało biorąc pod uwagę wcześniejszą kondycję sprzętu, a kosa u mnie lekko nie ma.

Zabezpieczenia tłoka są oryginalne od kompletu z tłokiem.
    W 2012 poskładałem sprzęt, ale nie wyrównałem dość dokładnie drobnego zadzioru który był na oknie wydechowym cylindra. Po pierwszym większym koszeniu, jak zobaczyłem że wszystko działa, z ciekawości zajrzałem przez okno wydechowe i zobaczyłem na tłoku wypolerowaną kreseczkę szerokości ok 0,5mm i malutki zadziorek aluminium przy pierścieniu, pewnie pierścień ściął jakieś zadrapanie. Rozebrałem wszystko ponownie, żeby upewnić się że nic się więcej nie dzieje i dla pewności kupiłem drugi tłok. Niczym się nie różnił ale zabezpieczenia miał inne.
    EDIT2: Sprawdziłem nawet na pudełkach od tłoków, które mam jeszcze zachowane - są z różnych partii produkcyjnych, oba zestawy miały takie same oznaczenia PC1755000, ten sam sworzeń SP100315 i pierścień RF001540200, ale inne zabezpieczenia: AN0B1010 vs AN2B1010 - pewnie czysta kosmetyka, że akurat takie dali.

Możliwe, żeby zużyte łożysko wału/korbowodu przyspieszało też zużycie w obrębie sworznia tłoka ? To łożysko obecnie ma już taki luz we wszystkie strony, że gdybym teraz rozebrał nieuszkodzony silnik np. do planowej wymiany uszczelniaczy, poważnie bym się zastanowił czy go jeszcze składać.
    W ubiegłym roku jak tam zaglądałem to jeszcze nie było tak tragicznie.

Rozważam 545RX jako następcę, ale może jest coś wyraźnie lepszego w podobnej cenie ?
    Pod nosem mam od jakiegoś czasu serwis i dystrybutora Makity, może dla odmiany kupię coś niebieskiego - z ciekawości przejdę się tam i zobaczę co zaproponują.
  • REKLAMA
  • #4 16550555
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2518
    W zamiennikach tłoków zdarzają się zbyt płytkie rowki pod zabezpieczenia a nawet nieosiowo wykonany sam rowek - płytszy z jednej strony. Takie zabezpieczenia z drutu łatwiej założyć ale mym zdaniem są one bardzie niebezpieczne niż segery obecnie rzadko stosowane.
  • #5 16550998
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Kup sobie jakaś kawasaki 3KM - drzewka tym ścinałem.
  • REKLAMA
  • #6 16573153
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    O kosach Kawasaki to słyszałem legendy, tylko że coś słabo z ich dostępnością w okolicy, jak już to są jakieś chińskie złomy z silnikami Kawasaki.

Tymczasem za 104$ jest komplet cylindra z tłokiem w promocji, niby numer części się zgadza
    http://www.husqvarna-parts-sales.com/503625502-Husqvarna-CYLINDER-ASSY tylko w opisie mają że to do modelu 49. Jakbym miał pewność, że będzie pasować, to już bym zamawiał i zastanawiam się nad taką opcją. U nas za taki komplet wołają 700.
  • #7 16586349
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    No i kwestia tego czy wał wytrzyma nowy cylinder.
  • #8 16586577
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Na razie kupiłem nową kosę, ale starą i tak za jakiś czas wyremontuję. Patrząc na ceny nowych o takich parametrach to w starą opłaca się nawet z tysiaka władować, zwłaszcza że wygląda na dużo solidniej zbudowaną od nówek w cenie ~3k.
    Jak wał padnie to się kupi najwyżej drugi, byleby rozlatując się nie rozwalił cylindra :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z kosą Jonsered RS-44, która po remoncie przestała działać z powodu braku kompresji. Po rozebraniu silnika zauważył uszkodzenia tłoka, które mogły być spowodowane luzem na sworzniu tłoka oraz niewłaściwym wykonaniem rowków pod zabezpieczenia w zamienniku tłoka od Meteora. Inni uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na problemy z jakością zamienników, które mogą prowadzić do awarii. Użytkownik rozważał zakup nowego cylindra, ale obawiał się, czy wał wytrzyma nowy element. Ostatecznie zdecydował się na zakup nowej kosy, planując jednocześnie remont starej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA