logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Certyfikowane kursy programowania sterowników - obozy szkoleniowe

kowal48 22 Maj 2006 01:42 10379 18
  • #1 2650769
    kowal48
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam pytanie co do sterowników. Czy znacie może jakieś kursy (najlepiej certyfikowane) na temat programowania sterowników?
    Najlepiej jakiś obóz szkoleniowy lub wyjazd w weekend coś takiego.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2651907
    polik80
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ogólnie na temat sterowników to jest ciężko, zazwyczaj jest tak że kursy są robione pod firmy. Kursy na Omrona znajdziesz na ich stronie, jeśli chodzi o Siemensa to polecam firmę INTEX z Gliwic, bez problemu znajdziesz ich na www. Jeśli będziesz szukał to nie daj się naciągnąć na kursy gdzie przy jednym stanowisku będą siedziały 3 osoby, to nie ma sensu, jeden komputer , jeden sterownik, jeden programista, tylko wtedy coś z tego wyniesiesz. Zanim wyjedziesz łyknij teorii, język schematów drabinkowych przede wszystkim.
    Pozdrawiam.
    Ps Intex proponuje 4-dniowe szkolenia, bez noclegów, ale z obiadkiem w trakcie zajęć, niestety drogo - cennik na ich stronie www.intex.com.pl
  • #3 2652320
    kowal48
    Poziom 10  
    No własnie lipa jest z tym, ze jeżeli np Festo orgaznizuje jakiś kurs to oparty tylko na ich sprzęcie..
    ale wielkie dzięki za pomoc
  • Pomocny post
    #4 2652527
    polik80
    Poziom 14  
    No niby tak ale nie do końca. Bo uczysz się interfejsu programu np. Festo uczysz się jak podpiąć kabel do Festo itd. itp. Ale najważniejsze jest to że wykonasz całą serię prostych zadań które wprowadzą cię w język programowania, który jest standardem, i naprawdę jedynie niektóre bloczki typu liczniki, timery troszeczkę się różnią od siebie, czy to w Step7, czy w CX-programer, SysWin .... A niestety rynek jest taki jaki jest i każdy oferuje oprogramowanie dla swojego sprzętu.
    A więc podsumowanie nauczysz się najważniejszego, czyli języka programowania, a interfejsu czy to obsługi samego programu można nauczyć się samemu.
  • #5 2655991
    kowal48
    Poziom 10  
    a Ty gdzie sie szkoliłes?
  • Pomocny post
    #6 2659025
    polik80
    Poziom 14  
    ja się szkoliłem w gliwicach w intex'ie i bardzo mi się podobało, tyle że ja miałem wstęp teoretyczno-techniczny na studiach. Dla tego poczytaj choćby o STL'u czyli języku schematu drabinkowego, prościej będzie ci na zajęciach praktycznych.
  • Pomocny post
    #7 2660478
    jester_w
    Poziom 12  
    jesli sie uczysz, to dlaczego nie sprobojesz praktyk zalatwic sobie jakichs? mysle ze nie jedna firma by na taki uklad poszla.
  • #8 2666420
    ryu
    Poziom 2  
    ja też byłem na podstawowym w intexie i świetnie to prowadzą wykładowacy z polibudy- teoretycy z dużym doświadczeniem praktycznym. Za dwa miechy ide na zaawansowany
  • #9 2670741
    kowal48
    Poziom 10  
    a jaki jest koszt??
  • Pomocny post
    #10 2671671
    polik80
    Poziom 14  
    wszystko jest na ich stronie www.intex.com.pl podstawowy step 7 kosztował mnie około 1600PLN + noclegi około 100PLN/Doba z hotelu miałem jakieś 15 minut na piechotkę. Mapa hoteli też jest na ich stronie. wydaje mi się że program nie był zbyt szybki nawet dla osób początkujących. Zajęcia trwały powiedzmy 5 godzin ale można było zostać dłużej i poćwiczyć sobie. Dodatkowo dają dobrze opracowane notatki tak że nie trzeba sobie zawracać głowy pisaniem tylko słuchasz i programujesz. Nie wiem jak z innymi prowadzącymi bo ja miałem tylko z jednym który ponadto nie wykłada tam na stałe tylko w zastępstwach. Bardzo mi się podobało i gdyby szef mi zafundował kolejne kursy to z chęcią bym sobie tam pojechał.
    Ps. Pomyliłem się jedynie co do poziomu. Mając na studiach przedmiot "sterowniki" miałem wystarczający wstęp i trzeba było wybrać mi kurs bardziej zaawansowany.
  • #11 2677960
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja z trochę innej beczki.

Czy ma ktoś do udostępnienia materiały szkoleniowe (np. z INTEX-u) dotyczące szkolenia z zakresu ETHERNETU STEP7?

W zamian oddam dużo (naprawdę dużo!) punktów.
  • #12 2679641
    kowal48
    Poziom 10  
    no jeśli ktoś miałby jakiekolwiek materiały z kursów to wysyłajcie. Musimy dzielić się wiedzą:) ja z chęcią mogę pomóc jesli chodzi o układy pneumatyki i hydrauliki siłowej.
    Pozdrawiam
  • #13 2845140
    erwinm
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    do siemensa-firma intex gliwice
  • Pomocny post
    #14 2845291
    Sebastian_P
    Poziom 11  
    Witam!!!
    A ja polecam programik do programowania przekaźników programowalnych EASY-Moellera ściągnąłem sobie ze stronki programik EASY-SOFT 5.00 [Pro] Demo "piszesz" program drabinkowy zapisujesz i symulujesz nie posiadając sterownika. do programu można jeszcze ściągnąć poradnik użytkownika. Fajna sprawa dla początkującego.Ja tak próbuję się nauczyć programować PLC.Polecam!!!

A i jeszcze link!!!!
    http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=349
    Załączniki:
    • podr._uzytk._easy_800.pdf (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2848419
    wradek7
    Poziom 11  
    Witam.Ma ktoś wiadomości odnośnie kursów odbywających się w Warszawie? Interesuje mnie cena i poziom.
  • #16 2859230
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Osobiście zawsze byłem w intexie. Cena ok 1800 za kurs, zależy co, w warszawie z tego co słyszałem jest podobnie, ale jesli chodzi o poziom to do kitu
  • #17 2867575
    dam$
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Ja też byłem w intex-e ,najważniejsze co się mi podobało to możliwość zajęć pozagodzinowych (w cenie szkolenia) na których można się bardzo dużo nauczyć i dowiedzieć ,osobiście programowanie to nie moja dziedzina ale w pracy jest mi potrzebne więc firma mnie wysłała, kurs ukończyłem bogatszy o nowe umiejętności dzięki wykładowcą którzy indywidualnie podchodzili do każdego z kursantów i tłumaczyli aplikację od podstaw. Ale pewnie dużo zależy jaki to kurs i z jaką wiedzą się przychodzi.
    Pozdrawiam Dam$
  • #18 2881698
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    ja polecam ze swej strony szkolenie w siemensie u p. Tadeusza Zioły, bardzo rzeczowo wyjasnia wszelkie watpliwosci i pytania :)
  • #19 2888032
    IMPUNITE
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Byłem w Siemensie w Warszawie i naprawdę polecam wszystkim kontakt z Panem Tadeuszem Zioło. Zna się dobrze na produktach swojej firmy a gdy pada trudne pytanie to nie zmienia tematu, tylko uzupełnia swoją wiedzę i przekazuje ją kursantom. Intex w Gliwicach jest OK - tam też byłem - ale materiały bez wlasnych notatatek wiele nie wnoszą. Polecam natomiast firmę z Piekar Śląskich: Atempol. Nieciekawa okolica na wieczorne spacery :) - ale w razie wątpliwości w materiałach z ich kursu jest wszystko co potrzeba i z przykładami. Inna kwestia, że po paru latach programowania sterowników Siemensa to czego sie nie wie jest pod ręką w Helpie...Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy certyfikowanych kursów programowania sterowników PLC, ze szczególnym uwzględnieniem obozów szkoleniowych i weekendowych wyjazdów. Najczęściej polecane są kursy organizowane przez firmę INTEX z Gliwic, specjalizującą się w szkoleniach z programowania sterowników Siemens, oferującą 4-dniowe kursy z możliwością zajęć pozagodzinowych i praktycznych ćwiczeń na pojedynczym stanowisku. Koszt podstawowego kursu Step7 wynosi około 1600-1800 PLN, bez noclegów lub z noclegami w pobliskich hotelach. Kursy te są prowadzone przez wykładowców z doświadczeniem praktycznym i teoretycznym, często związanych z uczelniami technicznymi. W Warszawie również organizowane są szkolenia, jednak ich poziom bywa oceniany jako niższy. Alternatywnie polecane są kursy w firmie Atempol z Piekar Śląskich oraz szkolenia prowadzone przez specjalistów z Siemens, np. p. Tadeusza Ziołę, którzy oferują dogłębną wiedzę i wsparcie. Wskazano, że kursy często są sprzętowo dedykowane do konkretnego producenta, np. Festo, co uczy obsługi ich interfejsów, ale podstawowy język programowania (np. drabinkowy, STL) jest standardowy i uniwersalny. Dla początkujących polecane jest samodzielne zapoznanie się z teorią języka drabinkowego oraz praktyczne ćwiczenia, np. z wykorzystaniem darmowego oprogramowania EASY-SOFT do programowania przekaźników Moellera. Uczestnicy podkreślają znaczenie indywidualnego podejścia i praktycznych zadań na kursach, a także możliwość wymiany materiałów szkoleniowych między kursantami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA