logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kurs podstawowy PLC Siemens S7 - szkolenie stacjonarne w Warszawie?

AdamH 22 Maj 2012 11:42 10983 9
  • #1 10922556
    AdamH
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam !
    Czy koledzy mogą polecić mi jakiś kurs podstawowy na PLC Siemens S7.
    Najlepiej, jakby to było szkolenie stacjonarne w Warszawie i okolicach ?
  • #3 10934078
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    AdamH napisał:
    Witam !
    Czy koledzy mogą polecić mi jakiś kurs podstawowy na PLC Siemens S7.
    Najlepiej, jakby to było szkolenie stacjonarne w Warszawie i okolicach ?

Wydaje mi się, że podstawowy kurs STEP7 możesz przejść w Siemens'ie. Szczególnie, że nie dochodzą Ci kolejne koszty dojazdu, noclegu i wyżywienia. A kolejne to tylko Intex z Gliwic:

www.intex.com.pl
  • #4 10934596
    AdamH
    Poziom 11  
    Siemens chyba odpada ... 3700 zł !!! :((
    Przy takiej różnicy cen 2100 i 2200 chyba opłaci mi się na te 5 dni pojechać na Śląsk i pomieszkać nawet w drogim hotelu.
    Pewnie dało by radę opanować to samemu - jest tyle materiałów w necie, ale certyfikat odbytego szkolenia będzie miał realną wartość dla pracodawcy ! ;-)
    Pozdrawiam !
  • #5 10935677
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    AdamH napisał:
    Siemens chyba odpada ... 3700 zł !!! :((
    Przy takiej różnicy cen 2100 i 2200 chyba opłaci mi się na te 5 dni pojechać na Śląsk i pomieszkać nawet w drogim hotelu.
    Pewnie dało by radę opanować to samemu - jest tyle materiałów w necie, ale certyfikat odbytego szkolenia będzie miał realną wartość dla pracodawcy ! ;-)
    Pozdrawiam !

Zależy co robisz na codzień, dla mnie 1 dzień w plecy na dojazdy to więcej niż 1000 PLN. A w Siemens'ie kurs początkowy PRO1 myślę, że jest na dobrym poziomie. Co do kosztów to 2200 + 5x 120 + w 2 strony pociąg, czy samochód to na pewno więcej niż 3000. Dlatego jak i tak nic nie robisz wieczorami to może i ma sens te 500 - 700 PLN... :-)

Myślę, że dla pracodawcy nie ma to większego znaczenia. Ja jako prowadzący firmę wolałbym np. człowieka z czystym umysłem, niż kogoś mającego już jakieś "złe" nawyki. Poza tym cżłowiek z czystym kontem jest bardziej kreatywny. Ale to takie moje. Zrobisz jak uważasz.
  • #6 11000494
    robertinni
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o podstawy programowania sterowników S7-300/400 to polecam kurs w firmie Encon, mają centrum szkoleniowe w Warszawie na ul. Marsa. Ceny też znacznie lepsze na poziomie 2000 zł. Certyfikat jest identyczny z tym jaki byś otrzymał po szkoleniu w Siemensie :D
  • #7 11001226
    Krzysztof.Rojek
    Poziom 10  
    Prawda jest taka, że na kursie podstawowym uczysz się ogólników, które podobnie wyglądają w innych sterownikach (chodzi o to samo, tylko interfejs i możliwości wyboru inne). Jeśli masz jakikolwiek dostęp do tych sterowników, to polecam ściągnąć manuale z internetu i samemu zrobić sobie kurs podstawowy.
  • #8 11001493
    ElMapet
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Poziom podstawowy można przejść samemu

Janusz Kwaśniewski - Programowalne sterowniki Simatic S7-300 w praktyce inżynierskiej

Dalej bez problemu można znaleźć w internecie kurs podstawowy i zaawansowany
    + siemens S7 STEP z PLCSIM
    i można się tego samemu nauczyć

a pieniądze przeznaczyć na kurs bardziej zaawansowany np z komunikacji Profibus, profinet, diagnostyki
  • #9 11007805
    Adam_Mikolałaj
    Poziom 10  
    Byłem na kursach w Enconie i bardzo polecam. Małe grupy, fachowość, prowadzący jest praktykiem, który chętnie udziela pomocy również po ukończonym kursie.
    Na kursie prowadzonym przez zajmującego się na co dzień programowaniem praktyka dużo szybciej się nauczysz, aniżeli miał byś czegoś szukać sam.
    Wiadomo, że nie wszyscy ale jednak zdecydowana większość pracodawców preferuje kompetencje, które są potwierdzone jakimś certyfikatem, bez tego nawet nie chcą czasami nawet rozmawiać.

www.encon.pl/

Pozdrawiam
    Adam
  • #10 11696008
    AdamH
    Poziom 11  
    Dziękuję!
    Na pewno te informacje przydadzą się innym! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat kursów podstawowych dotyczących programowania sterowników PLC Siemens S7, szczególnie w Warszawie i okolicach. Użytkownicy polecają kilka opcji, w tym kursy w firmach Encon oraz Intex, z cenami w przedziale 2000-3700 zł. Wskazano również na możliwość samodzielnej nauki z dostępnych materiałów w internecie, jednak podkreślono znaczenie certyfikatu dla pracodawców. Uczestnicy dyskusji zauważają, że kursy w mniejszych grupach prowadzone przez praktyków są bardziej efektywne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA